Dutch Girls in Museums, een nieuwe kijk op kunst en musea

Dutch Girls in Museums… waar denk jij aan bij die titel? Ik zag een toffe cover plus pakkende titel en dacht te weten waar dit boek over zou gaan. Namelijk over Nederlandse vrouwen die op diverse manieren in musea aanwezig zijn. Hetzij als kunstenaar of kunstobject. Dat was voor mij voldoende om een recensieboek aan te vragen. Maar ik zat er behoorlijk naast. Dit boek is namelijk heel veel meer. De ‘Dutch Girls in Museums’ zijn namelijk Daniëlle Lakeman en Iris Zaagman. Beide groot kunst- en museumliefhebbers. En tevens ook kenners. Ze nodigen ons uit in hun wereld en om op hun manier naar kunst te gaan kijken. En ik kan vast verklappen dat het verre van stoffig is. Wat een vrolijke en unieke wereld stappen we binnen van kunst en musea!

Dutch Girls in Museums voorkant kader cover zaagman lakeman musea kunst gids

Synopsis Dutch Girls in Museums

Kunst beschreven op een originele manier: met een knipoog én leerzaam. Is de museumwereld stoffig? Niet als je met Dutch Girls In Museums (Daniëlle Lakeman en Iris Zaagman) gaat. De kunstkenners nemen je mee in de wondere wereld van musea in Nederland. Hoe dicht mag je eigenlijk op een schilderij staan? En hoe heeft kunst zich de afgelopen jaren ontwikkeld? Hoe kun je naar kunst kijken? De auteurs laten zien dat het om een beleving gaat zodra je over de drempel stapt van een museum. Laat je verrassen én verrijken met een nieuwe blik op kunst. ‘Kunst is voor iedereen. Ontdek jouw manier om naar kunst te kijken, net zoals wij dat doen!’

Wat een explosie aan van alles is Dutch Girls in Museums. Ik ben ook echt aan het zoeken in mijn recensie naar hoe ik dit boek wil presenteren aan jullie. Maar ik word zo naar diverse onderdelen getrokken in dit boek. Het is een chaotisch georganiseerd kunstig feestje. Laat ik beginnen met de inhoud indexeren en delen en daarna stuiter ik geheel in dezelfde energie van het boek door.

Inhoud Dutch Girls in Museums

 1. Het Hoge Noorden
 2. Meesterwerken
 3. Top 10 musemshops
 4. Flora & Fauna
 5. Oh Oh Den Haag
 6. Top 10 museumtuinen
 7. Museale Architectuur
 8. Top 10 kunstbeurzen
 9. Hartje HRLM
 10. Top 10 museumrestaurants
 11. En toen was er licht
 12. Spelenderwijs
 13. Top 10 spiegel van de ziel
 14. Drieluik in Detail
 15. Mode & Textiel
 16. Top 10 kunstfilms
 17. The digital Age
 18. Top 10 favoriete foto’s

maar ook

 • Nieuwe kijk op kunst
 • Het museum: ode aan kunst
 • How to: naar het museum
 • How to: foto’s maken in een museum
 • Index
 • Colofon
inhoud Dutch Girls in Museums museum musea kunst nederland

Explosief genieten

I feel the Dutch Girls, maar echt! Op onze boekenblog van StoerLeesVoer zet ik me actief in om het aanbod van kunstgerelateerde boeken voor elke leeftijd aan te bieden. En met mij gelukkig ook andere teamleden. In die gedachte heb ik dit boek aangevraagd en verder dus niet de moeite genomen om verder dan de titel en cover te kijken. Wat een aangename verrassing is het dan dus ook dat dit een geheel, eigen, unieke en frisse kijk op kunst en musea is. Precies eigenlijk zoals ik zelf ook kunst en musea beleef. Want het is meer dan alleen kijken. Het is een belevenis op zoveel diverse lagen. En die belevenis hebben de Dutch Girls in veel kleur en enthousiasme weten te vangen.

Zo geniet ik bijvoorbeeld van het gebouw van een museum. Architectuur vertelt vaak al een verhaal en daarbij ademt elk museum een andere sfeer. Net zo belangrijk vind ik museumtuinen, het even buiten genieten. Al dan niet van de eventuele kunst daar, of juist even van het bijkomen van alle prikkels. Maar ik kijk ook naar het aanbod van horeca, sluit een bezoekje altijd af met de museumwinkel en gebruik een museum als decor voor foto’s. En dan heb ik nog geeneens gesproken over het aanbod van kunst en de tentoonstellingen. Dit alles en zoveel meer stoppen de Dutch Girls in hun boek. Het is een explosief feestje van herkenning maar ook van verse prikkels. Het is chaotisch zonder dat het afschrikt. En een ieder zal dit boek anders gaan lezen en beleven.

Wat is de doelgroep van Dutch Girls in Museums?

Terwijl ik een boek lees bedenk ik me altijd de doelgroep. Voor wie is het boek bedoelt? In het geval van Dutch Girls in Museums, is dat denk ik heel ruim. Het is zowel voor liefhebbers die herkenning vinden, als ook voor mensen die misschien minder met kunst en musea hebben. Maar die er wel voor openstaan. Want als je al niks hebt met musea en de kunstwereld dan kan zelfs het vrolijke explosieve glitterkanon van de Dutch Girls jouw motor geen kickstart geven. Het is heel erg gericht op vrouwen, qua vormgeving en interesses. Maar mannen, neem zeker ook eens een kijkje. Want een frisse nieuwe kijk is voor iedereen verruimend. En anno 2023 waarbij gendergrenzen steeds meer vervagen mag het niet meer in een specifiek hokje gestopt worden.

Ben je echt een liefhebber van klassieke kunst, klassieke tentoonstellingen en weet jij je weg wel te vinden in Nederland in alle musea, dan is Dutch Girls in Museums misschien ook niet jouw boek. Het is heel erg nu. Zo staan er tips in voor instawaardige fotografie en is er veel ruimte voor moderne kunst en digitale kunst. Zo leer ik bijvoorbeeld dat het Groninger Museum een ‘early adaptor’ is. In de jaren 80 was dit het eerste museum wereldwijd dat graffiti en street art erkende als kunstvormen en dit begon te verzamelen! Ik als lowbrow liefhebber vind dit leuke weetjes en had nooit gedacht dat een museum in ons Groningen trendsetter hierin zou zijn.

Dutch Girls in Museums ode aan kunst musea zaagman lakeman gids boek

Ga je mee?

Dutch Girls in Museums is meer dan een boek. Het is een uitnodiging om samen met Lakeman en Zaagman in hun belevenis te duiken. Een belevenis waar genieten, prikkelingen en diversiteit bovenaan hun lijstje staat. Maar waar zeker kennis ook hoog in de kunstige vaandel staat. De teksten zijn kort en toegankelijk. Informatief en vermaak gaan hand in hand. De foto’s zijn stuk voor stuk net zo sprekend. Maar bovenal straalt het plezier en passie uit elke porie van dit boek. Soms zijn de Dutch Girls zo enthousiast dat het misschien als schreeuwend ervaren kan worden. Het schutblad is magenta, de opmaak is bomvol met van alles, de informatie is divers en de beelden zijn altijd heel expressief.

Ik stuiter dan ook door het boek heen en weet soms niet waar ik in wil duiken. Overal zie ik wel dingen staan waar ik meer van wil weten. Voor mij is Dutch Girls in Museums dan ook geen boek wat ik netjes van voor naar achter lees. Ik bekijk de inhoudsopgave wel aan het begin van mijn leesreis, om vervolgens op de bonnefooi door de pagina’s te vertrekken. Soms trekt een bepaalde foto mij naar binnen, soms juist een titel of specifieke tekst. Soms zoek ik herkenbare dingen op, en soms wil ik juist iets nieuws lezen.

Dutch Girls in Museums boek kunst musea

Cadeautip

Ik neem dan ook de enthousiaste en passievolle uitnodiging van harte aan om in Dutch Girls in Museums te dwalen. Ik geniet van het plezier en de diversiteit en krijg zin om ook te gaan beleven. En om net zo’n toffe foto te maken in de Cuypersbibliotheek in het Rijksmuseum. Ik zal dit boek gebruiken om gewoon lekker thuis te beleven. Maar ik zal het zeker ook als kunstige museumgids gaan gebruiken.

Wat mij betreft is dit boek een toffe cadeautip om te geven. Doe er dan ook een leuk kaartje bij voor een museum om samen te gaan beleven. Een cadeau wat niet snel wordt vergeten! Zeker niet als je toffe kiekjes maakt en met de tips van Dutch Girls in Museums komt dat helemaal goed.

Leestips:

Dutch Girls in Museums lakeman zaagman gids boek kunst musea
Dutch Girls in het Rijksmuseum (mijn associatie met het boek, geen connectie verder)

Specificaties Dutch Girls in Museums

Auteurs: Daniëlle Lakeman & iris Zaagman | Fotografie: Iris Zaagman | Uitgeverij Mo’Media | 239 pagina’s | 9789493273665 | September 2023 | Instagram: @Dutchgirlsinmuseums | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.