Woutertje Pieterseprijs 2023 – een overzicht

Op zaterdag 8 april is de Woutertje Pieterseprijs 2023 uitgereikt. Naast dat dit een geweldige winnaar opleverde, vind ik het ook heel belangrijk om alle genomineerden eens op een rij te zetten. Ook leg ik jullie graag wat meer uit over deze prijs. Ik kan mij voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet in boekenprijsland. Binnenkort zal er daarom op Stoerleesvoer een overzicht komen van vele boekenprijzen, met een korte uitleg. De Woutertje Pieterseprijs zal daar zeker niet op ontbreken!

Woutertje Pieterseprijs 2023

Wat is de Woutertje Pieterseprijs?

Ook in 2023 is er dus weer een Woutertje Pieterseprijs uitgereikt. Dit is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. Daarnaast is het doel van de prijs het bevorderen van de kwaliteit van het Nederlandstalig kinder- en jeugdboek.

De jury beoordeelt het volledige aanbod aan kinder- en jeugdboeken dat verscheen in het kalenderjaar voorafgaand aan het jaar van bekroning en nomineert minimaal drie en maximaal zes titels. Een van deze titels wint de Woutertje Pieterse Prijs, bestaande uit een oorkonde en een geldbedrag van 15.000 euro. Iedere genomineerde titel wordt beloond met 1.000 euro.

Nominaties en winnaar Woutertje Pieterseprijs 2023

De volgende boeken werden genomineerd voor de Woutertje Pieterseprijs 2023:

Het wordt hoog tijd om deze genomineerden maar eens aan jullie voor te stellen! We beginnen met de belangrijkste, namelijk de winnaar!

Winnaar Woutertje Pieterseprijs 2023

Woutertje Pieterseprijs 2023
Titel: Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda | Auteur: Bibi Dumon Tak | Illustrator: Annemarie van Haeringen | Uitgever: Querido

De winnaar van de Woutertje Pieterseprijs 2023 is Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda. Bibi Dumon Tak laat dieren aan het woord die spreekbeurten houden over andere dieren. Sommige dieren hebben elkaar nog nooit gezien, anderen kennen elkaar juist heel goed. Zoals de poetsvis, die vooral de scherpe tanden van de haai kent, en de vos, die voornamelijk is geïnteresseerd in de smaak van de gans. De zebra houdt zijn spreekbeurt over zwart-witte dieren en de doodshoofdvlinder weet alles over de doodshoofdaap te vertellen. En zoals bij iedere spreekbeurt is er na afloop gelegenheid tot het stellen van vragen. De lezer komt veel te weten over het dierenrijk, en dat nu eens niet door de ogen van mensen, maar door die van de dieren zelf.

Dit boek van Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen werd door de jury als volgt omschreven:

“Na lang en stevig beraad heeft de jury besloten het boek te bekronen dat onze veelstemmige wereld zowel in taal als beeld heerlijk op zijn kop weet te zetten. Een boek dat overloopt van de spitse dialogen, kriebelige weetjes en bijtende spot. Auteur en illustrator zijn een ideaal huwelijk aangegaan in dit stilistisch voorbeeldige boek waarin alles klopt. Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda breekt een lans voor alle dieren. De fraaie, rustige typografie en de prachtige, gevoelige illustraties maken dit tot een boek om te koesteren.”

Jury Woutertje Pieterseprijs 2023

Ik schreef natuurlijk ook een recensie over de winnaar van de Woutertje Pieterseprijs 2023.

Meer recensies van boeken van Bibi Dumon Tak:

Ik ben hier!

Ik ben hier
Titel: Ik ben hier! | Auteur en illustrator: Joke van Leeuwen | Uitgever: Querido

Eén van de overige genomineerden voor de Woutertje Pieterseprijs 2023 was Ik ben hier! Dit boek van Joke van Leeuwen gaat over Jona. Jona gaat na schooltijd altijd naar haar vaders kantoor. Terwijl hij hard aan het werk is, dwaalt ze door het gebouw. Op de dertigste verdieping ontdekt ze de trap naar het dak, waar ze op een saaie middag in slaap valt. Als ze wakker wordt en naar beneden gaat, is het gebouw compleet verlaten. En ze ziet dat er overal water is, dat wel tot voorbij de tweede verdieping komt. Alle anderen zijn al met boten geëvacueerd, alleen Jona zijn ze vergeten… Jona bedenkt een plan om de aandacht te trekken voor als ze haar komen zoeken. Wanneer zullen ze haar komen halen?

Mandy schreef een recensie over Ik ben hier!

Meer recensies van boeken van Joke van Leeuwen:

Ik denk dat ik ontvoerd ben

voorkant
Titel: Ik denk dat ik ontvoerd ben | Auteur: Pim Lammers | Illustrator Sarah van Dongen | Uitgever: Querido

Ik denk dat ik ontvoerd ben en andere gedichten. Dit boek was ook genomineerd voor de Woutertje Pieterseprijs 2023. Na alle ellende die Pim Lammers over zich heen heeft gekregen de afgelopen maanden moet dit echt een opsteker voor hem zijn geweest. Gelukkig is dit niet alleen reden voor de nominatie, want het is ook echt een geweldige gedichtenbundel!

Ik denk dat ik ontvoerd ben is een sprankelend en hedendaags poëziedebuut vol gedichten over de bijzondere band met broers, zussen, vaders, moeders, opa’s, oma’s, ooms en ook tantes. Over traditionele of juist heel moderne families. En de gesprekken die je hebt tijdens het eten. Maar ook over een tante die geen man is maar ook geen vrouw. Over racen met je oom in een rolstoel. Maar ook over stiekem verliefd zijn of over een oudere broer die ineens de deur van de badkamer voor je neus op slot doet.

Selena schreef een recensie over dit boek. Zij was namelijk erg enthousiast!

Meer recensies van boeken van Pim Lammers lezen? Neem dan even de tijd, want Pim Lammers heeft ook veel boeken vertaald:

Mot en de metaalvissers was ook genomineerd voor de Woutertje Pieterseprijs 2023

voorkant
Titel: Mot en de metaalvissers | Auteur: Sanne Rooseboom | Illustraties: Sophie Pluim | Uitgever: Van Goor

Mot en de metaalvissers was ook genomineerd voor de Woutertje Pieterseprijs 2023. Dit prachtige boek heeft niet gewonnen. Ook bij de Boon (een Vlaamse prijs voor jeugdboeken) visten Sanne Rooseboom en Sophie Pluim net achter het net.

Mot heet eigenlijk Vlinder. Zo noemt alleen haar moeder haar nog: zij wil namelijk het liefst een opgeruimd, luchtig kind in een jurkje. Maar Mot houdt van zwarte kleren en van de oude, rommelige stad waarin ze opgroeit. Uit opstandigheid koopt ze van haar spaargeld een magneet om mee te vissen in het oude kanaal. Ze vindt dan een kleine, roestige duikboot. Die duikboot is het begin van een groots avontuur, waarbij Mot de punk-acrobaten van De Werf ontmoet, ze het tegen een machtige miljonair opneemt en ze ook haar moeder beter leert kennen. Sophie Pluim brengt de wereld van Mot met prachtige illustraties in zwart-wit en roestbruin tot leven.

In mijn recensie over dit boek kun je lezen dat ik echt een fan ben!

Sophie Pluim illustreerde nog meer prachtige boeken, bijvoorbeeld deze:

Patroon

Woutertje Pieterseprijs 2023
Titel: Patroon | Auteur: Marco Kunst | Uitgever: Gottmer

Ook Patroon heeft een dubbele nominatie te pakken dit jaar. Marco Kunst maakte met dit boek namelijk kans op de Woutertje Pieterseprijs 2023 en de Boon. Beide heeft hij niet gewonnen, maar hij is wel op de shortlist beland.

In Patroon besluiten Mylo en zijn beste vriend Mees in een melige bui tot een experiment: met niets anders dan een hamer en een tang vuren ze een kogel af. Het gaat gruwelijk mis en Mees overleeft het niet. Mylo moet verder leven zonder zijn vriend en mét een enorm schuldgevoel. Mylo’s opa blijft hem steunen. Samen gaan ze namelijk op reis. Naar Amerika, het land waar opa’s roots liggen. Maar de reis die louterend zou moeten zijn, legt juist een gruwelijk geheim bloot. Een geheim waarin opa al zijn hele leven gevangen zit en dat alles te maken lijkt te hebben met de dood van Mees. Lukt het Mylo om te ontsnappen aan het patroon dat zijn familie al drie generaties in zijn greep houdt?

Natasja schreef een recensie over Patroon.

Wil je meer recensies lezen van boeken van Marco Kunst? Lees dan hier:

Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen

Woutertje Pieterseprijs 2023
Titel: Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen |
Auteur: Joukje Akveld | Illustrator: Djenné Fila | Uitgever: Lannoo

Als laatste werd Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen genomineerd voor de Woutertje Pieterseprijs 2023.

Vanaf het allervroegste begin loopt er een spoor van dieren door onze geschiedenis. Ze zagen de eerste mens in Afrika. Ze renden voor hun leven toen hij een jager bleek te zijn, en toen hij zich settelde als boer trokken zij de ploeg. Dieren speelden een hoofdrol toen koningen en keizers pronkten met hun macht. Ridders zaten op hun ruggen, soldaten vertrouwden op hun vleugels als ze een boodschap de lucht in stuurden voor hulp. In ‘Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen’ vertellen 29 dieren hun verhaal. Hun getuigenissen voeren van tweehonderdduizend jaar geleden tot vandaag. Soms blikken ze terug, soms zitten ze midden in een gebeurtenis, soms kijken ze ook hoopvol vooruit.

Wil je recensies lezen van boeken van Joukje Akveld? Ook zij heeft vele vertalingen op haar naam staan:

Lesideeën bij de genomineerden voor de Woutertje Pieterseprijs 2023

Elk jaar verschijnen er bij de boeken verschillende lesideeën op de site van de Woutertje Pieterseprijs. Natuurlijk voor de boeken van 2023, maar ook van de eerdere edities. De moeite waard om een kijkje te nemen. Deze boeken zijn immers zeer geschikt om in het onderwijs te gebruiken. Klik hier voor de website.

Ik hoop dat ik jullie weer heb kunnen inspireren met zes boekentips. Heel veel plezier met lezen!

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.