Mijn toekomst is Roos – een boek over diversiteit

Wauw, ik ben echt een beetje stil na het lezen van Mijn toekomst is Roos. En de mensen die mij kennen weten dat ik niet zo snel stil ben. De young-adult roman van Hinke van Abbema geeft een prachtige inkijk in het leven van Roos en Lucas, die beide worstelen in het opgroeien naar volwassenheid. Roos omdat ze de diagnose genderdysforie kreeg en haar sociale en medische transitie volop gaande is. Lucas, omdat hij een trauma heeft uit het verleden. Hinke van Abbema weet op een indringende, maar toch ook laagdrempelige, manier mij als lezer mee te nemen in hun verhaal.

Mijn toekomst is Roos

Mijn toekomst is Roos

Peter zit al heel lang niet lekker in zijn vel. Op een dag ontdekt hij hoe dat komt: hij is transgender. Zijn beste vriend, Lucas, staat aan zijn kant en komt met een nieuwe naam: Roos. Roos mag de middelbare school als meisje beginnen, maar dat wordt niet door iedereen geaccepteerd. Lucas blijft naast haar staan in haar transitie. Ze groeien steeds dichter naar elkaar toe. Maar Lucas worstelt met problemen uit zijn verleden. Op een kwade dag gaat het helemaal mis. Is de toekomst van Roos samen met Lucas?

Worsteling van twee tieners

Hinke van Abbema laat in Mijn toekomst is Roos de worsteling van Lucas en Roos zien. Dit doet zij op heel indrukwekkende wijze. Als lezer duiken we in hun leven door afwisselend het perspectief van Roos en van Lucas in te nemen. De balans in perspectiefwisselingen is heel prettig, er wordt niet te vaak gewisseld. Soms zit er een kleine overlap in de vertelling, dat maakt het heel boeiend. Je ziet op die manier dezelfde situatie vanuit een ander perspectief.

Roos en Lucas maken veel mee en hebben dat in het verleden ook al gedaan. Dit wordt op een heel natuurlijke manier aan het voetlicht gebracht. Bijzonder is dat Hinke van Abbema deze personages al eerder verwerkte in een boek. In Door jou ben ik mij* wordt namelijk de relatie tussen Jona en Marouan. Jona is de broer van Lucas. Mijn toekomst is Roos is prima te lezen zonder dit eerdere deel, er wordt namelijk ook uitgeweid over de relatie tussen deze twee jongens. Nog steeds heeft de vader van Jona, en dus ook van Lucas, moeite met de relatie. De acceptatie van transgenders is voor deze vader ook erg ingewikkeld.

De vertelling van dit verhaal gebeurt dus vanuit twee perspectieven. Hierbij is gebruik gemaakt van ik-perspectief, maar ook vanuit whatsapp-gesprekken. Deze zijn volledig geïntegreerd in het verhaal en zijn dus essentieel om te lezen. Ik vind het een fijne afwisseling, zeker voor een young-adult boek. Het zal tieners absoluut aanspreken om deze snellere manier van communiceren ook in het boek terug te vinden.

Mijn toekomst is Roos bevat goed uitgewerkte personages

Het is de auteur heel goed gelukt om de personages in Mijn toekomst is Roos goed uit te werken. Gaandeweg het verhaal verdiepen de beschrijvingen zich en kan ik mij heel goed voorstellen hoe de verschillende personen in het boek gaan reageren op situaties. Dit is knap gedaan, omdat het de leesbaarheid niet in de weg zit. De emoties zijn goed weergegeven en zijn de ene keer heftiger en de andere keer subtieler verweven in de tekst.

Hinke van Abbema is, naast auteur, ook theoloog. Ze is erg geïnteresseerd in de rol van het geloof in de LHBTIQ wereld. Dit is zichtbaar in het boek, zonder dat het er te dik bovenop ligt. Hier bedoel ik mee te zeggen dat de kerk geen bovenliggend thema is, maar wel een diepere laag geeft aan het verhaal. In het dankwoord is duidelijk dat het theologisch perspectief goed is uitgediept, onder andere door een transgenderpastor te raadplegen.

Mijn toekomst is Roos

Heel geschikt voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs

Ik wil Mijn toekomst is Roos echt aanrader voor jongeren die in de onderbouw van het voortgezet onderwijs zitten. Mocht jouw kind of jouw klas op zoek zijn naar een boek om te lezen voor het vak Nederlands, dan is dit boek echt geschikt. Daarbij past het ook heel goed bij Burgerschap en eventueel Godsdienst. Vele vliegen in één klap dus! Een mooie aanvulling is de woordenlijst en de verwijzingen naar relevante websites, dit zal voor jongeren die meer willen weten over gender en seksualiteit heel helpend zijn.

Het mooiste deel uit Mijn toekomst is Roos vond ik het gesprek tussen de docent, Lucas en een andere jongen op school. In dit gesprek wordt de tolerantie en het elkaar in de waarde laten voor het voetlicht gebracht. Wat mij betreft is dit een zeer goed voorbeeld van hoe zo’n gesprek gevoerd zou moeten worden. Honderd keer waardevoller dan een ‘straf’ omdat iemand met het woord ‘homo’ scheldt.

“Door jou ben ik mij” is een uitspraak die mij heeft geraakt, die neem ik absoluut mee uit Mijn toekomst is Roos.

Specificaties Mijn toekomst is Roos

Auteur: Hinke van Abbema | Uitgever: Kokboekencentrum | 320 pagina’s | Paperback | juni 2023 | 9789026627378 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.