Voor altijd en even – Sarah Jacoby, genieten van het leven

Voor altijd en eeuwig? Nee, voor altijd en even. Dat is de titel van het prentenboek van Sarah Jacoby. En voordat je denkt dat het een treurig boek is. Dat is het niet. Dit boek verwoordt en maakt visueel wat we op zich wel weten, maar waar we vaak moeilijk de woorden voor vinden. Sarah Jacoby heeft die gevonden. Het is een liefdesverklaring aan alles wat zij lief heeft en daar mogen wij ook deelgenoot van zijn. Mooi prentenboek om in het begin van dit nieuwe jaar je voor te nemen vaker te beseffen wat voor moois het leven ons geeft en daarvan te genieten, altijd of even, in het moment.

Verlangen naar sprookjesachtige tijden met voor altijd en even

Voor altijd en even

Ik word er een beetje treurig van. Van die titel voor altijd en even. Toch is het geen boek om treurig van te worden. Engelse woorden omvatten het beter: Forever or a Day, dat is de oorspronkelijke titel. Dat je kan genieten van iets of van iemand, dat kan ook een moment zijn, maar probeer er vooral bewust van te zijn. Dat is volgens mij de boodschap die Sarah Jacoby ons wil geven. En dat doet ze op een prachtige manier. Met spaarzame woorden die genoeg zeggen. Het boek is vertaald door Imme Dros en dat zegt mij al genoeg. Geen ander kan mij zo doen verlangen naar sprookjesachtige tijden.

Rennen en vliegen of stilstaan en genieten

Prachtige zin: “wie rennen moet, komt er te laat pas achter!” Wat mooi omschreven. Zeker in combinatie met de eerste zin: ”Wanneer je goed kijkt, kun je het haast zien”. Als je gehaast bent, dan zie je een heleboel dingen niet. Ontgaat je veel. Een kind ziet nog alles. Van het bloemetje op het voetpad en de rups op het blad. Zij zorgen ervoor dat wij onze stap moeten vertragen en alles weer zien alsof je het voor het eerst ziet. Hoe voelt voor altijd en hoe voelt voor even? “Dat is nog ver, oud zijn en nooit meer kunnen zwemmen”. In de trein zitten en het landschap voorbij zien komen, “is dit een beetje hoe voor altijd voelt? Voor altijd en even.

De tijd of het leven?

Omdat ik zelf een beetje in het midden zit van mijn leven (alhoewel ik dat natuurlijk niet zeker weet), word ik er wel een beetje droevig van.

Ik herken de vreugde en het verdriet. Als in een soort weemoed zit ik dit prentenboek te bekijken. Er staan wel woorden in, maar meer een korte zin bij een afbeelding. Die korte zin zegt het allemaal. Mooi gedaan. Wat is het, begin je je af te vragen : “Zou het misschien een schaduw zijn, een schim? Het gaat over het leven, de tijd. “Je grijpt ernaar, het glipt je door je vingers. Je kunt het niet met iemand anders ruilen, bijvoorbeeld voor een appel of een ei. We moeten het maar doen met wat we hebben”. Het is een waarheid. Helaas beseffen we ons dat vaak als het te laat is. Het leven raast aan ons voorbij. En als het einde nabij is, hadden we gewild, dat we wat bewuster hierbij stil stonden. Voor altijd en even.

Een ode aan het leven

Voor altijd en even verwoordt wat we op zich wel weten, maar waar we vaak moeilijk de woorden voor vinden. Sarah Jacoby heeft die gevonden. Het is een liefdesverklaring aan alles wat zij lief heeft en daar mogen wij ook deelgenoot van zijn. En als je het hebt over liefde of het leven is dat moeilijk in woorden te vangen. Dat omschrijft ze ook, ookal kan ze zelf die woorden en beelden wel vinden. Voor mij is dit boek een ode aan het leven.

Specificaties voor altijd en even

Voor altijd en even Sarah Jacoby

Auteur: Sarah Jacoby | Vertaald door Imme Dros | Uitgever: Leopold │9789025874148 │ maart 2018 │ 40 pagina’s | meer informatie vind je hier

footer5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.