Atta boek – een prehistorisch verhaal over een eigenwijs meisje

Veel blogteamleden voor mij hebben het al ervaren. Uit je comfortzone treden en een boek lezen die je normaliter niet zou kiezen. Dat heb ik met geschiedenis, ik heb er niet zoveel mee. En ja dat is erg, maar wel eerlijk. Dus toen ik het Atta boek zag in de brochure dacht ik, oké hier wil ik wel eens meer van lezen op een leuke manier. Ook om eens wat andere boeken mee naar school te nemen voor een divers boekenaanbod in de klas. Een verhaal uit de prehistorie, over de Howies en de Neanders en hun Mengelskinderen.

Atta boek samenvatting – een prehistorisch verhaal

Atta is een meisje van 11 jaar. Zij leeft in de oertijd, in het gebied van het koele oord. Haar voorouders zijn Howies die duizenden jaren eerder uit Afrika kwamen. En de Neanders, het volk dat al eerder in het koele oord woonden. Hun nakomelingen heten Mengels.

Atta is een eigenwijs Mengelmeisje. Er zit meer in haar mars dan haar moeder en broers denken. Ze wil niet meer met de vrouwen en kinderen bessen en kruiden verzamelen. Ze wil op jacht! En op een dag doet ze dat gewoon. Ze sluipt weg de mannen en jongens achterna.

Wat ze niet had verwacht is dat ze tijdens haar eerste jacht oog in oog komt te staan met een Mammoet. Een woedende nog wel. Stoer al ze is probeert ze nog haar speer naar hem te gooien, maar dan zit er maar 1 ding op, heel hard rennen.

Atta kinderboek bespreekt: Neandervolk

Helemaal uitgeput ontdekt Atta dat ze verdwaald is. Ze probeert te overleven, slaapt in een boom, weet zelfs een gevaarlijke vijand uit te schakelen, maar bezeert haar enkel ook lelijk. Ze wordt gered door een Neander jongen en wordt warm ontvangen door de vrouw die de stam leidt.

Maar waar het ontvangst eerst warm is, voelt Atta dat er meer aan de hand is. Ze lijkt wel gevangen genomen. Tijdens een reis met de hele stam ontdekt ze opeens haar zus die jaren eerder opeens verdwenen was. Haar zus is gelukkig bij een ander Neandervolk. Zal Atta ook gelukkig kunnen zijn bij de zoon van de chief? Of mist ze haar eigen stam te erg.

Als de Neanders dan plannen maken om de grote zee over te steken lijkt het allemaal verloren voor Atta. Hoe komt ze ooit nog thuis?

Prachtig verhaal uit de prehistorie

Wat een prachtig verhaal uit de prehistorie is Atta! Ik heb genoten van de avonturen, geleerd over het leven vroeger in grotten. Over de eerste grottekeningen, over de dieren die toen leefden en over de gebruiken. Maar bovenal is het een spannend en humoristisch avontuur over een krachtig, impulsief kind dat nieuwsgierig is naar de wereld. En zijn we dat stiekem niet allemaal?

koele oord prehistorie

Auteur Atta Jolien Janzing

Jolien Janzing schrijft al verhalen sinds ze zeven jaar oud was. Je kent haar wellicht van haar historische romans De meester* en Audrey & Anne*. Of het tij hoog, de maan blauw*. Atta is haar eerste jeugdliteratuur en van mij mag ze die blijven maken! Ik lees ze dan graag.

Atta als kinderboek is prachtig rijk, prikkelend, boeiend en echt een aanrader voor in elke boekenkast thuis, op school en op de opvang!

Illustrator Atta Linde Faas

Linde Faas mocht de illustraties maken en die zijn schilderachtig mooi! Linde ken ik al goed door haar eigen prentenboeken De jongen en de walvis en waar is grote broer. Ik heb genoten van haar prachtige illustraties die ook vol humor staan. De prehistorie krijgt een gezicht en een uitzicht die ondersteunend zijn voor de verre reis die Atta maakt.

Grottekeningen maken basisschool

Atta kinderboek is natuurlijk bij uitstek geschikt om in te zetten voor een groep kinderen. Het onderwerp, de opmaak en het verhaal zullen vele jonge lezers meenemen in onze rijke geschiedenis. Uiteraard wil je meer dan alleen het boek Atta gebruiken. Dus bij deze een leuke lestip: grottekeningen maken voor basisschool groepen! Kies voor simpel stoepkrijt of ga voor houtskool. Houtskool kan je ook zelf maken. Let wel even op of dit binnen de regels past van je school. Het kan nogal een zooi geven en je hebt natuurlijk vuur nodig.

Laat de kinderen zelf dingen bedenken, maak grottekeningen na uit het kinderboek Atta of zoek zelf voorbeelden op internet. Als je bijvoorbeeld voor stoepkrijt kiest zou ik wel natuurlijke kleuren aanraden. Je kan ook scherven van een terracotta pot kiezen of stenen gebruiken die kleur afgeven. Bedenk wat past binnen je mogelijkheden en laat het boek Atta tot leven komen op je school!

Kerntitel Kinderboekenweek 2024 groep 5 en 6

Atta van Jolien Janzing is een kerntitel in de Kinderboekenweek 2024 voor groep 5 en 6! En terecht dat dit boek een kerntitel is. Wil je meer weten over deze grootste week waar (voor)lezen centraal staat? We hebben een mooie overzichtsblog voor jullie.

hoofdfoto

Specificaties Atta boek

Auteur: Jolien Janzing | Illustraties Linde Faas | Uitgeverij Lemniscaat | 9789047714897 | 19 september 2023 | 142 pagina’s | meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol*

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.