Gedwongen, gevlucht, verstoten, maar vrij! – een autobiografie

Gedwongen, gevlucht, verstoten, maar vrij! is een waargebeurd verhaal van een vrouw die moest breken met familie om haar eigen keuzes te maken. Deze vrouw, Samira Harmach, heeft het verloop van haar leven beschreven in dit boek. Al haar keuzes, de gevoelde emoties, de gevolgen voor haarzelf en anderen en de mensen die dicht om haar heen stonden heeft ze beschreven in dit boek.

Gedwongen gevlucht verstoten maar vrij

Gedwongen, gevlucht, verstoten … maar vrij!

‘Ik heb eindelijk een man voor haar gevonden.’ Samira Harmach is 24 jaar wanneer het vooruitzicht op een gedwongen huwelijk haar aanzet tot een radicale conclusie: ze moet weg. Haar hele jeugd lang wordt ze door haar conservatieve Marokkaanse ouders onder de duim gehouden: wanneer ze naar buiten wil, wordt ze gevolgd en gecontroleerd. Bij een verkeerd woord volgen er berispingen en publieke vernedering. Thuis vallen er dreigementen en uiteindelijk ook klappen. Op 17 juli 2000 beslist Samira dat het daar stopt.

Nog liever dan uitgehuwelijkt worden, kiest ze voor een bestaan als vluchteling in eigen land. Knokkend en overlevend ontdekt ze dat de voortdurende angst voor de wraak van haar familie het niet haalt van een gevoel dat ze nu voor het eerst leert kennen: vrijheid.

In Gedwongen, gevlucht, verstoten … maar vrij! vertelt Samira haar eigen verhaal aan ons. Ze is na al die jaren niet meer bang om te spreken.

In één keer uit

Ik heb Gedwongen, gevlucht, verstoten … maar vrij! in één keer uitgelezen. Het boek is niet heel dik en waargebeurde verhalen slepen mij altijd flink mee. Samira lijkt te spreken in het boek. Dit is een voordeel, het maakt dat ik gemakkelijk in haar personage mee kan en ik voel mij als lezer direct betrokken. Daarnaast heeft het voor mij ook een nadeel, het boek is mij iets teveel in ‘spreektaal’ geschreven. Het had af en toe wat bondiger gekund. Ook raak ik af en toe het overzicht een beetje kwijt, omdat de hoofdstukken erg lang zijn. Het voelt alsof Samira tegen mij praat en dat ze af en toe ‘vergeet adem te halen’.

Het verhaal van Samira is erg indrukwekkend. Alles speelt zich achter de deur af van een gezin die naast je kunnen wonen. Dat dit letterlijk ook bij Samira aan de hand is, blijkt wel uit de grote rol die haar buren hebben gespeeld bij het los komen van de onderdrukking in haar familie. Het raakt mij dan ook dat zij aan het begin van Gedwongen, gevlucht, verstoten.. maar vrij! haar buren bedankt en daar ook een foto van heeft toegevoegd. Dit geeft Samira en haar naasten een gezicht.

Gedwongen, gevlucht, verstoten … maar vrij! is indrukwekkend

‘Het is zover. Ik moet trouwen. Bel Walt!’ Mijn handen trilden terwijl ik deze woorden zo duidelijk mogelijk op het etiket van een cassettebandje krabbelde. Het cassettebandje was het enige voorwerp dat ik in mijn kamer had gevonden waarop ik een paar woorden kon schrijven en dat zwaar genoeg was om tot bij de buren te gooien. Ik blies de inkt op het etiket van de cassette droog, zodat er geen vegen op zouden komen wanneer iemand het zou oprapen. Het was van levensbelang dat mijn buurvrouw Josephine zou kunnen lezen wat erop stond. Zij was het enige anker dat ik op dat moment in mijn bestaan had.

Gedwongen, gevlucht, verstoten .. maar vrij! – pagina 11

Je kunt begrijpen dat ik er meteen helemaal in zat. Zoals je in deze quote kunt lezen is het een heel intiem inkijkje in het leven van Samira. Met Gedwongen, gevlucht, verstoten … maar vrij! laat ze zien hoe zij is losgekomen van haar familie en ze op meerdere manieren heeft geprobeerd een vrij leven op te bouwen. Je moet het boek echt zelf gaan lezen om te weten hoe het huidige leven van Samira er uit ziet.

Specificaties Gedwongen, gevlucht, verstoten…maar vrij!

Auteur: Samira Harmach | Uitgever: Houtekiet | 145 pagina’s | paperback | september 2023 | 9789052402987 | meer informatie via je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.