Tiny, een retro reeks om te leren lezen en schrijven

Tiny brengt fijne herinneringen terug. Aan poëzie albums met mooie plaatjes. Aan lekkende vulpennen en letterbakjes die door elkaar heen gaan als je te hard ermee loopt. Ik stam uit die tijd en het zal voor de jongere volgers dan misschien ook vreemd klinken. Het maakt ook niet uit, Tiny is een prachtig retro aanbod in leren lezen en schrijven! Voor iedereen wel interessant en mooi denk ik. Deze nieuwe uitgaves van deze retro heldin zijn heel fijn.

tiny mijn schoolkoffertje

Tiny schoolkoffertje

Ik ben verliefd op dit schoolkoffertje van Tiny. Dit is zo leuk om aan je kind of om cadeau te geven. Het oogt weer heerlijk retro en de inhoud is perfect voor onze leergrage kids. Er zitten 2 Avi boekjes in op verschillende niveaus. Verder zit er een werkschriftje, stickervel, potlood en liniaal in. Een compleet aanbod om lekker te leren lezen en schrijven. Kleurrijk, maar niet schreeuwend. Voor mijn dochter ideaal.

mijn schoolkoffertje

Tiny op school AVI 1 / AVI M3

Het Tiny boekje van het simpelste niveau is Tiny op school. Het is geschreven in korte zinnen zonder hoofdletters. Het ritme is gelijk voor het hele boek. Een pagina met 8 regels gevolgd, of beginnend met een illustratie. De illustraties zijn echt tof! Kleurrijk en er is veel op te zien. De oude retro look, maar toch ook voor nu. Het verhaal is herschreven op maat van beginnende lezertjes.

Het verhaal bevat leuke ouderwetse elementen. Een schoolbord met krijt, een bol wol, leren breien in de klas. De kleding op de illustraties is weer helemaal hip nu. Eigenlijk valt het mijn dochter van 6 niet op. Ik lees voor en ze volgt het verhaal alsof het gewoon normaal is voor haar. De poes in dit verhaal vind ze vooral heel lief. Tiny op school verteld over haar beleving binnen en buiten de school plus een paar vrolijke vogels erbij.

tiny mijn schoolkoffertje

Tiny op de kermis AVI2 / AVI E3

We gaan een niveau omhoog en dit boekje van Tiny is geschikt voor de beginnende lezers aan het einde van groep 3. Dit keer gaat Tiny naar de kermis! Hier in Tilburg is er altijd een stuk nostalgische kermis, en daar herkent mijn dochter de attracties dan ook van uit dit boek. Ze vind het prachtig. Ze herkent de avonturen die Tiny en haar broertje Jan meemaken. En hun hond Poef is ook gezellig mee. Ze hebben een heerlijke dag.

Ook dit boek is heel trouw aan een regelmatige opmaken. 8 regels, met hoofdletter dit keer, gevolgd of beginnend met een illustratie. Het zijn korte en simpele zinnen. De illustraties zijn weer prachtig en geven een leuke toevoeging aan het verhaal. De illustraties hebben ook de vorm van een poëzie album plaatje, althans dat herken ik erin.

mijn schoolkoffertje

Leren schrijven

Naast de AVI avonturen en het leren lezen, bied Tiny ook leren schrijven aan! Bij het schoolkoffertje zit een werkschriftje. Je begint met vormen tussen de regels te volgen en langzaam aan komen er letters en woorden. Het is gewoon een prachtig werkschriftje. Schools, rustig en precies wat goed is. De letters sluiten aan bij wat er nu op school wordt geleerd. Doordat het zo rustig en mooi oogt, zie ik mijn dochter extra secuur werken. En als ze trots is op haar werkje, dan plakt ze een sticker die in het schoolkoffertje erbij zit.

mijn schoolkoffertje

Nog meer…

Tiny is nog niet klaar hoor. Er is nog meer! Ik heb los nog twee oefenblokken voor schrijven. Een blok voor 5+ en een blok voor 6+. Beide net zo mooi vormgegeven met 32 goede oefeningen. Je kan de blaadjes uitscheuren om bijvoorbeeld op te hangen. Als volgende stap heb ik 2 werkboeken van “Ik leer mooi schrijven”, de fine tunning voor als het schrijven al een beetje onder de knie is. Deze boeken bevatten 48 oefeningen en ook voor 5+ en 6+.

Ook zie ik heel veel opnieuw uitgebrachte verhalen van Tiny. AVI en voorleesboeken, en ook rekenboeken! De serie is soms wat lastig te vinden op Bol. Soms komen alleen de echt oude Tiny boeken naar voor. Maar ik heb hieronder wat van de leukste linkjes voor jullie uitgezocht! Wij zijn fan van deze prachtige retro nieuwe uitgaves en er gaan zeker wat boeken op ons verlanglijstje!

tiny mijn schoolkoffertje

Specificaties Tiny schoolkoffer

Auteur: Gijs Haag | Illustrator: Marcel Marlier | Uitgever: Casterman / Ballon Media | 9789030374305 | Augustus 2019 | Leren lezen en schrijven AVI 1 & 2 | Meer informatie vind je hier

Meer Tiny!

footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.