Macht is maf! – een boek vol democratie en bazen

Macht is maf! ziet er aantrekkelijk uit als ik het opensla. De flaptekst belooft mij een boek dat aanleiding kan zijn voor een goed gesprek met kinderen over macht, democratie en leiderschap. Thuis hebben wij daar wel eens discussies over. Wie is eigenlijk de baas in het gezin? En, ik werk als directeur van een basisschool, Mag jij dan alles bepalen op jouw school? Het boek spreekt mij dus direct aan, ik ga het gauw lezen!

Macht is maf hoofdfoto

Macht is maf!

Sofie heeft een hondje gekregen. Ze vindt het erg moeilijk om het dier af te richten en begint zich vragen te stellen over macht en gezag. Wat is een goede baas? Hebben kinderen een stem in het gezin? Hebben kinderen iets te vertellen binnen de school? Gaan volwassenen goed om met macht?

Het verhaal wordt doorspekt met gedichten waarin Sofie een blik werpt op het onderwerp. Daarom kan dit boek aanleiding vormen om met kinderen na te denken en te discussiëren over macht, leiderschap en gezag.

Bovenstaande is de flaptekst van het boek Macht is maf! De cover wordt gesierd met vrolijke, aansprekende illustraties van Leen van Durme.

Directeur van een basisschool

Bas Rompa, de auteur van Macht is maf!, probeert met het boek het gesprek over leiderschap en macht aan te zwengelen bij kinderen vanaf 9 jaar. Toen ik begon in dit boek vond ik dat ook heel passend. Sofie krijgt namelijk een hond en probeert deze hond zo goed mogelijk op te voeden. Ze komt er achter hoe je leiderschap toont en wie zaken bepaalt voor de hond. De metafoor van de hond vind ik voor deze leeftijd heel goed gevonden en maakte mij nieuwsgierig naar de rest van het boek.

Na de hond wordt de link gelegd met een vertrekkende schooldirecteur. Sofie zit in groep 8 en de directeur is ineens weg. Ze brengt met een klasgenootje een mooie knutsel naar zijn huis en komt er dan achter dat de directeur is ontslagen. Zijn leiderschapsvaardigheden waren onvoldoende. Voor mij maakt de link naar de functie van schoolleider dit boekje vermakelijk om te lezen, ook voor mijn kinderen en andere kinderen op de basisschool is dit een goed begrijpende link.

Helaas gaat Macht is maf! daarna al gauw verder met grotere problemen op het gebied van macht. Daar raakt Bas Rompa mij echt kwijt en ik ben bang ook veel kinderen in de beoogde leeftijdscategorie. Een vriendin van Sofie krijgt namelijk te maken met een loverboy en een ander met te hard optreden van de politie. De rechten van het kind, democratische rechtstaat en de Franse Revolutie worden er bij gehaald. Mijns inziens geen onderwerpen die een gemiddelde 9-jarige zullen aanspreken.

Populisme en fascisme

Als Macht is maf! dichterbij huis was gebleven was het een uitstekende aanleiding geweest om in gesprek te gaan met basisschoolkinderen over leiderschap. Nu vind ik het, als ik het over de inhoud heb, met name iets voor de middelbare school. Het naspelen van fascisme in een toneelstuk en het gebruiken van moeilijke begrippen als populisme, bestuurlijke verantwoordelijkheid en tirannie vind ik niet passend bij de leeftijdsgroep.

Wat het verwarrend maakt is dat de bladspiegel, de leeftijd van Sofie en haar vriendinnen en de illustraties van het boek wel erg geschikt zijn voor kinderen vanaf 9 jaar. Het zijn immers vrolijke tekeningen en de lettergrootte is duidelijk. Wat dat betreft zullen jongeren het wellicht niet snel pakken in de boekwinkel of bibliotheek, terwijl het inhoudelijk wel heel geschikt voor hen kan zijn.

Macht is maf! bevat gedichten van Sofie

Een erg leuke toevoeging in Macht is maf! vind ik de gedichten die Sofie schrijft over datgene ze heeft geleerd over macht. Deze zijn wat luchtiger dan het verhaal en lezen lekker weg. Ze zijn ook regelmatig erg raak wat betreft de inhoud. Het verhaal vind ik af en toe zwaar en heftig, zeker als je bedenkt dat kinderen van ongeveer 10 jaar bezig zijn met het vormen van een wereldbeeld dat verder reikt dan alleen de schoolklas. De gedichten zijn daar iets geschikter voor vind ik.

Aan het eind van het boek zijn citaten en wijsheden beschreven over macht. Deze vind ik exemplarisch voor de moeilijkheidsgraad van het boek:

“Aan wie zich vastklampt aan de macht door corruptie en bedrog en de onderdrukking van dissidente stemmen, weet dat u zich aan de verkeerde kant van de geschiedenis bevindt. Maar we zullen u de hand reiken als u bereid bent uw vuist te openen”

Barack Obama

“Alles wat enige status heeft, heeft ook een vorm van macht. En mach corrumpeert altijd, het moet geridiculiseerd worden. Als dat niet meer kan, krijg je enge toestanden. “

Hans Teeuwen

Kortom: Wat mij betreft een mooi streven om het gesprek te openen over deze belangrijke onderwerpen. De wijze waarop dit is gedaan houdt voor mij nog wat te wensen over als het gaat om deze leeftijdsgroep.

Specificaties Macht is maf!

Auteur: Bas Rompa | Illustraties: Leen Van Durme | Uitgever: De Eenhoorn | 9789462916487 | september 2022 | 112 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.