Het geluk van de wolf, nieuwe roman van Paolo Cognetti

Het geluk van de wolf is de opvolger van de acht bergen. Deze laatstgenoemde roman kreeg ik van een vriendin. Ik vond het prachtig. Hetzelfde geldt voor zijn opvolger. Op de achterkant van het geluk van de wolf staat ‘het is een onweerstaanbare roman over het zoeken naar stilte en het vinden van de liefde’. Eigenlijk vind ik het vooral gaan over het zoeken naar jezelf. En als je dat wilt doen helpt het om de stilte op te zoeken. En ja, het gaat ook over de liefde, maar die eindigt in de boeken van Paolo Cognetti meestal niet op de geijkte manier. Of ben ik nu aan het spoileren? De omgeving waarin het geluk van de wolf zich afspeelt is in ieder geval adembenemend.

het geluk van de wolf voorkant dubbel

Het geluk van de wolf, waar gaat het over?

Het verhaal gaat niet over het geluk van een wolf. En eigenlijk dacht ik af en toe: waar blijft die wolf nou? De wolf komt op een gegeven moment wel om de hoek kijken, maar speelt niet de hoofdrol. De hoofdrol is voor Fausto. Een 40-jarige man die de stad achter zich laat en tijdelijk naar het bergdorp Fontana Freddo verhuist. Hij mist de bergen op het moment dat hij in de stad is. In Fontana Freddo vindt hij nieuwe liefde bij de 28-jarige Silvia. Het leven in het bergdorp wordt geleefd op basis van de seizoenen en is simpel, maar biedt de balans waar Fausto naar op zoek is. Een belangrijke rol is er ook voor Santorso, een dorpeling. Door het verhaal heen wordt ook vanuit zijn gezichtspunt vertelt. En af en toe beleven we, in het geluk van de wolf, ook de gebeurtenissen van Silvia.

Dit boek is voor Barbara, een huttenkunstenares. En voor al mijn vriendinnen daar op de poolcirkel.

Als geest

lichtvoetig dwalend

door de zomervelden

Fontane, 2021 Paolo Cognetti, het geluk van de wolf

Geen geijkt liefdesverhaal

Het geluk van de wolf moet je niet lezen als je wilt dat de geliefden elkaar uiteindelijk vinden en eind goed al goed. Ik vind dat het wel een positief einde heeft. In de acht bergen is dat niet het geval, alhoewel dat ook wel een logisch einde was. Het geluk van de wolf, maar ook zijn voorganger, leert ons dat niet voor iedereen ‘huisje, boompje, beestje, zaligmakend is. Alhoewel er wel naar wordt gezocht. De conclusie is meestal dat dat ‘het’ toch niet is. Uiteindelijk gaat het in het geluk van de wolf over de zoektocht naar jezelf. Dat dit gebeurt in een prachtige adembenemende omgeving maakt het extra interessant. Je zou er bijna alpinist van worden.

De wolf en het geluk

De wolf in het verhaal is volgens mij symbolisch. Ik weet niet wat Paolo Cognetti ermee bedoeld. Zelf denk ik dat het gaat over een manier van leven of een wens tot een manier van leven, die dan toch weer binnen dringt. De werkelijkheid is altijd anders dan in je dromen of zoals je het graag zou willen. Uiteindelijk blijf je in dit verhaal ook zitten met de vraag of Silvia en Fausto uiteindelijk bij elkaar komen en tegelijkertijd maakt het niet uit. Hoef je dat niet te weten. Uiteindelijk gaat het in de boeken van Paolo Cognetti ook over rouw, waarbij antwoorden niet altijd de oplossing zijn.

Paolo Cognetti

Paolo Cognetti is een Italiaanse schrijver en filmmaker. Hij had al eerder boeken geschreven, maar brak in 2016 definitief door met De Acht bergen. Op zijn dertigste brak Paolo Cognetti radicaal met zijn oude bestaan. Voorheen pendelend tussen Milaan en New York, trok hij zich terug in het verlaten bergdorpje Estoul, in het Aosta-dal. Daar, op 1800 meter hoogte in een noordwestelijke uithoek van Italië, wijdde hij zich uitsluitend nog aan schrijven. De ervaringen die hij had lees je terug in zijn boeken, onder andere in het geluk van de wolf. Wil je meer weten? Lees dan het artikel dat in Trouw stond.

foto paolo cognetti het geluk van de wolf

Specificaties het geluk van de wolf

Uitgever: De Bezige Bij | Auteur: Paolo Cognetti | 9789403149011 | 2021 | 205 pagina’s | vertaald door Yond Boeke en Patty Krone | Meer informatie in je lokale boekhandel of hier.

het geluk van de wolf voorkant
Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.