Een krekel in mijn slaapzak, een poëzieboek met natuur versjes

Ik hou van poëzie op zijn tijd. Niet de zware poëzie zoals Shakespeare, maar de poëzie voor kinderen. Kleine gedichtjes die passen bij een moment of een dag of een seizoen. Gedichtjes en versjes waar je over kunt praten met kinderen, die iets toevoegen aan een leerproces, of een thema. Zoals de kinderboekenweek 2022 Gi Ga Groen aansluit bij een krekel in mijn slaapzak. Een kinderboek met prachtige illustraties!

Een krekel in mijn slaapzak

Met je blote voeten op het gras, op je buik liggen kijken naar een mier, luisteren naar het gezoem van insecten, het plukken van de eerste rijpe framboos: buiten is er altijd iets te zien, horen, ruiken of proeven.
Met haar versjes, in een krekel in mijn slaapzak, hoopt Suzanne Weterings kinderen te inspireren om meer en beter te kijken naar planten en dieren om hen heen. Want natuur is overal, in het bos, het park, je eigen tuin of balkon.

Op ontdekkingstocht in de natuur

Het is hartje zomer.
Mijn voeten zijn zo blij.
Ze mogen in hun blootje.
Mijn schoenen hebben vrij.

Prachtige illustraties

Ik geniet van alle illustraties en dat begint al met de schilderachtige omslag van het boek die helemaal rondom doorloopt. Een tentje, een waslijn met kleding, waaronder een badpak, een uil die vliegt in de nacht en de maan. Alleen al met de omslag kun je een interactieve les houden met de kinderen. Welk seizoen zal het zijn? Waaraan kun je dat zien? Kun je de was drogen in de herfst of winter? Ga je zwemmen in de lente? En natuurlijk wat is een krekel en een slaapzak precies?

En dan komen we aan bij het schutblad waarop allerlei schatten uit de natuur te vinden zijn door de seizoenen heen. Een bij, sneeuwklokje, herfstblad, sneeuwpop, paddenstoelen en narcissen en ga zo maar door. Wat onwijs leuk gedaan zeg! Het biedt zoveel mogelijkheden. Kopiëren, namenlesjes, memorie mee maken, sja mijn juffenbrein gaat aan en dan moet ik nog aan de gedichten beginnen uit een krekel in mijn slaapzak. Dank je wel Annette Fienieg.

Versjes uit de natuur

Je ziet het al aan de foto’s die ik deel, maar er staan echt hele mooie gedichtjes in een krekel in mijn slaapzak. Suzanne Weterings heeft met dit boek een prachtig debuut geschreven waarin ik met de kinderen uit mijn klas heerlijk kan bedenken en fantaseren over alles in de natuur. Ik heb smakelijk gelachen om het gedicht van de tuinkers, wat heerlijk herkenbaar! En dan die brandnetels die kinderen aanvallen en waar de mama dan gewoon lekker brandnetelthee van maakt.

Heel even raakt ze zelfs de mindfulness aan als een meisje als een boom beweegt in de wind, maar als je vader dan aankomt met een ijsje ja dan ben je weer kind.
Door de seizoenen heen vinden we steeds weer nieuwe gedichtjes die passen bij de belevingswereld van kinderen. Ik vind het gedicht van de zoete herfst een van mijn favorieten. Door de prachtige woorden, maar ook in combinatie met de illustraties.

Een krekel in mijn slaapzak is wat mij betreft een boek die alle leerkrachten en ouders moeten hebben om af en toe er bij te pakken en samen met kinderen te verwonderen over de woorden en de illustraties.

Ellen Snuverink, mede-eigenaar StoerLeesVoer en leerkracht

Specificaties een krekel in mijn slaapzak

Auteur: Suzanne Weterings | Illustraties Annette Fienieg | Uitgeverij Querido | 9789045125848 | maart 2021 | 56 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

een krekel in mijn slaapzak
footer 5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.