De losse teugel – een leuk, avontuurlijk en spannend paardenboek

Af en toe hebben we bij Stoerleesvoer een duo-recensie. Zowel Cindy als Linda hebben De losse teugel gelezen en bespreken in deze blog hun mening. Er komen momenteel veel boeken uit over paarden. Misschien ken je het zelf nog wel van vroeger. Linda heeft een paar meiden op haar basisschool die heel graag boeken over maneges en paarden lezen. Wil je weten voor wie De losse teugel een fijn boek is? lees dan heel gauw verder. Een tipje van de sluier… niet alleen voor ‘paardenmeisjes’ hoor!

De losse teugel

Over De losse teugel

De losse teugel gaat over Nea, die eindelijk op paardrijden mag. Op de manege vindt ze, naast haar droompaard, de IJslander Eining, ook een beste vriendin, Vlinder. Die kan ze goed gebruiken, nu er thuis steeds vaker spanning is. Vlinder is altijd op manege Paardenkracht te vinden, maar een vriendin heeft ze er nog niet. Totdat ze Nea ontmoet tijdens een paardrijles. Vlinder kan haar alles over de paarden vertellen. Er is er één die echt haar favoriet is. Alleen zijn naam is al erg indrukwekkend: Christopher van Rozenhout tot Zoutelande. Vlinder wil niets liever dan hem trainen, ook al is dat verboden. Ze heeft een plan om dat toch voor elkaar te krijgen. Samen met Nea durft ze alles!

De losse teugel – Cindy’s mening

De losse teugel is een heerlijk boek. Judith Eiselin en Aye de Kuijer hebben een fijne schrijfstijl. Het verhaal leest lekker vlot. Ook zijn de avonturen die Nea en Vlinder samen beleven ook erg leuk en spannend! Je wil graag doorlezen omdat je benieuwd bent wat er weer voor nieuws staat te gebeuren. Je leest in De losse teugel ook vanuit beide perspectieven, waardoor je je goed in kan leven in beide meisjes en veel over hun te weten komt. De losse teugel bevat ook illustraties. Deze zijn erg leuk en grappig getekend.

Toen mevrouw Zoutelande werd geïntroduceerd in het verhaal, was ik wel even hardop aan het vloeken. Wat een vreselijk mens vond ik haar! Aan het einde van het verhaal kom je te weten waarom ze in het begin zo gemeen was. Je leest in De losse teugel ook over Nea en Vlinder, dat ze stiekeme dingen uit willen halen en ook leren van hun fouten. Die ze graag zelf op willen lossen. De losse teugel is een leuk boek voor elke paardengek, zelfs voor volwassenen is dit een heerlijk boek om te lezen. Ik kijk al uit naar het volgende deel van manege Paardenkracht!

En wat vond Linda?

Met De losse teugel ben ik aardig uit mijn comfortzone gestapt. Vroeger hield ik namelijk echt niet van boeken over paarden en nog steeds ben ik een beetje bang voor deze dieren. Bij mij op school (ik werk als directeur van een basisschool) wordt heel veel gelezen. De kinderen weten dat ik veel lees, dus ze komen mij regelmatig vragen om boekentips. Van een aantal kinderen krijg ik vaak de vraag “Heb je nieuwe paardenboeken juf?”. Ik moest vaak nee verkopen. Heel eerlijk gezegd hebben wij niet zoveel paardenboeken op school. Bij het uitzoeken van nieuwe boeken heb ik dan ook bewust de uitgevers gevraagd om paardenboeken, zodat ik ze kon testen voor deze meiden.

Om maar met de deur in huis te vallen: De losse teugel komt absoluut in onze schoolbibliotheek. En het leuke is: Ik heb er zelf ook enorm van genoten. Mijn eigen kinderen moesten een beetje lachen, want ze weten wel dat ik paarden stiekem wat eng vind. Dit is overigens niet weggegaan na de avonturen van Nea en Vlinder, want ze maken wel wat mee zeg. Het boek is lekker vlot geschreven en de personages Nea en Vlinder zijn heel mooi uitgediept. Dit vond ik echt opvallend bij een boek in dit genre (of is dat een vooroordeel van mij?). Er zit spanning in het boek, je volgt de levens van deze twee bijzondere meiden, er worden wat grotere thema’s als verdriet en scheiding besproken. Genoeg inhoud dus, naast ook veel vermaak.

De losse teugel

Wie o wie gaat dit boek lezen? – Linda

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek. 

De losse teugel is in eerste instantie echt heel erg geschikt voor meiden EN jongens die van paarden houden. Ik heb dan ook direct een meisje bij ons uit groep 8 in mijn hoofd. Zij vraagt mij heel vaak om dit genre. Lezen is niet haar favoriete hobby en met dit boek zal ze goed aan haar trekken komen. Er staan leuke illustraties in, de hoofdstukken zijn niet te lang, het verhaal is vlot geschreven en het gaat ook verdiepend over paarden. Ik heb dan ook echt wel wat ‘vaktermen’ geleerd.

Maar aangezien ik zelf heerlijk wegdroomde bij De losse teugel vind ik het ook absoluut een boek voor kinderen die niet per se gek zijn op paarden. Als ze wel houden van wat spanning, een vlot boek en bijvoorbeeld dieren in het algemeen zou ik het zeker ook aanraden.

Over Judith Eiselin & Aye de Kuijer

Judith Eiselin is geboren op 9 juli 1970. Ze heeft Nederlands gestudeerd in Amsterdam met als specialisatie zowel Moderne als Historische Letterkunde. Judith Eiselin is criticus en publicist. Na tien jaren als kinderboekenrecensent beoordeelt zij nu vooral Nederlandstalige fictie. Daarnaast heeft zij meerdere kinder- en jeugdboeken geschreven en een roman bij diverse uitgeverijen.

Aye de Kuijer is psycholoog, equine assisted coach en Kids´ Skills Ambassador. Daarnaast is ze moeder van twee dochters. Tijdens haar opleiding Psychologie heeft ze zich gericht op het begeleiden van mensen in verschillende levensfasen en op stress en burn-out. In 2017 startte ze de opleiding equine assisted coach bij educatief centrum Keulseweg, deze paardencoach opleiding wilde ze al heel lang gaan volgen. In 2018 volgde ze de cursus Pony Power voor Kids, een sociale vaardigheidstraining, waarbij kinderen met hulp van pony’s leren over zichzelf en over anderen.

Na De losse teugel meer lezen over paarden?

Wil je na het lezen van De losse teugel nog meer paardeninspiratie? Kijk dan eens hier:

Specificaties De losse teugel

Auteurs: Judith Eiselin & Aye de Kuijer | Illustrator: Micky Dirkzwager | Uitgeverij: Querido | maart 2023 | 232 pagina’s | 9789045128788 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Cindy
Delen is enorm lief

Via Instagram reviewt Cindy boeken via cindysboeken_official. Ze leest graag verschillende soorten boeken maar feelgood & thrillers zijn favoriet. Naast haar drukke baan leest ze graag ter ontspanning. Niks zo lekker om te verdwalen in een mooi, goed en spannend verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.