Zee van rust – een rustige zee vol verhaallijnen

Een boek op je gevoel uitkiezen en vervolgens ontdekken dat het een lievelingsboek van Barack Obama is. Dat maakte dat ik niet kon wachten om Zee van rust te lezen. Een boek wat zich niet in één zin laat vangen met een oceaan van tijdlijnen. Maar toch met een rustige verteltrant. Heb ik je nieuwsgierig gemaakt?

Zee van rust cover

Over Zee van rust

In Zee van rust van Emily St. John Mandel steekt Edwin St. Andrew in 1912 de Atlantische Oceaan over. Als hij in de woeste wildernis van British Columbia het bos in stapt, is het volslagen duister en zingen er vioolklanken onnatuurlijk door de lucht. Twee eeuwen later reist de beroemde schrijfster Olive Llewellyn de aarde over. Ver van haar huis in de tweede maankolonie, nietsvermoedend van een oprukkende pandemie. In Olives bestsellerroman komt een vreemde scène voor: een man staat in een galmende ruimte viool te spelen terwijl om hem heen de bomen van een bos oprijzen. Weer tweehonderd jaar later wordt detective Gaspery Roberts gevraagd om terug te reizen in de tijd om deze vreemde doublure te onderzoeken.

Zee van rust achterflap

Zoeken jullie naar iets in het bijzonder? vroeg ik
We zijn op de uitkijk naar verschillende zaken. Hij zweeg even.
Het aspect van ons werk dat samenhangt met anomalieën, zei hij, is een voortdurend onderzoek naar de vraag of we in een simulatie leven.

Uit Zee van rust, pagina 141

Organische oceaan van tijdlijnen

De achterkant van Zee van rust somt de verhaallijnen en de verschillende personages op. Zee van rust komt daardoor op het eerste gezicht ingewikkelder over dan dat het is. St. John Mandel heeft een rustige manier van opbouwen van de vertelling, zodat de verhaallijnen en verleden, huidige en toekomstige tijden organisch aanvoelen. En zelfs tijdloos. Dat is een grote kracht; science fiction die niet aanvoelt als science fiction. Het voelt echt realistisch en ook nostalgisch.

Wat St. John Mandel knap doet is het verwerken van maatschappelijke thema’s zoals wat een pandemie en expansiedrift met een samenleving doet, zonder dat het een (te) groot aandeel inneemt. Die subtiliteit vind ik heel prettig weglezen. Ook het aansnijden van grote levensvragen die er in elke tijd zijn. Wat is de betekenis van het leven? Wat is echt? Maakt het wat uit?

Voor de fans van St. John Mandel zijn er in Zee van rust een aantal easter eggs te vinden met verwijzingen naar eerdere boeken. Dit is mijn eerste boek van haar en het kan prima als stand alone worden gelezen.

Dat Obama voor dit boek is gevallen, dat begrijp ik helemaal. Liefst had ik mezelf ook nog even ondergedompeld in deze zee van rust met zoveel verschillende tijdsgolven en dimensies dat ik het boek zeker nog een keer ga lezen. Dikke aanrader voor lezers van bijvoorbeeld Dave Eggers, David Mitchell, Jennifer Egan en Aldous Huxley.

Muziek bij Zee van rust

Bij het lezen van het boek moest ik denken aan het gevoel wat personage Olive Llewellyn heeft als ze voor de pandemie vlucht en het nummer “Niemals zurück” van het Bersarin Quartet.

Over Zee van rust

Auteur: Emily St. John Mandel | vertaling: Lucie Schaap | uitgeverij: Atlas Contact | 249 pagina’s | 9789025472382 | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.