Het ontstaan van het leven, een reis terug in de tijd

Als kind kan ik een bepaald boek mij nog goed herinneren. Dit was een boek met prehistorische dieren. Elke bladzijde had wel weer een ander indrukwekkend monster verscholen. Ik herinner me de verwondering, angst en nieuwsgierigheid nog goed. De illustraties waren realistisch maar net veilig genoeg. Ik vond het een heerlijk boek en mocht het altijd voorzichtig uit de boekenkast van mijn moeder pakken. ‘Het ontstaan van het leven’, geeft mij deze herinnering erg levendig terug. En ik zie mijn oudste dochter ook precies zo reageren als dat ik deed.

Het ontstaan van het leven

Reis terug in de tijd en maak kennis met het wonderlijke verhaal van het leven op aarde. Zie hoe de eerste dieren honderden miljoenen jaren geleden rondkropen op de oceaanbodem en hoe machtig dinosauriërs heer en meester waren op het land. Ontdek hoe de eerste mensen de ijstijd overleefden en hoe de eerste dorpen ontstonden. Het ontstaan van het leven is een reis terug in de tijd waarin je 700 miljoen jaar leven op aarde in ontdekt!

Gave reis

Het ontstaan van het leven begint met een toffe tijdlijn op de schutbladeren. Voor de jonge kijkers is het gaaf visueel gemaakt, en voor de echte lezers staat er de informatie die noodzakelijk is voor bij een tijdlijn. De afbeeldingen zetten meteen een goede toon en mijn oudste dochter laat een luide “wauw” horen. Ik zie dat haar nieuwsgierigheid geprikkeld wordt en dat het indruk maakt op haar. Hebben deze wezens echt hier geleefd op deze aarde?

De inhoud staat speels tussen het begin van de tijdlijn. Het leven in zee, Ediacarium 635-541 miljoen jaar geleden. In zee ontwikkelden zich in deze periode levende wezens. We weten eigenlijk heel weinig van deze wezens en wat ze nou precies waren. Er zijn fossielen gevonden en aan de hand daarvan weten we wel dat hun bouw veel complexer is dan we ooit bedacht hadden. Kimberella, Spriggina, Charnia, Funisia en Dickinsonia zijn geen nieuwe naamsuggesties voor kinderen (alhoewel…). Nee zo heten deze vreemde wezens lang lang gelee.

Mindblowing

Mijn dochter ervaart vaak ‘mindblowing’ momenten in ‘Het ontstaan van het leven’, en ik zelf ook. Leg maar eens uit wat 700 miljoen jaar geleden ‘precies’ is. En hoe kan het dat er opeens zoveel dieren en mensen tegelijk ontstonden, terwijl de tijd daarvoor relatief langzaam verliep qua ontwikkelingen? Zo veel vragen, zo veel verwondering en ook veel bibbers. Wat zijn de oude wezens toch indrukwekkend. De Tyrannosaurus daarentegen is vrij lief afgebeeld, aldus mijn dochter. De kleine haartjes op zijn hoofd zijn best schattig.

Het ontstaan van het leven is een heerlijk boek om in te duiken. Ik heb zelf bij de pagina van ‘Tijdperk van de vissen’ de meeste herinneringen aan het boek van mijn moeder. De Dunkleosteus weet me nog steeds bibbers te geven. Deze vis behoort tot de placodermen: een primitieve vissoort met een pantser! Daarbij konden zijn tanden een prooi ‘knippen’ als een schaar. Brrrrr…

Fijne reis

Vanaf onze veilige bank maken we een indrukwekkende reis. Mijn dochter is misschien nog wat jong, 7 jaar, maar ze kijkt haar ogen uit. En stelt heel veel vragen. De prenten zijn indrukwekkend en de teksten zijn minimaal, maar prima aanvullend. In het kader om de prent heen staan de soorten uitgelegd die je kan vinden. Dat de afbeeldingen meer voor zich spreken dan lappen tekst, vind ik erg tof. En daarmee maakt dit een boek voor jong en oud. Het formaat is ook indrukwekkend. Het is een groot boek van ongeveer 36 cm bij 28 cm! Het ontstaan van het leven, is een boek wat een toegankelijk plekje krijgt in onze boekenkast. Want mijn dochter pakt het graag erbij om even in een bepaalde prent te duiken.

Specificaties Het ontstaan van het leven

Auteur: John Woodward | Uitgever: Lannoo | 9789401475464 | 32 pagina’s | Juni 2021 | Meer informatie in je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.