Schim en schaduw, een eerste boek uit De Grisha boekenserie

Magisch zwijmelen is een genre in de fantasywereld waar ik een haat-liefde verhouding mee heb. Vaak zijn het epische werelden van zeer grote proporties waar mijn hoofd naar moet staan. Ook vind ik vaak de karakterontwikkelingen voorspelbaar en te rolbevestigend. Toch kan ik zeker wel genieten van de pareltjes in dit genre. De Grisha boeken spraken al langere tijd tot me. Maar ik heb nooit de stap tot lezen gezet. Totdat ik op een avond de eerste Netflix aflevering hiervan op heb gezet. Sindsdien ben ik in deze wereld gezogen, deels positief maar zeker niet altijd. Toch voelde ik een boeiende kern en besloot om gehoor te geven aan de lokgroep van het eerste boek: Schim en schaduw. En gelukkig maar!

voorkant kader Schim en schaduw, een eerste boek uit De Grisha boekenserie

Synopsis Schim en schaduw

Schim en Schaduw is het eerste deel van fantasytrilogie De Grisha. Spannend, romantisch en duister: zoiets heb je nog nooit gelezen! Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.

Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.

Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt. Reis mee met dit avontuur in Schim en schaduw!

Netflix verfilming Shadow and Bones

Je kent dat wel, het eeuwig zoeken op Netflix naar een nieuwe serie. Vaak ben je hier uren aan kwijt zónder daadwerkelijk iets gezien te hebben. Daar had ik op een avond geen zin in, en ik besloot om voor de nummer 1 van meest bekeken te gaan. Dat was op dat moment Shadow and Bones, de Netflix verfilming van Schim en schaduw. Alhoewel, het is niet per se het eerste boek. Voor de verfilming hebben ze ook de andere boeken erbij gepakt die de Grishaverse serie rijk is. Zo is het verhaal van De Kraaien duologie* er in verweven. Net zoals de prequel van De jongen uit het woud*.

De eerste afleveringen wisten mij te verrassen. Het mysterie van de grote zwarte vlakte vond ik heel tof, net zoals de karakters. Toch wist de serie mij na enkele afleveringen te verliezen en pas aan het einde van seizoen 2 weer een beetje te prikkelen. Ik vind de tv-serie wat kinderlijk en zelfs grotendeels tergend maar ik voelde wel een goede basis. Dan zit er maar één ding op… geef ik de boeken een kans? Jazeker! En gelukkig maar, Schim en schaduw is alles wat ik miste in de tv-serie. Ik snap dat er aanpassingen worden gemaakt, maar voor mij heeft dat bij dit verhaal niet voordelig uitgepakt. In het geval van De Grisha is voor mij het boek zeker beter.

Schim en schaduw, een eerste boek uit De Grisha boekenserie

Enkele verschillen tussen de tv-serie en het eerste boek

 • Voor mij is de diepe connectie en band tussen Alina en Mal veel logischer en sterker dan dat het in de tv-serie naar voren komt
 • De wereld van De Grisha is in het boek veel mysterieuzer en elitair, ook uitbundiger
 • Alina ontkomt anders aan de grote test die kinderen moeten ondergaan als ze gecheckt worden op Grisha krachten
 • Chronologisch loopt het anders en zo ook bepaalde gebeurtenissen
 • De connectie tussen de Duisterling en Alina is voor mij ook veel helderder in het boek
 • Alina zit maanden in Het Kleine Paleis, in de tv-serie is dit volgens mij veel korter
 • In de tv-serie wordt Alina door iedereen gediscrimineerd op haar afkomst, in het eerste boek speelt dit helemaal niet echt een rol. Ze is wel anders maar heeft ook gewoon fijne mensen om zich heen
 • Ik vind de ontwikkelingen in de tv-serie te kinderlijk. Er is veel aandacht voor haat en nijd en intriges op een middelbare schoolbasis. In het boek is dit veel minder waardoor er veel meer ruimte is voor het verhaal en boeiende ontwikkelingen. Zoals met Zoya, in het boek is ze veel minder een stoorzender dan in de tv-serie. Wat echt prima is. Ik snap dat de “lijdensweg” van Alina zo wordt benadrukt in de tv-serie maar in het boek is deze ook net zo, al dan niet, sterker zonder al die onnodige intriges, pesterijen en discriminatie.
Schim en schaduw, een eerste boek uit De Grisha boekenserie

Eerst lezen of kijken?

En zo zijn er nog meer verschillen tussen de tv-serie en het boek. Zoals gezegd is de tv-serie een samengebracht verhaal uit de meerdere boeken die De Grisha inmiddels rijk is. Ik ga verder niet veel meer aandacht besteden aan vergelijkingen. Inmiddels heb ik geleerd om verfilmingen los van het boek te zien. Bepaalde plottwists wist ik natuurlijk al door het zien van de tv-serie maar ik vond het niet storend tijdens het lezen. Ik was juist aangenaam verrast dat het verhaal nu wel in z’n kracht kwam voor mij.

Wat zou ik aanraden? Het heeft me wel geholpen om de wereld, geschiedenis en sfeerbeeld beter te snappen van Schim en schaduw door het eerst zien van de tv-serie. Ik was nu niet overrompeld door de epische wereld met kaart, gebruiken en geschiedenis. Wel vond ik de tv-serie dus veel minder boeiend dan het boek waardoor ik bijna afgehaakt was uit deze wereld. Ook weet je bepaalde plottwists al. Ik neig toch sterk tot aanraden om eerst de boeken te lezen. De wereld, culturen, gebruiken en geschiedenis zijn helder en toegankelijk genoeg.

Eerst was ik blij dat naast het verhaal van Alina en Mal de andere verhaallijnen erbij gepakt waren in de tv-serie. Zo vind ik de verhaallijn van De Kraaien duologie veel leuker in beeld gebracht. Nu twijfel ik wel of er zo niet teveel tegelijk in beeld gebracht wordt waardoor het verhaal van Alina en Mal afgezwakt is en daardoor minder logisch is in mijn ogen. Tijdens het lezen van Schim en schaduw heb ik geen moment de andere verhaallijnen gemist in ieder geval.

Volgorde boeken De Grisha

 1. Schim & Schaduw (2019). Deel 1 De Grisha*
 2. Dreiging & Duisternis* (2019). Deel 2 De Grisha
 3. Val & Verlossing* (2019). Deel 3 De Grisha
 4. Boek der heiligen* (2020). Een boek met alle heiligen uit de Grishaverse
 5. List & Leugens* (2021). Deel 1 uit De Kraaien duologie
 6. Kraai & Koninkrijk*(2021). Deel 2 De Kraaien duologie
 7. De verminkte koning* (2021). Deel 1 Nikolai Lantsov-duologie
 8. Het oordeel van de wolf* (2022). Deel 2 Nikolai Lantsov-duologie
 9. De taal der doornen* (2022). Sprookjesboek geïnspireerd door mythes, sprookjes en legenden uit de Grishaverse
 10. De jongen uit het woud* (2022). Prequel van de Duisterling in graphic novel vorm

Bovenstaande is de lijst van de Nederlandse uitgaves. Er zijn diverse edities al uitgebracht. Blossom Books verzorgd de Nederlandse vertaling. Ik heb dus ook de data van de Nederlandse edities aangehouden. Ik twijfelde of ik de serie in het originele Engels zou lezen of in de vertaling. Tegenwoordig zijn de vertalingen echt prima. Zeker bij Blossom Books wordt hier altijd met zorg naar gekeken. Daarbij vind ik de Nederlandse boeken vaak beter gedrukt. De papierkwaliteit is hoger, de bladspiegel is mooier opgemaakt en daardoor genieten de boeken een langer leven. Schim en schaduw ga ik dus in het Nederlands lezen.

Daarbij steun je zo de Nederlandse boekenmarkt. Iets waarbij ik voorheen niet zo had stilgestaan. De paperback die ik heb is trouwens echt prachtig ontworpen. En als ik kijk naar wie dit heeft gedaan zie ik een bekende en geliefde naam: Sophie Pluim! Eigenlijk zou dit ontwerp ook prachtig een linnen hardcover sieren met gouden elementen… just saying.

Schim en schaduw, een eerste boek uit De Grisha boekenserie

Leeservaring van Schim en schaduw

Ik maak de keuze om de boekenvolgorde aan te houden zoals ze zijn uitgebracht. Ik begin met Schim en schaduw en dus het eerste boek uit De Grisha triologie over Alina, Mal, Duisterling en anderen. Wat een heerlijke cover, prachtige kaart en vormgeving zit er in dit boek. Er is oog voor kleine details en daar hou ik van. Sierlijke icoontjes naast de pagina nummering, initialen, een eigen lettertype en een leuke illustratie die om de hoofdstukken heen siert. Het verhaal rolt meteen en ik heb het in één ruk uitgelezen. In dit deel voel ik de liefde tussen Alina en Mal, en ook die driehoeksverhouding met de Duisterling. Ik voel de elitaire wereld van de Grisha en geniet van de pracht en praal die uit de bladzijdes stralen.

Het is voor mij gelukkig niet kinderlijk, de karakterontwikkelingen zijn leuk en niet per se rolbevestigend. Ik vind de eigen woorden, talen en gebruiken heerlijk. Alina is een solide leading lady. Mal is nu ook nog leuk (in de tv-serie krijg ik een hekel aan hem, ik ben benieuwd hoe dat in de boeken verloopt). Het sexy element van de Duisterling voel ik en het verhaal rolt aangenaam voort. Leigh Bardugo heeft met het boek Schim en schaduw voor mij een pareltje in het magisch zwijmelen geschreven. De vertaling leest ook prima van Sandra Hessels.

Al met al ben ik blij dat ik het boek opgepakt heb. Schim en schaduw is een knallende start in deze magische en rijke wereld. Ik ben benieuwd hoe de reis verder gaat verlopen. Deze zomer ga ik elk deel oppakken en voor jullie lezen.

Schim en schaduw, een eerste boek uit De Grisha boekenserie

Leestips

Specificaties Schim en schaduw

Auteur: Leigh Bardugo | Uitgever: Blossom Books | Vertaald door Sandra Hessels | Omslagillustratie: Sophie Pluim | Originele Engelse titel: Shadow and Bone | Deel 1 De Grisha trilogie | Maart 2019 | 9789463491525 | 366 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.