Griekse mythen voor beginnende lezers, een boeiende boekenserie

Kom je mee dwalen in het doolhof van de Minotaurus? Reis je mee naar Circe haar betoverend eiland? Of heb je meer zin in een potje krachtpatsen met Hercules. En als je het hoger opzoekt dan heeft Zeus ook nog toffe verhalen om te delen. Griekse mythen voor beginnende lezers zijn toegankelijke boekjes met de klassieke vertellingen. Ook leuk voor volwassenen om je kennis van Griekse mythologie wat op te frissen.

hoofd Griekse mythen voor beginnende lezers

Griekse mythen voor beginnende lezers

Voor het eerst zijn de Griekse mythen herschreven in een eenvoudige taal. Ontdek de grootste klassiekers uit de Griekse mythologie in eenvoudige taal. Ga mee op avontuur met goden, godinnen en helden, en laat je onderdompelen in een wereld vol fantasie, magie en heldendom. Griekse mythen voor beginnende lezers is geschikt voor jonge lezers vanaf 7 jaar.

Hercules is sterk, slim en dapper. Zijn neef geeft hem 12 werken. Kan hij ze allemaal volbrengen? Zeus is het hoofd van de goden. Zijn familie bezorgt hem heel wat kopzorgen. Maar hij heeft altijd een oplossing. Odysseus wint de Trojaanse oorlog door een list. Eindelijk kan hij naar huis! Naar zijn geliefde Penelope. Maar de reis is lang en vol gevaren. Theseus neemt het op tegen de gevaarlijke Minotaurus. Vindt hij zijn weg in het doolhof? Gelukkig krijgt hij hulp van een slimme prinses.

Griekse mythen voor beginnende lezer

Theseus en de Minotaurus

Diep verborgen op het eiland van Kreta vind je het paleis van koning Minos. Een koning die een labyrint liet bouwen voor zijn stiefzoon. Niet om lekker in te spelen, nee zijn stiefzoon was een hybride wezen. Hij had het lichaam van een mens en een staart en kop van een stier. Elk jaar wil de Minotaurus kinderen als offer voor zijn honger. Ariadne het zusje van de Minotaurus gaat de held Theseus helpen. Want het moet maar eens afgelopen zijn… Griekse mythen voor beginnende lezers bevat dit geweldige verhaal in Theseus en de Minotaurus!

Odysseus in Griekse mythen voor beginnende lezers

Misschien is Odysseus wel de meest bekende held? Als ik het aan mijn oudste dochter vraag kent ze hem niet. En dat voelt toch een beetje als falen in mijn opvoeding. Ik, groot liefhebber van Griekse mythologie, heb een dochter die niet bekend is met Odysseus. Gelukkig heb ik een boek in mijn handen met een toegankelijk versie van zijn verhaal! Ze leert net lezen en de cycloop op de kaft trekt haar aandacht. Griekse mythen voor beginnende lezer start bij ons dus met het boek Odysseus.

Odysseus staat bekend om zijn lange reis na het winnen van de Trojaanse oorlog. De list met het Trojaanse paard kwam van zijn hand. Achilles werd in zijn hiel geschoten tijdens die oorlog en daarna is het tijd voor de terugtocht. Die voert Odysseus langs vele gevaarlijke plekken waarvan Circe mij het meeste is bijgebleven. De heks die de bemanning allemaal in varkens verandert… Al komt dat niet naar voren in Griekse mythen voor beginnende lezers: Odysseus. Daar houden ze het wat vriendelijker.

Hercules

Misschien is Hercules dan wel de meest bekende held? Alhoewel.. de Disney film is van alweer even geleden, en dat is vaak een goede imago boost. Wederom kijkt mijn dochter me wat vreemd aan en kan je de spreekwoordelijke krekels tekeer horen gaan. Deze Griekse mythen voor beginnende lezers komen als geroepen in mijn huis. Wederom is de kaft weer zo ontworpen dat het spannend veilig is. Dat zijn al deze boeken. De Griekse mythologie is gruwelijk. Maar de wijze waarop het verteld is in deze boekenserie is vriendelijk en toegankelijk. Het is aan mij als ouder om hier en daar de gruwels toe te voegen. En ik voeg met liefde mijn eigen elementen toe.

Hercules is sterk en de zoon van de oppergod Zeus. Ondanks zijn spieren en kracht is hij pacifistisch ingesteld en lost hij problemen niet graag met geweld op. De stoere vrouwen van De Amazones komen voorbij in zijn verhaal en ook de Hydra. Dit is een slang met veel hoofden met een dodelijke geur en stinkende adem. De neef van Hercules, Eurystheus is een ware tongbreker als we gaan lezen. Maar dat zijn al die Griekse namen wel in Griekse mythen voor beginnende lezers.

Zeus

Zeus, het hoofd der goden. Oppergod en bewoner van de berg Olympus. Hij is de zoon van titanen Cronus en Rhea. Maar het verhaal der titanen is een ander en wordt hier niet verteld. Wel zien we Zeus als baby in een gouden wiegje. Je ziet hoe zijn familie wordt opgebouwd. Het feit dat Zeus ook de nodige uitstapjes naar de mensen heeft komt ook niet aan bod. Even is hij boos in het verhaal en laat dit zien door de zondvloed. En soms door wat bliksem. Mijn dochter vind het maar wat vreemd en moeilijk te behappen zo’n oppergod. Wij zijn dan ook atheïsten. Wat overigens ook een samengesteld woord uit het Grieks is. voor ‘niet’ en ‘god’.

Griekse mythen voor beginnende lezers

Griekse mythen voor beginnende lezers zijn leuke toegankelijke en vriendelijke boeken. Het is een milde vertelling en bij lange na kan niet alles besproken worden. Wat ook logisch is. De Griekse mythologie is zo uitgebreid en omvangrijk. Ik vind het een leuke kennismaking voor jonge kinderen. Al ben ik wel een persoon wat ook graag de originele duistere sprookjes gewoon aan kinderen verteld. Dus ook nu vertel ik zelf erbij dat Circe een heks was bijvoorbeeld.

Het zelf lezen door middel van plaatjes bij de lastige Griekse namen is niet iets wat mijn dochter heel makkelijk afgaat. Daarbij zijn die Griekse namen gewoon lastig, ook voor volwassenen. Verder wordt er gebruik gemaakt van hoofdletters wat voor beginnende lezers nog wat lastig kan zijn. De illustraties zijn kleurrijk en passend. Griekse mythen voor beginnende lezers zijn een leuke eerste stap in deze wereld. En het heeft vooral de voorkeur dat ik ze lekker voorlees. Nu hopen dat het vijfde boek over de geliefde Griekse maangodin gaat, daar heb ik wel wat mee 🙂

Griekse mythen voor beginnende lezer

Specificaties Griekse mythen voor beginnende lezers

Auteur: Eleonora Fornasari | Illustraties: Anna Lang | Vertaald door Elly Simoens | Uitgever: De Eenhoorn |
Odysseus mei 2022 9789462916432 | Theseus 9789462916104 juli 2021 | Zeus mei 2022 9789462916449 | Hercules 9789462916098 oktober 2021 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.