Moeder en zoon, een verhaal over thuiskomen

Moeder en zoon is een kort verhaal van auteur Abdelkader Benali. Moeder en zoon is letterlijk een klein dun boekje, maar wel met een groot thema, een levensthema. Het gaat over het thuiskomen en thuis voelen bij je ouders, de relatie met je ouders, maar ook de onderlinge verhoudingen in het gezin. Benali beschrijft dit persoonlijke verhaal levendig. Als je lezer mag je met hem mee, op een moeder-zoon tripje.

moeder en zoon

Op reis

In Moeder en zoon wil Benali zijn moeder meenemen op reis naar een museum, in Sint Petersburg. Hij benoemt gelijk dat het tripje eigenlijk een goedmakertje is, voor alle tijd dat Benali er niet was. En een manier om weer dichter bij elkaar te komen. De vraag is: hoeveel kun je ´goedmaken´, en is het eigenlijk nodig om iets goed te maken met haar? Hij schetst in Moeder en zoon hoe zijn band is met zijn moeder, en ook met zijn vader en andere familieleden. Als oudste zoon ging hij vroeg het huis uit. Om zich aan zijn ouderlijk huis te ontworstelen, aan de regels en gewoontes. Tegelijkertijd voelde hij zich schuldig om dat te willen en te doen.

moeder en zoon

De jongste of de oudste zoon

In deze gedachtes over hoe je je verhoudt ten op zichte van je ouders, in het volwassen worden, leest hij in zijn boek over een vete tussen de oudste en de jongste zoon in een gezin. De oudste voelt zich verantwoordelijk voor zijn ouders, neemt het familiebedrijf over en leidt een keurig leven. De jongste trekt de wijde wereld in en is alleen met zichzelf bezig. Benali herkent zich in beide. Ook met zijn moeder gaat Benali in Moeder en zoon in gesprek over hun gezin en zijn rol daarin.

Moeder en zoon is een kort verhaal, maar wel een verhaal om nog eens over na te denken. Ben ik de oudste of de jongste zoon, en in hoeverre laat je je (stiekem toch nog) leiden door wat je denkt dat je ouders van je verwachten? Ook de scene met zijn zus vond ik grappig en ook een herkenbare manier in de onderlinge contacten tussen broers en zussen.

Specificaties Moeder en zoon

Auteur: Abdelkader Benali | Uitgever: Lannoo | Maart 2022 | 9789401483773  | 62 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Abdelkader Benali
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.