Een fijn huis, een prentenboek over verhuizen

Het is voor volwassenen al een ingrijpende gebeurtenis zo’n verhuizing naar een ander huis en vaak naar een andere buurt, stad of dorp. Dat is het voor kinderen in het kwadraat. Wennen in een korte periode aan een nieuw huis, een nieuwe kamer, een andere buurt. Nieuwe kindjes leren kennen in de buurt én op school. Echt wel spannend! In dit prentenboek “Een fijn huis”, uitgegeven in eigen beheer door Linda Olthof-Bergman,  beleef je een verhuizing door de ogen van een eigenwijs klein grietje. 

“Psst, ik ga verhuizen, maar dat wil ik helemaal niet…

het is allemaal een beetje eng”

een fijn huis

Een fijn huis

Kinderen kijken op een geheel eigen wijze naar de wereld. Zo ook naar een verhuizing. Daar waar ouders over het algemeen zelf de beslissing nemen om te verhuizen, is dat voor een kind geen kwestie van willen, maar moeten. Het meisje in dit prentenboek wil eigenlijk helemaal niet verhuizen. Waarom zou ze ook, dit huis is zo fijn! De teksten zijn – letterlijk – uit het leven gegrepen. En ze geven je inzicht in hoe kinderen hun eigen draai geven aan een gebeurtenis die hun wereld op zijn kop zet. Tegelijkertijd geeft het kinderen de erkenning dat het niet gemakkelijk voor hen is. Maar dat het ook een kwestie van wennen is. Ga met dit boek met je kind in gesprek over wat er door zijn/haar hoofd gaat of creëer gewoon een gezellig moment om samen te lezen, het kan allemaal!

een fijn huis

Een fijn prentenboek

Het prentenboek Een fijn huis neemt je mee in de verhuizing die de wereld op z’n kop zet voor een klein meisje. Er zit een mooie boodschap in. Soms zijn dingen even niet zo leuk, maar je hebt altijd een keuze hoe je er mee omgaat. En ook dat je soms moet wennen aan een nieuwe situatie. Met de bijgeleverde praatkaart loodst Linda je met originele vragen door het verhaal heen. Op deze manier kun je op een laagdrempelige manier met je kind in gesprek gaan over dit thema. Dat is een leuk extraatje bij het boek! Het verhaal komt tot leven door de sprankelende kleurrijke aquarel illustraties van Daria Lavrova. 

Missie van een suikertante

Nu ik suikertante ben van de dochter van een van mijn besties, kijk ik vaker dan voorheen naar prentenboeken. Voor mijn nichtje wil ik natuurlijk met de leukste boeken voor de dag komen! Ik vind het prettig dat het niet een “zoet” prentenboek is. De aquareltekeningen zijn sprekend, maar niet popperig. En ik houd van details waar volwassenen ook om kunnen lachen. Zoals de makelaar die drukker met haar mobieltje in de weer is dan met haar cliënten. Maar om bij het onderwerp “verhuizen” terug te komen. Ik vond vroeger veranderingen super spannend; bijvoorbeeld naar een andere klas of voor het eerst naar zwemles. Hoe fijn had ik het, als boekenwurm, gevonden, als er een boek was geweest wat me ermee kon helpen. Een fijn huis gaat in dit geval over verhuizen, maar je zou het breder kunnen trekken naar omgaan met veranderingen in zijn algemeenheid.

Ik zit me nog af te vragen wat de naam is van de kleine meid. Vanwege het rode haar, de 2 staartjes en een eigen wil, heb ik haar omgedoopt tot “Pippi”. Er moet een vervolg komen; Pippi en de avonturen in haar nieuwe buurt!

Bezige bij

Auteur Linda Bergman is een bezige bij. Naast het schrijven en uitgeven van prentenboeken als “Een fijn huis” en “Muisje Pluis” geeft zij schrijfworkshops. En ze begeleidt als coach creatieve processen. Veel respect hoe ze dit vol overgave doet naast haar baan in de zorg.

kaft

Specificaties Een fijn huis

Auteur: Linda Olthof-Bergman met illustraties van Daria Lavrova | Uitgever: in eigen beheer│ 9789082991420 │ Mei 2021 │ 24 pagina’s │ Geschikt voor de leeftijd 2 – 6 jaar | Meer informatie bij www.deglazenpen.nl 

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Mr oizo
Footer5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

4 reacties

  1. Wat een leuk prentenboek zeg! Ik kan mij voorstellen dat verhuizen een grote omschakeling is voor kinderen en ze weten ook vaak niet wat ze kunnen verwachten. Zo’n boek kan dan goed helpen om voor te bereiden op de grote dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.