Bahar op de maan – over elkaar helpen en steunen

Bahar op de maan is het tweede boek dat verschenen is over Bahar. In het begin van het boek is het even zoeken wie de personen zijn in het verhaal als je het eerste boek niet gelezen hebt. Maar wanneer je in het verhaal zit wil je het boek ook niet weg leggen. Moeilijke situaties worden niet geschuwd, maar er komt iets prachtigs uit voort. Want het verhaal loopt toch ook goed af. Gelukkig, want dat verdiend dit verhaal ook echt.

Bahar op de maan

Bahar op de maan

De ouders van Ruman gaan misschien scheiden. Ruman heeft het daar moeilijk mee en Bahar wil hem graag helpen. Bahar wordt zelf ook verdrietig van het feit dat liefde zomaar over kan gaan. En hoe moet dat met het pizza restaurant van de ouders van Ruman? Moet het restaurant sluiten of kan het toch open blijven? Voor Bahar is sluiten geen optie, het is de leukste plek op de wereld. Ruman ziet geen andere opties en zijn moeder weet ook niet hoe ze het alleen moet doen. Kan Bahar de moeder van Ruman helpen? Bahar op de maan gaat over vriendschap, liefde en elkaar helpen.

Bahar op de maan is een heel inclusief boek. Inclusief op verschillende manieren. Zo hebben de verschillende personages verschillende nationaliteiten. Bahar heeft in het verhaal twee moeders. En de ouders van Ruman gaan misschien scheiden. Dit brengt een hoop emoties mee en ook deze worden niet geschuwd. Er wordt niet te veel de diepte op gezocht, het blijft natuurlijk een kinderboek, maar er wordt ook niet zo maar overheen gepraat.

In het park

Een rijk verhaal

Er gebeurd enorm veel in Bahar op de maan. Hoewel de titel doet vermoeden dat de maan een grote rol speelt, valt dat wel mee. De juf is zwanger en de vervanger staat voor de deur, meester Johnny. Meester Johnny neemt de klas mee naar een museum. Daar gaan ze naar de maan, het maakt dat je zelf het museum wilt opzoeken. En de kinderen worden ook steeds iets enthousiaster over kunst. Daarna mogen ze zelf hun eigen kunst maken. Er zit een wijze les in: met kunst kun je soms iets vertellen wat woorden niet kunnen. En kan pizza kunst zijn? Volgens meester Johnny niet, maar volgens Ruman wel. Wie zou er gelijk hebben?

Naast dit leuke uitje leef je mee met Ruman en de perikelen rondom de eventuele scheiding van zijn ouders. Het is niet zeker of ze gaan scheiden, ze wonen nu in elk geval apart van elkaar. Emoties schieten alle kanten op in Bahar op de maan. Ze knuffelen bomen voor geluk en dat de ouders van Ruman niet gaan scheiden. Er is ook nog de weddenschap van Bahar en mams Sophie; kan afwas groeien? Wie zou deze weddenschap gaan winnen? Het einde is niet zoals je zou verwachten. Dan hoort Bahar dat het pizzarestaurant dicht gaat. Hoe kan ze de moeder van Ruman helpen?

op de maan

Een boek dat je blijft lezen

Bahar op de maan zet je in eerste instantie een beetje op een dwaal spoor. Ik dacht op een moment echt, waar gaat die maan over? Maar dat wordt gaandeweg duidelijk. Het verhaal grijpt je vast en neemt je mee. Over vriendschap, liefde en elkaar helpen. Klaarstaan voor elkaar en zoals het zo mooi in het verhaal staat ‘we steken de handen uit de mauwen en gaan helpen’. En ook ‘Je hoeft niets te zeggen. We zijn er toch om elkaar te helpen?’. Wat zou het mooi zijn als we dit ook in het dagelijks leven kunnen laten zien. Elkaar helpen waar je kunt. Vriendschap. Liefde voor je medemens. Een mooie les die je uit het verhaal kunt leren. Wat is extra leuk vind, de binnenkant van de kaft is niet vergeten. Niet gewoon een wit blaadje, maar een leuke print dat bij het verhaal past.

Specificaties Bahar op de maan

Auteur: Michael De Cock | Illustraties: Arevik d’Or | Uitgeverij: Querido | Eerste uitgave Oktober 2023 | ISBN: 9789045129679 | 96 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Minke
Delen is enorm lief

Ik vind lezen erg leuk en vind het dan ook super tof dat ik voor StoerLeesVoer mag schrijven. Verder ben ik werkzaam als juridisch assistent bij Wageningen Universiteit sinds een aantal maanden. Mijn hobby's zijn creatief bezig zijn met de Bijbel, gebruik van essentiële oliën, lezen en uitstapjes maken met mijn gezin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.