100 redenen om leraar te worden – over het mooiste beroep ter wereld

Leraar is het mooiste beroep ter wereld! Dat kan ik als kleuterjuf natuurlijk volmondig beamen. Maar waarom willen mensen eigenlijk leraar worden? In dit boek worden 100 redenen om leraar te worden genoemd. Met een hoop interviews, citaten, ervaringsverhalen én weetjes.

100 redenen om leraar te worden

Een verzameling met 100 redenen om leraar te worden

Leraren spelen een cruciale rol in je leven. Van jongs af aan zit je bij hen in de klas en volg je er les bij, soms tot diep in je volwassenheid. Ongetwijfeld hebben ze daardoor je keuze en toekomst beïnvloed. Of ben je uit volle bewondering voor hun werk er zelf één geworden.
In 100 redenen om leraar te worden gaan Brigitte Vermeersch en Greet Decin op zoek naar de magische kracht van leraren. Ze spraken met honderden lesgevers en laten hen hier zelf aan het woord. Talloze interessante weetje wisselen hartverwarmende getuigenissen af. Zonder de valkuilen te negeren legt dit boek de nadruk op de positieve werking van het onderwijs en toont het aan waarom leraar-zijn misschien wel het mooiste beroep van allemaal is.

Een boek voor leerkrachten

Dit boek 100 redenen om leraar te worden wekte als leerkracht natuurlijk meteen mijn interesse. Toen ik zo de titel las, dacht ik meteen dat dit wel een heel leuk cadeauboekje zou kunnen zijn. Tenminste, zo klinkt de titel. Ik zie dan meteen een boekje met mooie redenen en spreuken voor me. Bij het bekijken van dit boek, viel me op dat het een stuk meer diepgang is. Het is niet persé een lekker luchtig ‘feelgood’ boekje. Er wordt wat meer de diepte in gedoken. De verhalen zijn wat meer diepgaand, de drijfveren van mensen worden wat uitgebreider besproken.

Als je het boek leest, merk je wel meteen dat dit boek geschreven is vanuit België. Dat leest op sommige gebieden wel even wat lastig, omdat sommige dingen daar net wat anders gaan dan hier in Nederland. Maar daardoor vond ik dat dan ook wel weer interessant. Je ziet zo verschillen tussen het Belgische en Nederlandse onderwijs, maar er zijn natuurlijk ook heel veel raakvlakken.

‘100 redenen om leraar te worden’ is ingedeeld in verschillende hoofdstukken: wie, wat, waarom en hoe. Daaronder worden kleine paragrafen gemaakt, met subonderdelen die bij dit hoofdstuk passen. Bij het onderdeel ‘hoe’ wordt er daarna bijvoorbeeld gesproken over bijvoorbeeld creativiteit, een performer, zelf keuzes maken of liefde in leren.

100 redenen om leraar te worden

Soms een beetje rommelig

En daar komt ook een beetje mijn bezwaar bij dit boek ‘100 redenen om leraar te worden’. Eigenlijk lijkt het heel simpel, 100 redenen in een boekje bundelen. Maar doordat er zoveel onderdelen bij zijn gehaald, is het geheel voor mij echt te rommelig geworden. Ik ben echt wel even een tijd bezig geweest om de opzet van het boek te doorgronden. Er zijn hoofdstukken en paragrafen, maar de 100 redenen om leraar te worden staan daar dan nog doorheen verwerkt. Ik vind dit wat rommelig.

Vooraan in de inleiding staat dat je dit boek niet in een vaste volgorde hoeft te lezen, maar dat je ook bepaalde onderwerpen eruit kan halen. Dat vind ik altijd heel aantrekkelijk in een boek, maar hier komt het niet zo goed uit de verf. De verhalen lopen door tussen de spreuken door, zinnen zijn niet afgelopen op het einde van een pagina, maar gaan verder op de volgende pagina. Dat is voor mij persoonlijk niet prettig. Daarnaast staan er verschillende manieren van tekst opmaak door elkaar. Kolommen en volledige teksten (soms cursief), maar dat leest de eerste keren wat ongemakkelijk. Omdat je door gaat lezen in de volgende kolom die daaronder start, en dat je daarnaast verder had gemoeten.

Ook vind ik sommige redenen wel dubbelen of soortgelijk. Wel denk ik dat het een leuk boek is om in de teamkamer op de koffietafel te leggen, en zo samen eens een goed gesprek te hebben over onderwijs, aan de hand van de 100 redenen om leraar te worden.

Specificaties ‘100 redenen om leraar te worden’

Auteur: Brigitte Vermeersch en Greet Decin | Uitgeverij: Lannoo Campus | 9789401477154 | 31 mei 2022 | 311 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.