Van stormgod tot dondervogel – een verzameling mythes en fabels uit de natuur

De natuur is een inspiratiebron voor heel veel bijzondere verhalen. Van de oudheid tot de moderne tijd, de mens heeft in de natuur altijd boodschappen en voortekenen gezien. Soms een fabel, soms gebaseerd op wetenschap. Maar dat er mooie verhalen uit voortkomen, dat is een ding wat zeker is. Dit boek Van Stormgod tot Dondervogel laat heel veel volksverhalen vanuit de hele wereld zien. Het is geschreven door Claire Cock-Starkey. Welke vogel staat bijvoorbeeld bekend als de dondervogel die onweer kan veroorzaken? Dit en nog heel veel meer bijzonders kun je in dit boek lezen. Voor kinderen vanaf 8 jaar die interesse hebben in geschiedenis, cultuur en natuur !  

Ontraadsel vreemde voortekenen en boodschappen van buiten met deze volksverhalen en fabels uit de hele wereld

van stormgod tot dondervogel

Fabelachtige illustraties

Op de voorkant van dit boek Van Stormgod tot Dondervogel zien we direct een aantal prachtige illustraties. Een zwarte kat, een sprinkhaan en een vrouw met hazenoren bijvoorbeeld. We zijn direct nieuwsgierig! De tekeningen zijn van Aitch, en wat zijn ze indrukwekkend! Bij het bladeren door dit boek valt het mooie kleurgebruik echt op. We komen direct in de spookjessfeer. Over de vrouw met hazenoren lezen we het verhaal van een man die een hinkende haas een schuur injaagt en vervolgens een gewonde vrouw aantreft. Daarom wordt beweerd dat hazen vermomde vrouwen kunnen zijn.

Van Stormgod tot Dondervogel gaat dus over de natuur en de verhalen die mensen daarover vertellen, al eeuwenlang. We leren ook over de verschillen tussen culturen. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • verschillende dieren, vogels en insecten;
  • bloemen, planten en bomen;
  • het weer, de zon, de maan en de sterren;
  • goede en slechte voortekenen, en geluksbrengers.

Heel veel mythen en legendes komen voorbij, van over de hele wereld. In ieder hoofdstuk staat er ook een langer verhaal, bijvoorbeeld het Keltische sprookje over de Vogelkoning. Achterin staat gelukkig nog even toegelicht wat ook al weer het verschil is tussen een sprookje, mythe, sage, fabel etc.

Van Stormgod tot Dondervogel – mythische verhalen

Er staan ontzettend veel weetjes in dit boek. Een kleine greep uit de wonderlijke verhalen en natuurgeheimen uit Van Stormgod tot Dondervogel:

  • Aurora Borealis, oftewel het Noorderlicht, wordt in Finland ook wel het vossenlicht genoemd. De Finnen geloven dat de bewegende kleurenpracht wordt veroorzaakt door de wuivende staart van een vos.
  • Vlinders en libellen zijn over de hele wereld symbolen voor bijvoorbeeld verandering of geluk. Een vlinder zou een bevrijde ziel zijn op weg naar het hiernamaals. In Colombia ziet men een witte mot als de geest van een overleden familielid. En in Japan bewondert men de libel om haar kracht en moed.
  • Er bestaat veel bijgeloof rondom zaaien en oogsten. Begrijpelijk, want een goede oogst voorkwam hongersnood. Zo aanbaden de inca’s de aardappelgodin Axomamma. Ze eerden haar met een bijzonder gevormde aardappel om een goede oogst af te dwingen.
  • De Engelse troon wordt beschermd door raven. Volgens de legende zal Engeland vallen zodra ze de Tower of London verlaten. Ook nu worden er daadwerkelijk raven in de toren gehouden!
  • En de fazant staat bekend als de Dondervogel in China, omdat ze dachten dat hij het kon laten onweren door met zijn grote vleugels te klapperen.

Ontzag voor de kracht van de natuur

Van oudsher dus proberen mensen al grip te krijgen op de natuur. Om de grilligheid van de natuur te begrijpen en om voortekenen te herkennen van bijvoorbeeld geluk of rampspoed. En de natuur biedt natuurlijk ook bescherming en troost. Van stormgod tot dondervogel, van slangendokter tot vogelkoning. Lees en leer alles over het verjagen van geesten, het vereren van goden en het aanbidden van dieren!

Bijzonder om al deze rijke volksverhalen verzameld te zien in dit bijzonder mooi vormgegeven boek. Van Stormgod tot Dondervogel is geschikt voor iedereen, jong en oud, die geïnteresseerd is in natuur, mythische verhalen en geschiedenis.

  • De mooie en kunstzinnige illustraties zijn van Aitch, een Roemeense artieste en illustratrice. Een uitgebreid oeuvre is er, en benieuwd zijn we bijvoorbeeld ook naar het boek Groene vingers toveren.

Specificaties Van Stormgod tot Dondervogel

Auteur: Claire Cock-Starkey | Illustraties: Aitch | Vertaling: Margaretha van Andel | Uitgeverij Lemniscaat | 9789047713906 | februari 2022 | 77 pagina’s Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

van stormgod tot dondervogel
footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.