Memoria, een ingenieus vervolg op Obscuritas

Noem me old school maar ik kan zo genieten van een goed detectiveverhaal. Een tijd lang is dit genre ‘uit’ de mode geweest en waren het vooral de thrillers met hippe, jonge en vlotte rechercheurs die de moordzaken oplosten, al dan niet met een dosis geluk. Sinds een aantal jaren komt de old school detective stijl langzaamaan weer terug. Wel verweven in de moderne thrillers maar de zoekmanier naar een moordenaar mag weer op de ‘ouderwetste’ manier. Het boek ‘Memoria’ is een vervolg op ‘Obscuritas’.

De schrijver David Lagercrantz creëerde een moderne versie van Sherlock Holmes. Hij bedacht het personage Hans Rekke. Een briljant en begenadigd pianist, die als geen ander patronen kan ontdekken. Maar hij is ook bipolair en gebruikt sterke medicatie. Daarnaast plaatste hij Micaela Vargas, een rationele en ambitieuze jonge vrouw, die enigszins last heeft van een minderwaardigheidscomplex. Dit onwaarschijnlijke duo gaat samenwerken om de meest complexe misdaadzaken op te lossen.

Memoria voorkant david lagercrantz cover kader

Auteur David Lagercrantz schreef ook vervolg Millennium serie

David Lagercrant is geboren in 1962 en is een Zweedse journalist en auteur. Hij volgde een opleiding filosofie en religie en studeerde af in journalistiek. David Lagercrantz begon als misdaadverslaggever bij de Sundsvalls Tiding, een regionale krant. Vervolgens stapte hij over naar de nationale krant Expressen. Daar deed hij verslag van een aantal zeer bekende strafzaken, waaronder de Amsele moorden. Deze zaak werd het onderwerp van zijn boek Ámnglarna i Amsele.
Na het overlijden van Stieg Larsson werd David Lagercrantz benaderd met de vraag of hij de vervolgdelen op de Millennium-trilogie* wilde schrijven. In 2015 verscheen Wat ons niet zal doden*, gevolgd door De man die zijn schaduw zocht* en Zij die moet sterven*. In 2021 verscheen het eerste deel van een nieuwe misdaadserie: Obscuritas*, dat nu het vervolg ‘Memoria’ heeft gekregen.

auteur David Lagercrantz

Het verhaal van Memoria

Claire Lidman is al veertien jaar dood, maar haar echtgenoot Samuel weigert dat nog steeds te accepteren. Als hij op een foto een vrouw ziet die precies op Claire lijkt, vraagt hij Hans Rekke en Micaela Vargas om hulp. Het onderzoek leidt hen terug in de tijd en Rekke wordt geconfronteerd met pijnlijke herinneringen uit het verleden. Hij realiseert zich dat hij zijn aartsvijand van vroeger, Gabor Morovia, weer onder ogen moet komen. Intussen wordt Micaela lastiggevallen door haar criminele broer Lucas. Maar dat raakt haar minder dan wanneer ze erachter komt wie de nieuwe de nieuwe vriend van Rekkes dochter Julia is.

achterkant Memoria

Een geweldige team

Wat een geweldig team heeft David Lagercrantz met deze twee personages, Rekke en Vargas, gecreëerd. Twee mensen die in eerste instantie niets met elkaar gemeen hebben en totaal verschillend in het leven staan. Dat is nu wel juist de extra diepgang aan het verhaal geworden, want de moord wordt daardoor vanuit een andere belevingen en perspectief bekeken. Dan moet de auteur dat aan zijn eigen personages en aan de lezers duidelijk laten maken.
Briljant gedaan, net als het opsporingsonderzoek, wat de ouderwetse detective stijl heeft. Het eerste deel ‘Obscuritas’, en het tweede deel ‘Memoria’ hebben beide een zeer beeldende en sprekende omslag.

Zowel gestoord als briljant

Daarnaast heeft de David Lagercrantz heel goed beschreven dat mensen met een stoornis op andere gebieden juist weer heel erg bovengemiddeld zijn. Ze zijn vaak in staat andere dingen in een heel ander licht te zien. Daardoor komen ze tot briljante conclusies.
Maar niet alleen het hoofdpersonage is op zijn manier briljant te noemen. Dat vind ik ook van de schrijfstijl van Lagercrantz.

In Dubio
In dubio non est agendum

Ingewikkelde verhaallijn maar als kloppend geheel

‘Memoria’ is een ingewikkeld verhaal. Vele personages passeren de revue en daarnaast lopen er tientallen verhaallijnen door elkaar heen. En word je als lezer elke keer weer op het verkeerde been gezet door een nieuwe twist in het verhaal.
Ten opzichte van het eerste deel vind ik wel dat David Lagercrantz in dit deel, ‘Memoria’ wat steekjes laat vallen. Hij wijdt soms te ver uit over dingen die er niet toe doen. Ook zijn er verhaallijnen die wel erg ongeloofwaardig zijn, zoals het opdraven van Poetin. Aan het einde van het boek komt het wel allemaal als een geheel samen en is er alweer ruimte gemaakt voor een vervolgdeel.

Andere manier van schrijven dan in het eerste deel

David Lagercrantz heeft, naar mijns inziens, zijn schrijfstijl in het boek ‘Memoria’ wat aangepast. De complexiteit van het verhaal heeft hij willen compenseren door eenvoudige zinnen. Dat is denk ik ook wel nodig want zelfs nu is het, ook voor ervaren lezers, constant opletten geblazen, anders raak je het verhaal compleet kwijt.
Door de eenvoudige manier van schrijven komt het hoofdpersonage Rekke wel minder goed uit de verf. Er is minder diepgang en emotie mist. Ze groeien niet verder in hun rol.

Kwetsen
‘Moeten we kwetsen om vrij te worden”

Geen standaard duo

Toch zijn Rekke en Micaela een geweldig duo. Absoluut geen standaard duo zoals je dat in de meeste boeken tegenkomt. Hun zwakte is tevens hun grote kracht.
Aan het eerste deel ‘Obscuritas’ deelde ik nog vijf sterren uit. Het verhaal ‘Memoria’ heb ik zeker wel weer met plezier gelezen maar ik kom niet verder dan drie sterren. Al heb ik me weer opperbest vermaakt met de ouderwetse manier van opsporen en zijn de personages Rekke en Vargas me nog even lief. Toch hoop ik dat het derde deel iets minder ingewikkeld en wat geloofwaardiger is. En het verhaal wat meer ongeschikt raakt aan het geweldige, geen standaard, duo Rekke en Vargas.

San Marcoplein
San Marcoplein

Specificaties bij het boek Memoria

Titel: Memoria | Auteur: David Lagercrantz | Uitgeverij: Signatuur | Eerste uitgave: 2023 | Vertaling: Edith Sybesma | Aantal bladzijden: 397 | ISBN 9789056726799 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

memoria boek
Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.