Wakker, een slapeloze thriller van Ingrid Oonincx

Dat wij als mensen moeten slapen is een feit. Het is onderdeel van ons mens zijn, zonder kunnen we immers niet. Slaapproblemen zijn dan ook iets om serieus te nemen. In een wereld met steeds meer prikkels, zorgen, schermen en een 24/7 maatschappij zijn dan ook onze kwalitatieve slaapuren in rap tempo aan het afnemen. We weten allemaal denk ik wel hoe je je voelt na één of meerdere nachten te weinig slapen. Maar wat als je echt een slaapprobleem hebt en niet tot zelden in een goede langdurige slaap kan komen. Ingrid Ooninck schreef de spannende thriller Wakker waarin de hoofdpersonen met dit probleem moeten dealen. Alhoewel dealen… ze zijn allen op een punt dat professionele hulp noodzakelijk is. Dan zal het wel weer beter gaan, toch?

hoofd kader Wakker, een slapeloze thriller van Ingrid Oonincx

Synopsis van Wakker

Mediaproducer Liz, zangeres Robin en de onlangs vader geworden Jonathan hebben één belangrijke overeenkomst: hun slapeloosheid zorgt voor grote problemen in hun leven. Uitgeput en ten einde raad melden ze zich aan voor een experimentele slaaptherapie in een voormalige abdij. Wanneer er een dode valt, ontdekken Liz, Robin en Jonathan dat ontsnappen uit het klooster onmogelijk is. Vechtend tegen de slaap worden ze op de proef gesteld en proberen ze te ontkomen aan de moordenaar.

Ingrid Oonincx maakte in 2010 haar debuut met Nickname*. Dit boek werd voor de Schaduwprijs en de Crimezone Award voor beste Nederlandstalige thriller genomineerd. Haar in 2021 verschenen thriller Verdwenen* stond op de shortlist oor de Max Zilveren Vleermuis en de longlist voor de Hebban Thrillerprijs. Wakker is mijn kennismaking met deze auteur.

Onze recensies van Ingrid Oonincx

Muziek uit het boek: Eurythmics – Sweet Dreams (Are Made Of This) 

Karakters

Wauw wat begint Wakker lekker! We maken kennis met de drie hoofdpersonen. Liz de carrièrevrouw in de mediawereld die de hete adem voelt van jonge concurrenten. Daarbij heeft ze een puberzoon waarmee ze ook zo haar problemen heeft. Robin is de leading lady van een doorkomende rockband en ze verdient haar geld achter de kassa van de supermarkt. Haar moeder heeft veel schulden die afbetaald moeten worden. In die winkel ziet ze vaak Jonathan. Een wat vreemde man die altijd in zichzelf aan het tellen is. Wij leren Jonathan kennen als kersverse vader die struggelt met het vaderschap.

Allen hebben ze 1 ding gemeen: slapeloosheid. Ze slapen kwalitatief slecht en weinig en dat heeft heel veelinvloed op hun dagelijkse gang van zaken. Met alle drie voel ik een connectie. Maar het verhaal van Jonathan grijpt me het meeste in het begin. Zonder teveel spoilers te geven.. iets met in slaap vallen op een bankje terwijl je pasgeboren baby in een kinderwagen ligt. De keuze dat deze drie personen professionele hulp gaan zoeken is meer dan duidelijk en ik gun ze hun slaap! In wakker lees je mee vanuit deze drie oogpunten. Dat verloopt prima en zorgt voor leuke afwisseling en diverse perspectieven. Naast de 3 hoofdkarakters zijn er nog meer belangrijke rollen weggelegd voor anderen.

Locatie

Een ander sterk punt is de locatie! Ik ben een Hagenees die alweer een paar jaar in Tilburg woont. En die laatste locatie is de hoofdplek van Wakker. Ik herken het La Trappe klooster wat is gebruikt voor de behandellocatie. Het is uiteraard een fictief boek, dus het is aangepast ten behoeve van het verhaal. Maar de locatie sprak misschien daardoor extra beeldend tot me. Het is een prachtige plek en net zoals Ingrid Oonincx kan ik een bezoekje zeker aanraden. Het is nog actief en niet verlaten zoals in het boek. Echt een hele goede keuze als hoofdsetting voor een thriller.

Maar we bevinden ons niet alleen in een prachtige sobere abdij, ook de wereld van virtual reality speelt een rol. Ik vind die combinatie van oud en nieuw tof. Oonincx heeft een aangename manier van schrijven en oog voor details bij haar karakters, bij de omgeving en in het verhaal. Dat geeft haar verhaal meer intensiteit qua kleur. Wakker is bovenal een thriller maar er is ook ruimte voor karakterontwikkeling en leuke mindfood met betrekking tot het leven, geluk, familie, en wat nou echt belangrijke zaken zijn. Tijdens het lezen was ik echt onderdeel van de groep, op de locatie en ervoer ik ook zaken als angst, benauwdheid, twijfel, kou en dorst.

Muziek uit het boek (ipv orgel heb ik voor een vioolversie gekozen): Vanessa-Mae – Toccata and Fugue in D Minor

Is thriller Wakker spannend?

Ik vond Wakker zeker spannend. Gelukkig zorgde het bij mij niet voor slapeloosheid, op die manier was het niet ondraaglijk spannend. Oonincx weet na een knaller van een start een wat meer dromerig middenstuk neer te zetten. Dromerig als in: wat is echt, wat niet? Hoe is het beoordelingsvermogen van onze hoofdkarakters. Het is gissen van wat er nou aan de hand is en in hoeverre we kunnen vertrouwen op de beleving van onze karakters die getekend zijn door slapeloosheid. Ik laat me leiden door het verhaal en ben hongerig voor meer.

Ik ga niet te diep in op ontwikkelingen, de belevenis zit deels in dat droomgevoel en het gevoel van vaagheid die ik ervoer. Begrijp me niet verkeerd, de dingen die gebeuren zijn zeer concreet en duidelijk. Maar we lezen nou eenmaal mee door de ogen van mensen die niet slapen, en Oonincx neemt je als lezer heel goed mee in hun belevingswereld. Met de ontknoping heb ik vrede, het blies me niet van mijn sokken maar dat hoeft ook niet altijd. Al met al heb ik genoten van Wakker en smaakt het naar meer lezen van Ingrid Oonincx.

Weetjes en leestips naar aanleiding van Wakker

  • Kort geleden las ik thriller Kluizenaar en de desolate omgeving van dat boek was één van de tofste leeslocaties so far uit 2023. Wakker staat daar dichtbij dankzij de imposante sobere locatie van een verlaten abdij.
  • Ik heb geleerd wat Zoochosis is: dieren die in gevangenschap hier niet mee om kunnen gaan en bepaalde gedragingen vertonen.
  • Crime Compagnie is de uitgever en dan weet je dat je een kwaliteitsthriller in handen hebt. Noorderlicht blijft mijn favoriet van deze uitgever
  • Ook een boeiende thriller: De duisternis tussen ons, een Scandinavische thriller van Börjlind
  • Geloof mij nooit van Loes den Hollander
Muziek uit het boek: Motörhead – Ace Of Spades
voorkant Wakker, een slapeloze thriller van Ingrid Oonincx

Specificaties Wakker

Auteur: Ingrid Oonincx | Uitgever: De Crime Compagnie | Boekverzorging: ZetProducties Haarlem | 9789461096869 | E-book 9789461097095 | Maart 2023 | 300 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.