De maan is overal – Kolet Janssen, een boek over oorlog

De maan is overal. Een boek dat ik graag wilde lezen vanwege de titel. Het geeft op een bepaalde manier een gevoel van hoop. Toen ik uiteindelijk begreep dat dit boek over oorlog gaat zag ik er een beetje tegenop het boek te lezen. Ik kan er nooit zo goed tegen, oorlog en geweld, alles vernietigend.

Herdenken

Het boek ‘De maan is overal’ brengt me terug naar 4 en 5 mei, nog niet zo lang geleden. Een dag van herdenking en een dag van blijdschap om de vrijheid die wij hier mogen genieten. Mijn vader heeft mij als kind vaak vertelt over zijn herinneringen aan de tweede wereldoorlog. Sinds ik kinderen heb raakt één verhaal mij altijd het meeste. De plaats waar zij woonden zou gebombardeerd worden. Mijn opa en oma besloten om met hun gezin van 5 kinderen de polder in te vluchten. 

Ze kwamen onder spervuur te liggen en konden uiteindelijk op een boerderij hun toevlucht vinden. Hij was 9 jaar oud. Inmiddels is hij 83 en het staat nog vers in zijn geheugen. Hoe neem je als ouders zo’n onmogelijke beslissing? Ik probeer me weleens in te beelden hoe het zou zijn. Ik word ’s ochtends wakker en de tankwagens rijden in onze straat en we zijn een bezet land. Het is moeilijk voor te stellen. Het is goed dat er boeken zijn zoals De maan is overal, want het is voor sommigen helaas wel werkelijkheid.

Ook bij de mensen die achterbleven. De maan is overal.

De maan als symbool voor hoop. Zo ziet Rasha, de hoofdpersoon uit het boek dit ook. Voor haar is de maan een houvast. Na verlies blijkt er altijd hoop te zijn en is er nieuw leven denkbaar, nadat Rasha veel heeft verloren: haar thuis, haar zusje, haar vriendinnetje. De maan is overal is geschreven vanuit haar gezichtspunt, vanuit een kind. De illustraties zijn mooi ingetogen, passend bij het verhaal. Hoe oud zal Rasha zijn? 7 of 8?

Vluchten en hopen

Haar ouders besluiten om het land waar zij wonen te ontvluchten. Via een overvolle bus, via het water. Via een lange vermoeiende reis komen ze in een land in Europa aan. Rasha draagt veel verlies met zich mee en praat daar niet over. Dit omdat ze haar ouders niet nog meer wil belasten. Het valt haar op dat de maan overal meereist. De maan is overal. Die gedachte geeft haar houvast.

Het mooie van het boek is dat het niet alleen gaat over verlies, maar vooral ook over hoop. Dat een nieuw leven mogelijk is en dat er dan soms ook verrassende dingen gebeuren. Zo blijkt voor Rasha dat haar vriendin in dezelfde plaats en op dezelfde school is terecht gekomen. Aan haar vriendin durft ze wel te vertellen over alles wat ze verloren heeft, vooral het verdriet over haar zusje Selima. Verdriet wat ze met niemand kon delen en nu wel. Zo wordt haar nieuwe land misschien toch een beetje een nieuw thuis. De maan is overal.

  • Op de site van Eenhoorn kun je lestips vinden bij het boek de maan is overal.

Specificaties de maan is overal

Uitgever: de Eenhoorn | Auteur: Kolet Janssen | 9789462913707 | februari 2019  | 40 pagina’s | Meer informatie vind je hier bij Bol of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

de maan is overal
Footer 8 met bol verwijzing
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.