Moordgids voor lieve meisjes, een verslavend spannende whodunnit

Sommige boeken roepen naar me, terwijl ik ze negeer. Waarom? Ik heb best een flinke (understatement) boekenstapel liggen om nog te lezen. Dus ben ik wat terughoudender aan het worden met ’twijfelboeken’. Moordgids voor lieve meisjes was zo’n twijfelboek. Maar keer op keer kwam ik dit boek voornamelijk op social media tegen. De posts waren zo enthousiast en liefdevol, en de cover en titel zijn ook gewoon tof. Ik negeer de lokroep van dit boek niet langer en ben klaar om dit verhaal te duiken.

hoofd Moordgids voor lieve meisjes, een verslavend spannende whodunnit

Moordgids voor lieve meisjes samenvatting

Iedereen in Little Kilton kent het verhaal: de knappe en populaire eindexamenscholiere Andie Bell werd door haar vriendje Sal Singh vermoord, waarna hij zelfmoord pleegde.
Zelfs vijf jaar later ziet Pippa Fitz-Amobi nog de impact die de zaak op het dorp heeft gehad. Pip heeft zich altijd afgevraagd wat er nu precies is gebeurd. Wanneer ze de zaak kiest als onderwerp voor haar profielwerkstuk, komen er al snel geheimen boven die iemand liever verborgen had willen houden. Het lijkt wel alsof diegene haar tegenwerkt – zou de echte moordenaar nog leven? Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson is de start van Pippa haar avonturen.

Stop met rondneuzen, Pippa

Auteur Moordgids boeken Holly Jackson

Auteur Holly Jackson woont in London en Moordgids voor lieve meisjes is haar debuut! Ze begon al op jonge leeftijd met schrijven. Op haar vijftiende rondde ze haar eerste poging tot een roman af. Aan de universiteit van Nottingham behaalde ze haar master in Engels met als specialisatie creatief schrijven en literaire taalwetenschap. Naast lezen en schrijven houdt ze van gamen en true crime-documentaires kijken. Het stukje meedenken en doen alsof je een detective bent kan ze daarin fijn kwijt. Dit boek is dus haar debuutroman zoals het omschreven wordt, maar het is ook zeker een pareltje in het door mij geliefde whodunnit genre. Ik heb alweer de vijfde druk in handen en het is een #1 New York Times bestseller.

  1. Moordgids voor lieve meisjes (2019)
  2. Lief meisje kwaad bloed (2021)
  3. Zo lief als de dood (2022)
  4. Deel 3 / prequel: Doodleuk, een voorafje aan de Moordgids-trilogie (2022)
Moordgids voor lieve meisjes

Verwachtingen

Ik moet eerst eens beginnen met mijn verwachtingen, want die zijn wat in de war. Allereerst is de sprekende vormgeving hetgeen wat me over de streep heeft getrokken van dit twijfelboek. Ja ik judge a book by it’s cover. Het verhaal blijft het belangrijkste maar een sprekende vormgeving kan de algehele leeservaring zeker versterken voor mij. De vormgeving van Moordgids voor lieve meisjes is echt uitmuntend. Van cover tot kont. En ook in het boek zelf zet zich subtiel deze vormgeving voort. Het laat aan mij zien dat dit verhaal echt met liefde is gemaakt en het voor de auteur ook buiten de pagina’s leeft. De verwachting van een mooie cover wordt dan ook zeker overtroffen!

Maar dan de titel: Moordgids voor lieve meisjes.. Ik lees eigenlijk geen synopsis meer, of alleen met steekwoorden. Dit doe ik omdat ik het liefste zo blanco mogelijk in een verhaal stap. Met zo’n titel als deze had ik dan ook een ander soort verhaal verwacht. Een soort van good girls gone bad stappengids om een ultieme moord te plegen. Daarbij zag ik meteen al een hippe Netflix serie. De originele titel: A Good Girl’s Guide to Murder dekt eigenlijk beter de lading van dit boek. Je volgt namelijk een lieve meid in haar zoektocht naar een moord die in haar dorp is gepleegd. Het is géén moordgids voor lieve meisjes, maar een lief meisje haar moordgids/dagboek in haar zoektocht naar een moord. Ik heb geen suggesties voor een andere vertaling, en het zal ook aan mijn interpretatie liggen maar dat was even verwarrend.

Meet Pippa

Maar verwarrend is geen slecht iets. Zeer zeker niet! Wat heb ik genoten van deze spannende whodunnit. Ik heb er inmiddels vele gelezen maar Moordgids voor lieve meisjes is meteen al een favoriet. Holly heeft een geweldig gelaagd schrijverspalet. Boven alles is het een spannend verhaal zonder echt voorspelbaar te zijn. Daarbij zijn haar karakters gewoon heel erg fijn. In veel YA boeken met jongeren en vrienden is het onderlinge contact vaak wat bitchy. Ik vind dat soms wat vermoeiend omdat ik zelf nooit zo ben geweest (en nog niet ben). In dit boek maken we kennis met Pippa. Een geweldig karakter! Een slimme meid die voor zichzelf opkomt en haar prioriteiten op een gezonde rij heeft staan. Ze handelt voornamelijk naar logica en redenatie in plaats van allesoverschreeuwende emoties.

Ze woont met haar moeder bij haar stiefvader met diens zoon. Haar vader is van Nigeriaanse afkomst en in haar dorp kijken mensen soms wat vreemd als zij als bleek meisje haar donkere broertje komt halen. Haar eigen vader is omgekomen tijdens een auto ongeluk. Wat ik zo fijn vind is dat ze haar nieuwe thuissituatie accepteert en het een fijn en warm thuis is. Dat is een aangename solide basis. Want in genoeg andere gezinnen in haar dorp rommelt het flink. En Pip staat op het punt om hierachter te komen..

Moordgids voor lieve meisjes is de beste in het genre

Ook heeft Holly een fijn gevoel voor humor. Menig keer moet ik hardop lachen door de woordenwisselingen die Pippa met anderen voert. Soms intelligent soms als onhandige nerd, maar altijd origineel en eigen. En dan is er ook Ravi, ik had een instant crush op dit karakter. Wat een fijne jongen, ook intelligent en bedachtzaam. Hij heeft ook zo zijn gewichten door het leven, zijn broer is immers vermoord en staat bekend als moordenaar van de mooie Andie Bell. Het contact tussen Ravi en Pip is zo fijn, geen onnodig drama of ellenlange kinderlijke conversaties. Nee het is heel volwassen, intelligent en eigen.

Het verhaal zelf is spannend, elke keer krijg je weer een ander knooppunt in Pip haar schoolproject over de mysterieuze moord op Andie. De ontknopingen zijn logisch en wat mij betreft niet direct te voorspellen. Dat alles maakt Moordgids voor lieve meisjes voor mij één van de beste boeken in het whodunnit genre. Van cover tot verhaal, van karakters tot ontknoping: het klopt van begin tot einde en heeft voor zeer aangename leesuurtjes gezorgd. Het is een lekker dik boek met 448 pagina’s maar ik ben er doorheen gevlogen. Gelukkig zijn er nog twee delen want ik wil meer van Pippa lezen.

Lief meisje kwaad bloed trilogie mgvm

Specificaties Moordgids voor lieve meisjes

Auteur: Holly Jackson | Uitgever: Volt | Vertaald door H.C. Kaspersma | Omslag BAQUP | 9789021463162 | 448 pagina’s | 2019 | Geschikt vanaf 14 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.