Anne Frank en het verraad, een overzicht – David Barnauw

Dat boeken niet altijd dik hoeven te zijn om toch te boeien en een volledige situatie te beschrijven blijkt maar weer eens in het boek(je) ‘Anne Frank en het verraad, een overzicht’ – van David Barnouw.
Als leek ben ik na al het lezen bijna deskundige op dit gebied geworden en kan ik wel zeggen dat er vele verhalen, boeken, documentaires of informatie over Anne Frank en haar onderduikperiode door mij wel gelezen dan wel gekeken zijn. Dat het altijd een raadsel zal blijven hoe ze uiteindelijk ontdekt zijn is een soort van ‘Who-shot-J.F. Kennedy -mysterie’.

Dat er onlangs met veel bombarie het boek ‘Het verraad van Anne Frank’ werd uitgegeven, deed ook mij naar de boekhandel snellen. Gelukkig had ik nog net een exemplaar weten te verkrijgen voordat de uitgave van dit boek stil gelegd werd. Wederom bleek er namelijk desinformatie verstrekt te zijn en wel in die mate dat tot stilleggen van uitgave besloten werd.

Anne Frank en het verraad plus extra diverse boeken van Anne Frank

Synopsis Anne Frank en het verraad

De immense belangstelling voor Anne Frank richt zich de laatste decennia steeds meer op de vraag wie schuldig was aan het verraad van de acht Joodse onderduikers in het achterhuis aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam. De enige overlevende Otto Frank, was er zeker van dat zij verraden waren. Hij verdacht een man die in het pakhuis werkte, over wie Anne al had geschreven in haar dagboek. Direct na de oorlog was er echter onvoldoende bewijs tegen hem, en ook een tweede onderzoek, jaren later, leverde niets op.
Rond de eeuwwisseling verschenen biografieën van Anne Frank en haar vader. In beide boeken kwamen niet diverse dadertheorieën aan de orde. Het NIOD besloot een studie aan het verraad te wijten, dat resulteerde in ‘Wie verraadde Anne Frank?’

Sindsdien zijn er vele nieuwe vermoedelijke daders aangewezen. Dat gebeurde op basis van nauwkeurig onderzoek, maar ook op basis van ‘horen zeggen’. Begin 2022 ontstond meer dan grote opwinding rond het boek ‘Het verraad van Anne Frank’, waarin een Joodse notaris uit de Joodse Raad voor Amsterdam als dader werd neergezet. Het is de hoogste tijd voor een update. ‘Anne Frank en het verraad, een overzicht’ geeft een bondig en helder overzicht voor wie de draad is kwijtgeraakt.

hoofdfoto met instagram kader Anne Frank en het verraad

Auteur David Barnouw

Auteur David Barnouw is historicus en publicist. Hij was van 1979 tot 2014 verbonden als onderzoeker, woordvoerder en voorlichter aan het NIOD. Het Nederlands Instituut voor Oorlogs Documentatie. Ook hij werd benaderd bij diversen onderzoek over Anne Frank en haar verraad. Bij het onderzoek voor het boek ‘Het verraad van Anne Frank’ besloot hij zich terug te trekken toen enkele informatie hem niet helemaal duidelijk en echt leek. Het is dus de hoogste tijd voor een update van dit historische verhaal. Anne Frank en het verraad, geeft een bondig en helder overzicht voor wie de draad is kwijtgeraakt.

Anne Frank en het verraad de auteur David Barnouw

Mijn mening

Helder en bondig dat zijn precies de woorden die bij dit boek horen. Het boek Anne Frank en het verraad is onderverdeeld in zes hoofdstukken. Te beginnen met een inleiding waarbij de auteur kort verschillende boeken en hun dadertheorieën aanhaalt. Hij geeft hierin ook aan dat alles gebaseerd is op vermoedens van ‘horen zeggen’. Zelfs de theorie dat het zomaar een willekeurige voorbijganger of gedegen oplettendheid van de Duitsers zelf geweest kan zijn. Vervolgens korte introducties en uitleg over de Jodenvervolging, onderduik en arrestatie aan de Prinsengracht en leveranties aan de Wehrmacht. Deze hoofdstukken zijn allemaal voorzien van zeer heldere en duidelijke informatie. In de beknoptheid is meer te lezen dan menig dik boek over het verraad van Anne Frank. Heel knap gedaan!

‘’De plaats van honger is ingenomen door die van de Jodenvervolging: géén symbool , maar gruwelijke werkelijkheid.’’

Anne en het verraad een quote uit het boek

De verdachten

Schrijver David Barnouw geeft een bondig maar volledig overzicht van diverse bekende en minder bekende verdachte met betrekking tot het verraad. Hij heeft gedegen onderzoek gedaan en geeft voor- en tegenargumenten waarom de verdachte het wel of niet zou kunnen zijn. Hij eindigt het hoofdstuk ‘De verdachten’ uiteindelijk af met een theorie dat het ook een goede ‘bijvangst’ van de Duitser zou kunnen zijn. Vanwege een aanhouding met betrekking tot voedselbonnen die in beslag genomen zouden zijn. Ook weer heel goed beschreven. Hij sluit af met de conclusie dat er voor geen van de verdachte een sluitend bewijs is om hem of haar daadwerkelijk tot de verrader van de bewoners van het Achterhuis te kunnen benoemen.

‘’De juiste toedracht zal niet meer gereconstrueerd kunnen worden.’’

Anne en het verraad een stuk uit het boek en pagina

Kort en krachtig

Er zullen ongetwijfeld nog tientallen verdachtentheorieën volgen de komende jaren. Waarbij reeds verdachten weer opnieuw onderzocht worden of dat er nieuwe verdachten aangewezen worden. Ik mag de hoop uitspreken dat bij elk van deze onderzoeken, dan wel beschrijvingen in die boeken David Barnouw betrokken gaat worden. Deze man heeft zo veel kennis, is eerlijk en terughoudend. Zijn manier van schrijven leest als een roman maar geeft de geschiedenis weer op een manier waar andere nog veel van zouden kunnen leren.

Een boekje met slechts 126 bladzijden dat mij van mijn sokken heeft geblazen qua kennis en informatie. Een aanrader voor wie een beknopt overzicht wil, dus ook ideaal als studiemateriaal voor (school) werkstukken. Maar zeker ook een aanrader voor iedereen, zoals ik, die alles leest wat los en vast zit over de onderduik periode en het verraad van Anne Frank. Dit is namelijk het samenvattingsboekje wat je zelf nooit had kunnen schrijven.

Anne en het verraad en stapel boeken over Anne Frank

Specificaties Anne Frank en het verraad

Auteur: David Barnouw | Uitgeverij: Boom Amsterdam | Aantal bladzijden: 126 | Februari 2023 | 9789024452354 | Genre: geschiedenis, studiemateriaal | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.