De rest van ons leven – Els Beerten. Een gevoelige roman over groei, liefde en vriendschap

Het verhaal in deze mooie roman gaat over de jongen Fredo Santoro, afkomstig uit een Italiaanse kappersfamilie. Het boek vertelt hoe hij opgroeit en de gebeurtenissen in zijn leven hem vormen. Het speelt zich grotendeels af rondom de Tweede Wereldoorlog. Mannen van Italiaanse afkomst werden in Engeland opgespoord en gedeporteerd, zo ook Fredo die in Liverpool woont met zijn vader. Dit vanwege de banden van leider Mussolini met de nazi’s. Een geschiedenis vol verdriet en ongeloof. De Vlaamse Auteur Els Beerten schreef hier de mooie roman De Rest van ons Leven over. Een verhaal over liefde, hoop, verdriet en rouw. Geschikt voor (jong)volwassenen.

Nog even blijven we staan. Bewegen we nauwelijks. Geven we het mirakel de kans om zich alsnog te voltrekken.

hoofd

De Eerste en Tweede Wereldoorlog 

We beginnen het verhaal met de mannen van Santoro. Fredo wordt geboren in een Italiaanse kappersfamilie. Zijn opa en vader waren begaafde en gewilde kappers. Ook de toekomst van Fredo lijkt dus uitgetekend. Maar de Eerste Wereldoorlog zorgt voor armoede op grote schaal in Italië, en zijn vader moet noodgedwongen ander werk zoeken. Hun haren laten knippen is voor veel mensen onbetaalbaar. Het leven van Fredo verandert. Als hij vier jaar oud is, sterft tot overmaat van ramp zijn moeder. Deze gebeurtenissen hebben grote gevolgen voor de rest van zijn leven.

Geven we het mirakel de kans om zich alsnog te voltrekken. Een trein die terugkeert, het leven dat vanzelf weer in zijn plooi valt. En dat zal niet gebeuren. Het is nu eenmaal niet wat levens gewoonlijk doen.

De Rest van ons Leven – Weg

Fredo en zijn vader emigreren naar Liverpool in Engeland. Op zoek naar een beter bestaan. En ze hebben ook daar succes met hun mooie knipbeurten. Fredo wordt steeds vaker Freddy genoemd en ze integreren in de stad. Door de Italiaanse pastoor wordt Fredo in de wereld van boksen geïntroduceerd. Alles wat hij aanpakt, doet Fredo met succes. Maar Fredo is eigenlijk zachtaardig en intelligent, dus het boksen belandt op een zijspoor.

Familie en vriendschap

Als de Tweede Wereldoorlog begint, verandert het sentiment richting de Italianen in Engeland. Ze worden beschuldigd van fascisme, en voor de zekerheid allemaal opgespoord en gedeporteerd. Collar the Lot is de indringende titel van dit hoofdstuk. Fredo weet te ontsnappen aan de politie, maar het lot van zijn vader is lange tijd onzeker. Zijn schuldgevoel en bezorgdheid zijn knagend.

We lezen over de gebeurtenissen in het leven van Fredo, zijn gedachten en dromen. Zijn vader is en blijft zijn alles. Maar op zijn pad komen ook vrienden die een belangrijke rol spelen in de rest van zijn leven. Zoals de frivole Engelse boerin Franny waar Fredo onderduikt tijdens de oorlog.

Halverwege is er een bijzondere wending in het verhaal, met een wisseling van perspectief. We lezen dan verder over het leven op het Italiaanse platteland, over een arm gezin waarin een groot verdriet speelt. Fredo gaat zelf ook een belangrijke rol spelen in het leven van deze familie en de lieve jongen Vito. Maar toch blijft hij zich vaak eenzaam voelen. Wie kan er doorbreken in zijn pantser?

De rest van ons leven – verlangen en groeien

De rest van ons leven is een mooi en poëtisch verhaal over liefde, rouw en eenzaamheid. Over het belang van familie en vriendschap. En ook niet onbelangrijk: dat iedereen soms een leraar of leider nodig heeft die je de weg wijst als het nodig is. Wat is het knap hoe mensen doorgaan en overleven onder moeilijke omstandigheden. Maar soms is doorgaan ook de enige keuze. Alhoewel het eigenlijk niet eens een echte keuze is. De rest van het leven gebeurt ook gewoon.

Deze roman doet je nadenken over hoe het leven loopt. Hoe je groeit door tegenslag. Ook het verlangen naar een thuis, en het missen daarvan, wordt mooi verwoord.

En terwijl we dat doen, zien we achter ons de horizon een lijn trekken onder wat is geweest, en we hopen dat het wonder gebeurt, dat een mens opnieuw kan beginnen. Terwijl het niet kan. Alles wat ooit was, is er nog altijd. Een mens gaat verder met altijd meer. Hij laat helemaal niets achter. En misschien is dat zijn grootste geluk. 

De Rest van ons Leven – Tutto Bene
els beerten

Auteur Els Beerten

De Vlaamse auteur Els Beerten oogstte eerder veel lof met haar roman Allemaal willen we de hemel. Onder andere winnaar van De Gouden Uil 2009. Eveneens een aangrijpend verhaal over liefde in tijden van oorlog. De boeken van Els Beerten schrijft zij voor (jong)volwassenen. Naast boeken schrijft ze ook korte teksten en geeft ze cursussen creatief schrijven.

De rest van ons leven is een prachtige roman over een boeiend hoofdstuk uit de geschiedenis van Europa. Maar vooral over de veerkracht van mensen in moeilijke omstandigheden. Kijk voor meer informatie de website van Els Beerten, en beluister ook de boeiende podcast die is gemaakt met onder andere Bas Maliepaard.

Specificaties De rest van ons leven

Auteur: Els Beerten | Uitgeverij: Querido | Omslag: Nanja Toebak | 9789045127361 | maart 2022 | 256 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.