Kijk omhoog! Over een stoere toekomstige astronaut

Boeken over stoere meisjes: ik hou ervan. Vaak zie je toch nog dat de stoere dingen over jongens gaan. In ‘Kijk omhoog!’ is Rocket een rolmodel voor kleine meisjes, die wellicht ook wel een astronaut willen worden.

kijk omhoog hoofd

Een meteorenzwerm: ‘Kijk omhoog!’

Rocket is gek van de ruimtevaart en sterrenkunde. Zodra ze opstaat, trekt ze haar ruimtepak aan. En elke avond voor het slapen gaan kijkt ze met haar telescoop naar de sterren. Later wordt ze zeker weten een beroemde, vrouwelijke astronaut. 
Maar voordat ze dat kan worden, moet ze haar broer Jamal leren om omhoog te kijken. Hij zit de hele dag met zijn neus op het schermpje van zijn telefoon.
Vanavond kun je een meteorenzwerm waarnemen: de Phoenix sterrenregen! Ze probeert iedereen ervan te overtuigen om ook naar het park te komen en de meteorenzwerm te zien.
Maar….komt die sterrenregen wel echt? En lukt het haar om haar broer zijn telefoon weg te laten leggen?

Een hartverwarmend prentenboek over het delen van je passie

Rocket is helemaal vol van haar passie: ruimtevaart. Later wil ze niets liever dan een astronaut worden. Ze oefent ook al echt om astronaut te worden: ze trotseert de zwaartekracht, probeert exotische en zeldzame levensvormen te vangen en bouwt haar eigen ruimteschip.
Maar nog belangrijker: ze is er zo vol van, dat ze met anderen haar passie wil delen. Zo blijft ze maar tegen haar broer kletsen over allerlei feitjes en weetjes (waardoor dit boek ook erg leerzaam is, omdat je in ‘Kijk omhoog!’ ook allerlei weetjes over sterrenkunde aantreft). In de supermarkt deelt ze uitnodigingen uit om ’s avonds naar de sterrenregen te komen kijken. En dat is gelukt, want er komen uiteindelijk heel veel mensen!  

Een stoer rolmodel voor meisjes (en jongens)

De laatste jaren zie je steeds meer een veranderingen in (prenten)boeken. Er wordt meer nagedacht over genderneutraliteit en rollen van hoofdpersonen. Ook zie je steeds meer personen van verschillende komaf, terwijl dat jaren geleden veel minder was. En dat zie je in ‘Kijk omhoog!’ ook goed terug. De hoofdpersonen zijn niet een ‘standaard Westers gezin’ (zoals in veel andere prentenboeken nog wel), maar een stoer Afro-Amerikaans meisje en haar familie.
Heel verfrissend om Rocket als stoer meisje als hoofdpersoon te zien! Ze is lief, enthousiast en bovenal heel erg gemotiveerd om haar droom te bereiken. En daarmee maakt dat haar zeker een inspirerend rolmodel voor jonge meisjes! En vooruit…. ook voor jongens natuurlijk!

Specificaties Kijk omhoog!

Auteur: Nathan Bryon | Illustraties: Dapo Adeola | Vertaling: Tjibbe Veldkamp | Uitgever: Querido │ 9789045126074 │maart 2021│40 pagina’s│meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

kijk omhoog
Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.