De Motormeiden, een roman die vertelt over twee dappere vrouwen

Om de zoveel boeken pak ik een oorlogsboek. En dat het liefst over de Tweede of Eerste Wereldoorlog. Het blijft mij boeien maar vooral ook zo verbazen dat er nog zoveel verhaal zijn waar ik niets van af wist. Zo las ik onlangs het boek ‘Kukuruznik’ van Saskia Goldschmidt. Dat vertelt over moedige vrouwen die tijdens de oorlog verkenningsvluchten uitvoerden in kleine gammele landbouwvliegtuigjes. Zo zag ik ook de serie ‘U-boat Wargamers’ op History Channel. Deze serie gaat over een groep vrouwen bij de marine die de code wisten te kraken van de vijandelijke onderzeeërs. Daardoor werd de zeeslag gewonnen. En dan nu het verhaal over ‘De Motormeiden’. Vrouwen die hun leven riskeren aan de frontlinie en zo wederom hun steentje bijdragen aan de oorlog.

De Motormeiden, kader

De Motormeiden, het verhaal

1917. Weesmeisje Marion zegt nooit een woord – behalve dan tegen haar beste vriend Eddie. Op haar achttiende krijgt ze een plekje aangeboden bij de Britse Vrouwenmarine. Daar traint ze speciale postduiven en brengt ze, samen met De Motormeiden, op de motorfiets geheime boodschappen rond. Eindelijk heeft Marion het gevoel dat ze ergens bij hoort. Ondertussen droomt ze samen met Eddie van een toekomst na de oorlog. Totdat het noodlot toeslaat…

1936. Evelyn groeit op in een welgesteld gezin, maar moet er niet aan denken in haar moeders voetsporen te treden. Het liefst wil ze racen in haar auto op het circuit van Brooklands. Wanneer de oorlog uitbreekt, krijgt Evelyn haar kans om zich aan te sluiten bij De Motormeiden en zich als motorrijdster in te zetten voor Engeland – zonder dat haar ouders ervan afweten. Maar al snel ontdekt ze dat ze niet de enige is die met geheimen rondloopt.

De Motormeiden Het verhaal
De Motormeiden, het verhaal

Auteur Jenni L. Walsh

Jenni L. Walsh is van kleins af aan al geïnteresseerd in boeken en het schrijven van verhalen. Al heel jong schreef ze verhaaltjes van één bladzijde lang. Met altijd hetzelfde onderwerp: jongen ontmoet meisje, worden verliefd en leefde nog lang en gelukkig.
Ze studeerde af aan de Villanova University en woont tegenwoordig met haar gezin in een buitenwijk van Philadelphia.
Na een aantal jaren als copywriter voor reclameteksten te hebben gewerkt besloot ze auteur te worden. Inmiddels heeft ze al heel wat historische romans uitgebracht. Romans die vooral vrouwen in de spotlight zetten, zoals nu bij ‘De Motormeiden’. Tevens is ze auteur van een aantal kinderboeken. Een bekend boek van Jenni L. Walsh in onder andere ‘Zij aan zij’ – over het beruchte stel Bonnie &Clyde.

brief

Een grotere rol voor vrouwen gedurende de oorlog

Vrouwen deden meer dan zorgen voor het gezin gedurende de oorlogsperiode
Bij veel mensen is het niet bekend dat vrouwen in de oorlogsperiode meer deden dan administratie op kantoren of verpleegstersposten vullen. Vele hadden ook nog de volledige zorg voor de kinderen omdat de mannen aan het front waren. De Britse marine had zelfs een aparte vrouwenafdeling, de WRNS – uitgesproken als Wrens. Bij deze vrouwen zaten ook gespecialiseerde teams, die geheime opdrachten moesten uitvoeren. Een onderdeel daarvan waren De Motormeiden.

Vogels

Eerste en Tweede Wereldoorlog komen aan bod

Het boek ‘De Motormeiden’ geeft veel informatie over de diensten die vrouwen vervulden. Maar ook de weerstand van hun naaste wordt goed verwoord.
Je kunt duidelijk merken dat de schrijfster Jenni L. Walsh gedegen onderzoek gedaan heeft naar haar hoofdonderwerp. Het enige wat ze erbij bedacht heeft zijn de verhaallijnen van de twee hoofdpersonages, Marion en Evelyn.
Wat ze daarbij weer heel mooi gedaan heeft is twee oorlogen in eén boek te combineren. Marion haar verhaal speelt zich af in de Eerste Wereldoorlog en dat van Evelyn in de Tweede Wereldoorlog. Toch komen beide verhalen op het einde van het boek goed samen.

Schrijfstijl en vertaling

De schrijfstijl van Jenni L. Walsh is eenvoudig te noemen. Het verhaal van ‘De Motormeiden’ is prettig om te lezen. Geen lange zinnen of moeilijke woorden. Het is, om het maar even simpel te zeggen, een doorleesboek. Daar zat voor mij nu net wel het probleem. Ik vond dat het boek namelijk té gemakkelijk las en ik miste de emotie. De hoofdpersonages worden wel beschreven als moedige en sterke vrouwen en gezien hun belevenissen zijn ze dat ook. Maar doordat hun karakters niet tot nauwelijks worden uitgediept blijft alles aan de oppervlakte.
Of het door de vertaling kwam, of dat Jenni L. Walsh het echt zo geschreven heeft weet ik niet want ik heb de Engelse versie niet gelezen, maar het verhaal deed mij iets te modern aan.

til

Mooie omslag

De historische roman De Motormeiden tikt verder absoluut alle vinkjes uit de schrijversdoos aan. Het heeft een historisch element, bezit tragedie en romantiek, kent hier en daar spanning en heeft wat plotwendingen.
De twee verschillende verhaallijnen zijn goed te volgen, al heb je in het eerste gedeelte van het boek nog geen idee waar het heen gaat. Aan het einde komt alles goed bij elkaar en ben je heel wat oorlog-s en liefdesperikelen verder. Daarom is het boek De Motormeiden, zeker gezien de ware feiten, toch een aanrader om te lezen. Daarnaast heeft het een prachtige, intrigerende omslag.

Nog meer mooie verhalen

Verder lezen over de dappere en sterke vrouwen tijdens de oorlogen kan via de volgende links

Specificaties over het boek De Motormeiden

Titel: De Motormeiden | Oorspronkelijke titel: The Call of the Wrens | Auteur: Jenni L. Walsh | Uitgeverij: Kokboekencentrum | Vertaling: Carola van der Kruk-de Boer | Eerste uitgave: 2022 | Aantal bladzijden: 382 | ISBN 9789029735049 | ISBN e-book 9789029735056* | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier* voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Kokboekencentrum
Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.