Kleine werelden – een sterke en muzikale coming of age roman

De Brits-Ghanese Caleb Azumah Nelson (1993) is de auteur van Kleine Werelden. Een coming of age roman over de jongvolwassene Stephen die in Londen woont en van Ghanese afkomst is. Een verhaal over de kracht van dans en muziek. Over je weg vinden in het leven, onzeker zijn en gezien willen worden. Een verrassend ontroerende roman, Over kleine werelden en kleine verhalen die zo persoonlijk zijn, maar toch ook heel universeel. 

Aangezien dansen het enige is dat het gros van onze problemen kan oplossen

kleine werelden

Twee jonge mensen in de zomer

Het verhaal start aan het begin van de zomer, als Stephen met zijn broer Raymond en zijn ouders een kerkdienst bijwoont. Een dienst waarin verdriet, weemoed en schaamte worden omgezet in dans en beweging. Het geloof van Stephen in God is wankel, maar zijn geloof in muziek is allesomvattend.

Ik heb mezelf alleen gekend in muziek, tussen de noten door, op die plek waar taal niet toereikend is, maar drums misschien wel, waar die misschien voor ons spreken, misschien uitspreken wat we in ons hart met ons meedragen.

Hoofdstuk 1

Stephen leeft voor de muziek en viert het leven met zijn vrienden. Waaronder Adeline, een getalenteerde DJ met wie hij een speciale vertrouwensband heeft. Maar zijn ware gevoelens voor haar durft hij niet te tonen. Stephen woont bij zijn ouders maar zal na de zomervakantie naar de universiteit gaan. Hij werkt bij de winkel van Auntie Yaa, een Afro-Caribische winkel in Peckham. En daarnaast zijn koken en trompet spelen zijn passies.

Kleine werelden – Afrikaanse cultuur, diversiteit en muziek

Zo worden we ondergedompeld in deze zwoele en muzikale Afrikaanse gemeenschap waarin samenzijn een belangrijke rol speelt. Kleine werelden in een groter geheel. We lezen hoe Stephen groeit en tegenslagen meemaakt. Hoe hij zoekt naar een plek waar hij vrij kan zijn. De lange en diepzinnige eerste zin van deze coming of age roman zet de toon voor een intens en meeslepend verhaal.

Aangezien dansen het enige is dat het gros van onze problemen kan oplossen is de sterke beginzin, die regelmatig terugkomt in het verhaal. Het geeft aan hoezeer muziek een uitlaatklep en een redding kan zijn. Hoe het opbeurt, troost en verbindt. Hoe het verlangen naar muziek soms wordt weggestopt, wanneer iemand zichzelf kwijtraakt. Zou het Stephen lukken om zichzelf weer terug te vinden? Vindt hij een plek waar ruimte en vrijheid is om zichzelf te zijn? 

Caleb Azumah Nelson

Kleine Werelden is geschreven door de Brits-Ghanese auteur en fotograaf Caleb Azumah Nelson. Zijn debuutroman Open Water* werd veelgeprezen en won onder andere de British Book Awards Debut Novel of the Year. Het is erg knap hoe de auteur de muziek in dit verhaal verweeft, hoe de liedjes passen bij de emoties van de hoofdpersoon.

Ontelbaar veel platen en nummers komen voorbij, en dat maakt dat het verhaal extra invoelbaar wordt. Muziek is immers gevoel. Met rijke zinnen weet de auteur heel krachtig te omschrijven hoe het moet voelen zijn als je een muziekinstrument bespeelt en hoe het je kan meenemen in een haast andere wereld. En wat een gemis het is als de muziek verstomt. Bijvoorbeeld bij het verlies van liefde of je niet gewenst voelen.

kleine werelden

Een intense en ontroerende Coming of Age

Het coming of age verhaal van Stephen in Kleine Werelden verrast en ontroert. Want het laat zo mooi zien waar het om gaat in het leven. Niet alleen voor liefhebbers van jazz, blues en hiphop is dit een mooi boek, maar eigenlijk voor iedereen die houdt van lezen over diversiteit, cultuur en maatschappij. Het geeft inzicht in de impact van migratie, het terugverlangen naar je roots en het omgaan met cultuurverschillen.

Elke noot die ik speelde klonk wankel en schril, voortgebracht vanuit een plek diep in mij, gevuld met pijn. Maar ik had de ruimte tenminste. Wat gebeurt er met degenen die geen ruimte hebben om hun pijn te uiten, voor wie het onmogelijk is om hun verhaal te vertellen?

Hoofdstuk 27

Muziek uit het boek:

Specificaties Kleine Werelden

Auteur: Caleb Azumah Nelson | Vertaling: Adiëlle Westercappel | Uitgeverij Querido | 9789021468204 | juni 2023 | 264 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.