Hoe word je boekrecensent? Een blog met handige tips

Jij hebt een passie voor lezen. Je bent gek op boeken en kan helemaal verdwalen in verhalen. Je tsudonku stapels groeien sneller dan het saldo op je rekening. Als een trotse bookdragon verzamel je pareltjes. En je zou je deuren kunnen openstellen als lokale minibieb. Klinkt dit op één of meerdere punten herkenbaar? Gefeliciteerd, dan ben jij een echte boekennerd. En misschien kriebelt het wel om meer te doen met al die boekenkennis? Altijd al een eigen boekenblog willen hebben? Of wil je graag boekrecensies schrijven? Ik geef je in deze blog tips over: Hoe word je boekrecensent? Dat is namelijk helemaal niet lastig met mijn handige en duidelijke tips!

Hoe word je boekrecensent? boekenblog tips boekrecensies, boekblogger

Hoe word je boekrecensent: de eerste tips

1. Het begint met passie

Eigenlijk valt en staat alles met werken vanuit een passie. Als jij een baan hebt, of iets doet met passie dan is dat altijd een goede basis van uitbloeien tot iets moois. Vaak krijgen wij opmerkingen als:”Wat lekker al die gratis boeken, dat wil ik ook”. Dat snap ik, en het is ook lekker. Maar dat moet niet de hoofddrijfveer zijn. De basis moet namelijk altijd komen vanuit een passie voor lezen, boeken en verhalen. En dan is de bijkomstigheid van recensieboeken ontvangen een mooi extraatje! Dus lees jij vanuit jezelf al graag, gaat je hart sneller kloppen bij boeken en verhalen? En wil je graag deze liefde delen? Dan is dat de start die je nodig hebt. Want wil jij boekrecensent worden? Dan vraagt dat inzet, volharding en veel investeren.

2. Eigen identiteit zoeken

Is de basis goed dan is het tijd om een eigen identiteit te zoeken als boekreviewer. Kies een naam die bij jou past maar die ook goed vindbaar is. Ik zou zeker als tip geven dat het een naam is die logisch schrijft. Wat ik daarmee bedoel? Een naam als ‘Bookjuhsssleeeezen.nl’ zal niet veel gevonden worden. Mensen zoeken nooit op die naam en mensen zullen altijd twijfelen over hoeveel ‘eeees’ er ingevuld moeten worden. Een naam kan in de loop der tijd groeien in bekendheid maar je begint altijd onbekend. Een naam die logisch schrijft en die duidelijk is in wat het is zal ik altijd aanmoedigen. Hoe word je boekrecensent? Kies dus een naam die bij je past maar die ook goed vindbaar is en logisch schrijft.

ellen boekblogger eigenaar stoerleesvoer
Een toffe foto met boeken is natuurlijk heel leuk op je boekenblog!

3. Logo of foto als boekreviewer?

Naast een duidelijke naam is een beeldmerk ook belangrijk voor een boekblogger. Kies je voor een logo of gebruik je een foto van jezelf? Beide hebben voor- en nadelen. Je gaat natuurlijk schrijven over jouw persoonlijke leeservaringen. Tegenwoordig is internet een plek waar veel positieve en negatieve dingen kunnen ontstaan. Je kan dus reacties krijgen op je recensies die zowel positief als negatief zijn. Een logo als beeldmerk is dan minder persoonlijk, maar beschermd ook een stukje van je identiteit. Tegelijk is de bookcommunity een fijne wereld waar juist een persoonlijke touch altijd erg gewaardeerd wordt. Als boekrecensent dus wederom een belangrijke keuze om over na te denken.

Een logo kan je zelf makkelijk ontwerpen met apps zoals Canva of PicCollage. Maar er zijn meer apps. Ook kan je natuurlijk een logo laten ontwerpen. Dit kan voor veel geld bij een speciaal bureau. Voordeel hiervan is dat een professioneel bureau rekening houdt met bepaalde elementen. Denk aan groot en klein formaat, een bestand waarvan de achtergrond helder is maar ook een ontwerp dat is geschikt voor bepaalde devices. Een mobiel of laptop hebben bijvoorbeeld een ander soort weergave. En ook met social media zijn diverse soorten afbeeldingen nodig. Er bestaan ook communities die een marketplace zijn, zo kan je dus je opdracht uitzetten en kunnen diverse mensen een aanbod doen in prijs en ontwerp die jij dan uitkiest.

Je kan als boekrecensent naar mijn mening het beste voor een logo kiezen en daarnaast een persoonlijke foto op je boekenblog, website of social media delen. Ik hou van een stukje persoonlijk afschermen, maar dit wel zo nu en dan te tonen. Maar dat is mijn persoonlijke afweging.

logo vierkant stoerleesvoer

Shortcut boekrecensent

Heb je nog steeds die kriebel om boekrecensent te worden? Staat dat passievolle vuurtje aan? Misschien heb je na de eerste 3 tips voor Hoe word je boekrecensent? heel veel energie gekregen en ga je meteen aan de slag. Maar het kan ook zijn dat je eigenlijk geen zin hebt om je eigen boekblogger identiteit zo te gaan bouwen. Dan is er ook een shortcut! Want heel veel websites zoeken momenteel boekrecensenten. Denk aan grote site geheel gericht op boeken. Maar ook meer algemene sites waarbij het een onderdeel is. Jij kan dan deelnemen aan een team van recensenten.

Vaak is het een pro als je zelf op social media actief bent of als je al wat ervaring hebt met schrijven. Maar het is geen must. Zo begeleid ik hier voor StoerLeesVoer ook teamleden die totaal geen ervaring hebben met recenseren. Voor ons bij StoerLeesVoer is die passie eigenlijk het belangrijkste. Daarnaast kijken we naar leden die een eigen identiteit hebben maar die ook in onze rode draad van de boekenblog kunnen schrijven. Voor elke website zijn de vereisten anders, zo ook de de verdiensten. Voor 99% is het op vrijwillige basis. Bij ons krijgen teamleden de vrijheid om eigen recensieboeken te kiezen en zijn de kosten voor verzenden voor rekening van StoerLeesVoer. Maar dat is niet bij elke site zo.

Hoe word je boekrecensent bij een andere site? Lees goed de vereisten, check de verdiensten en schrijf dan een motivatie e-mail! Ik ben zelf wel gevoelig voor goed taalgebruik in een motivatie e-mail. Daarnaast vind ik het fijn als er een stukje over iemand persoonlijk staat, een stukje over de ervaring en een stukje motivatie waarom specifiek bij ons.

boeken thema liefde en valentijn Hoe word je boekrecensent

Een e-mail sturen met duidelijk de liefde en passie voor boeken en schrijven is een must!

Kies je voor shortcut, eigen website of social media?

Nog iets om over na te denken als je boekrecensent wil worden, is op welke manier je dit wilt doen. Als je voor de shortcut gaat dan kies je ervoor om onderdeel van een team te zijn. Afhankelijk van de vereisten die er zijn binnen dat team ga je dan recenseren. Een logo of naam is dan minder belangrijk. Je kan dit wel doen natuurlijk om bijvoorbeeld een online identiteit te creëren. Dit is dan weer goed voor de eerder genoemde privacy en opvalwaarde.

Maar ook voor je naamsbekendheid. Want hoe meer jouw naam opvalt bij recensies hoe meer bijvoorbeeld uitgevers, auteurs, illustratoren en andere betrokkenen geneigd zijn om recensieboeken op te sturen. Als je onderdeel bent van een team wordt het aanvragen van recensieboeken vaak door de eigenaar gedaan. Maar bij de boekenblog van StoerLeesVoer zitten ook leden die buiten de site opvallen door hun inzet en dan privé benaderd worden voor een recensie weer bij ons. Je vergroot gewoon je kansen en dat kan alleen maar in je voordeel werken.

Want er zijn heel veel boekenblogs. Heel veel websites met boekrecensies en uitgevers worden steeds kieskeuriger. Sommigen kijken naar je bereik op social media, anderen naar een website maar meestal is dit wel een combinatie. Als boekrecensent moet je goed in beeld hebben waar jouw focus ligt. Wil je liever onderdeel zijn van een team, dan voeg je je naar de vereisten die binnen dat team gelden. Liever zelf iets opzetten? Dan moet je nadenken of je voor een eigen website gaat of voor social media. Of een combinatie van beide. Wat je ook kiest, uitbreiden kan altijd en zorg dat je plezier blijft houden.

In de media Hoe word je boekrecensent  boekenleggers opvallen
Probeer jouw naam of identiteit te laten groeien en naamsbekendheid op te bouwen door op te vallen!

Boekrecensent met eigen website

Een eigen boekenblog is heerlijk om te hebben kan ik uit ervaring vertellen. Wij hebben met StoerLeesVoer gekozen voor een WordPress website. Dat is zowel lastig als ook uiteindelijk de beste keuze als je echt seo proof wil gaan schrijven. Seo wat? Simpel gezegd is dat de vindbaarheid van je boekenblog. Wij steken veel tijd in onze website, recensies en boekenblogs. Maar we willen ook dat deze goed gevonden worden. Zowel op de boektitels als ook op kenmerken van het boek. Als een juf bijvoorbeeld boeken* zoekt binnen een bepaald thema, dan willen wij hoog opduiken.

Maar ook als iemand een boek zoekt over een specifiek onderwerp zoals klimaat, inclusiviteit, LGBTIQA+, rouw, scheiding of vriendschap. Dan wil ik dat een boekrecensie met dat onderwerp gevonden wordt. Zoek je gewoon een spannende thriller, een romantisch boek of informatie over een auteur? Ook dan wil ik dat de passende recensies gevonden worden.

Seo

Seo is uitdagend, handig en zo tof. Maar ook heel intensief, leren door vallen en opstaan en veranderlijk. Het loont echt om hier tijd aan te besteden. Maar als het niet jouw ding is kan je kiezen voor een sitehost die hierbij kan helpen. Dan heb je simpele bouwmogelijkheden en wordt de seo verzorgd. Ook kan je kiezen voor een site als Blogspot. Kies wat bij je past. Ellen en ik zijn beide met 0 kennis begonnen met WordPress en door vele jaren (voor mij inmiddels 9 jaar van bloggen) van uren en uren bouwen, leren en soms wat tranen nu op een punt gekomen dat StoerLeesVoer volledig seo proof is. Maar dat moet bij je passen.

Ik merk wel dat ik het fijn vindt om de boekenblog samen te doen met Ellen. Beide zijn we mede-eigenaar voor StoerLeesVoer en hebben andere sterke punten die perfect aansluiten. Aangevuld met een divers team recensenten en we kunnen knallen zoals we nu doen.

team stoerleesvoer Hoe word je boekrecensent
Onderdeel van een team zijn heeft zeker ook voordelen

Boekrecensent social media

Maar gelukkig bestaat er ook social media! De bookcommunity is op Instagram en TikTok het grootst. Ook hier kan je prima opvallen. Een website zou dan later kunnen komen of aanvullend kunnen zijn. Social media vraagt om een online identiteit. Er zijn vele accounts actief dus ik zou zeker als tip willen geven om weer goed na te denken over een naam, logo en/of foto. Daarbij spelen foto’s een grote rol op social media. Je kan werken met een bepaalde terugkerende factor. Denk aan een herkenbaar kader zoals wij doen op StoerLeesVoer. Mensen kijken vaak maar een seconde naar een foto voordat ze verder scrollen. Ons kader is direct herkenbaar als StoerLeesVoer.

Hoe word je boekrecensent op social media? Denk dus na over een naam, profielfoto en online identiteit. En start! Je leert namelijk het beste door gewoon te doen. Instagram is een redelijk stabiel qua platform. Met stabiel bedoel ik qua regels. Je zult al snel leren dat door gebruik van de juiste hashtags je meer likes kan krijgen en je bereikbaarheid vergroot (belangrijk). Ook door zelf regelmatig te delen via je wallposts, stories en reels vergroot jij je bereik. Ik focus zelf niet per se op de likes, die heb ik zelfs uitgezet. Dat kan ik doen omdat we ook een goedbezochte website hebben. Maar uitgevers kunnen wel letten op likes. Maar vooral het consequent zijn van posten op diverse manieren, plezier hebben in wat je doet en lekker je eigen ding doen zijn wat mij betreft de belangrijkste ingrediënten.

Social media

Pinterest is vreselijk qua stabiliteit, hier veranderen de regels vaak zo drastisch dat je eigenlijk al je posts elke keer zou moeten aanpassen. Maar let wel op, Pinterest is eigenlijk geen social media maar een zoekmachine. En ons meeste verkeer naar de website komt via Pinterest. Het loont zeker wel om hier actief aan te deelnemen! En zo heeft elk platform voor- en nadelen. Wij hebben gekozen om op elk platform aanwezig te zijn maar wel de focus op bepaalde platforms te hebben. Instagram omdat ik dat zelf leukste vindt en de bookcommunity daar fijn vindt. Dat geld ook voor TikTok al mag dat bij ons wel actiever zijn. Maar daar heb ik leuke ideeën voor die snel komen.

Twitter, tegenwoordig X, was heel leuk omdat hier weer andere auteurs en uitgevers actief waren. Maar sinds de switch naar X vind ik dit zelf geen fijn platform meer. We zijn aanwezig maar niet actief.

YouTube is wel tof en interessant ook! Dit is net wat minder “snel” dan TikTok of Reels. Alhoewel dat zeker hier ook kan. Maar YouTube motiveert juist langere video’s. Daarbij is dit platform ook heel stabiel.

Tip: mocht je een WordPress site (willen) beheren. TikTok en YouTube zijn makkelijk in een recensie erbij te zetten. Ik vind een video naast tekst en foto altijd een goede toevoeging aan een recensie.

Bewustwording: social media is snel en toegankelijk maar daar ben je “zo goed als” je laatste post. Berichten verdwijnen en vooral de actuele posts zijn zichtbaar. Recensies op een website nemen altijd in waarde toe voor seo.

Beginnen als boekrecensent

Je hebt je keuze gemaakt inmiddels van hoe jij een boekrecensent wilt worden. Ga je binnen een team aan de slag, dan krijg je vaak vanuit dat team tips and tricks om te schrijven. Ga je voor jezelf schrijven dan is het goed om na te denken hoe je wilt recenseren. Wat vind jij belangrijk als boekrecensent. Een goede recensie is altijd opgebouwd uit verschillende elementen. Daarnaast is een recensie natuurlijk altijd een mening, maar ik vind het zelf belangrijk om ook een redelijk neutraal onderdeel op te nemen. Denk dan aan de synopsis, informatie over de auteur/illustrator/vertaler en andere betrokkenen.

Een mening is belangrijk maar ik motiveer altijd tot onderbouwing. Want jouw smaak en leeservaring hoeft niet die van een ander te zijn. Je eerste recensie zal niet zo goed zijn als 100 recensies verder. Ik las mijn eerste boekrecensie echt tenenkrommend terug. De stap naar professioneel boekrecensent zijn maak je door te doen. Met vele uren lezen, schrijven en recenseren. Bedenk je dat iedere bekende boekenblog, of bookblogger heel veel uren erop heeft zitten. Aan lezen, schrijven en beeldmateriaal. Dat brengt me weer terug naar het begin van deze recensie: doe het altijd vanuit een passie!

Hoe word je boekrecensent en schrijf je goede recensies? Daar ga ik dieper op in tijdens een andere blog. Deze blog is bedoelt om je op weg te helpen als je de wens tot boekrecensent hebt. Het valt en staat namelijk bij jouw eigen inzet. Maar ik hoop dat ik je wat op weg hebt geholpen in alle opties en keuzes die er zijn. Denk je dat jij goed in ons team zou passen? Je weet wat ik dan van jou wil horen in een enthousiaste e-mail. Stuur deze naar selena@stoerleesvoer.nl en wie weet spreken we elkaar snel.

Voordelen

In deze blog over hoe word je boekrecensent heb ik je meegenomen in de mogelijkheden hoe dit te worden. En ik heb jullie ook laten zien dat het echt wel flinke inzet en motivatie vraagt. Maar uiteraard zitten er veel toffe voordelen aan. Zoals?

  • Recensieboeken! Boeken die je zelf aanvraagt, boeken die ‘wild’ verzonden worden en persoonlijke aanvragen vanuit uitgevers, auteurs, illustratoren enzovoort
  • Contact met uitgevers, auteurs, illustratoren, vertalers, vormgevers en andere boekliefhebbers! De persoonlijke reacties op een recensie van de betrokkenen zijn altijd fijn. Maar ook van iedereen die de recensie leest en een reactie achterlaat. De interactie is tof
  • Buiten je comfort genre lezen! Er komen ook boeken op je recensiepad die je niet snel zelf zou kiezen en je dan extra verrassen
  • Als je in een team recenseert is het heerlijk om met gelijkgestemden in contact te zijn! Iedereen begrijpt het als je weer eens boeken koopt. Juicht bij elke nieuwe boekenkast. En geen een foto met een boek is teveel
  • Elk boek dat je koopt en leest is een investering in je boekenkennis. Dus geen schuldgevoel bij de groeiende stapels:)

De vele uren lezen, fotograferen, recenseren, seo proof maken, netwerken en actief zijn op social media zijn het wat mij betreft allemaal waard.

Onderdeel van StoerLeesVoer

Hoe is het om onderdeel van StoerLeesVoer te zijn? Dat wisselt natuurlijk een beetje per persoon. Maar ik kan wel alvast wat duidelijke punten voor je op een rij zetten die gelden voor onze teamleden van StoerLeesVoer:

  • Je staat open voor feedback en snapt dat wij dit geven om jou als recensent te laten groeien
  • Passie voor boeken en schrijven
  • Eigen identiteit, al kunnen wij ook helpen daarbij
  • Persoonlijke begeleiding vanuit ons in recensie schrijven maar ook seo proof schrijven
  • Je kan schrijven in een overkoepelende opmaak van StoerLeesVoer maar kan ook een eigen smaakje aan een recensie geven
  • We werken toe naar zelfstandigheid: doel is dat jij op den duur zelf op onze website je recensie kan schrijven
  • Maakt eigen foto’s
  • Je komt in een team terecht waar we een groepsapp hebben en soms (digitaal) uitjes doen. Dit is extra en zeker geen vereiste. We hebben extraverte en introverte teamleden. Mensen die lekker aanwezig zijn maar ook kat-uit-de-boom-kijkers. Voor iedereen is ruimte en plek en onderling respecteren we elkaars innerlijke eigenschappen. Hierdoor houden we ons team divers en rijk aan verschillende soorten recensies.
  • We zijn een boekenblog die inclusiviteit en diversiteit toejuichen. Ieder mens is mooi. Zo is er ook plek voor diverse vormen van geloof, afkomst, geaardheid en culturen. Elk teamlid kan hiermee omgaan zonder dat specifiek te hoeven uitspreken natuurlijk. Je kiest zelf je recensies en onderwerpen uit.

Zou jij boekrecensent willen worden? Welke vragen heb jij nog en op welke manier zou bij jou passen? Reageer vooral onder deze blog en we kunnen elkaar allemaal wat op weg helpen.

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

ellen krant
Ook in de krant zijn we te vinden
Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.