Het leven van Pi, een zoölogische en ethische roman.

Ik zag eerst de film van Het leven van Pi. Dit is een magisch verhaal die me met verwondering en ontzag achter liet. Als fervente lezer kon het boek natuurlijk niet ontbreken in mijn collectie. Voor mij is het boek zoveel meer als de magie van de film. Het leven van Pi is voor mij een filosofische leerschool die me aanzette tot diepe introspectie. Een klassieker als dit heeft niet genoeg aan een ruim 20 jaar bestaan maar gaat een eeuwigheid te gemoed.

hoofd Het leven van Pi

Het leven van Pi

Het leven van Pi vertelt het verhaal over het leven van Piscine Molitor Patel (met bijnaam Pi). Hij is vernoemd naar een zwembad in Parijs met baden zo groot als een oceaan. Pi groeit op met de pracht en praal van de dierentuin van zijn vader “Dierenstad”. Als Pi de leeftijd van 16 heeft beslist zijn vader om het land te verlaten en de dierentuin wordt ingescheept. Maar het schip vergaat met heel zijn hebben en houden. Pi is de enige menselijke overlever samen met een hyena, een zebra, een orang-oetan en een tijger. Pi zal in totaal 227 dagen doorbrengen op de oceaan.

achterkant

Toronto en Pondicherry een blik op het veelzijdige jonge leven van Pi.

In dit eerste deel leren we de jonge Pi kennen. De start van de bijnaam Piscine Patel begint op school en de naam Pi koos hij helemaal zelf. We leren Pi kennen als een jongen vol liefde en passie voor zijn familie, de dieren, de natuur en God. Een Indiase jongen met Hindoeïsme als geloof neemt ons mee naar zijn kennismaking met het Christendom en zijn studie van de Islam.

Voor mij was het een trage start. Dit dankzij de filosofische bewoordingen over zoölogie en ethiek die een prachtige inkijk geven in het jonge leven van pi. Maar het daagt je ook uit om diep naar jezelf te kijken. Om al je opvattingen over wat leeft te herbekijken. Yann Martel doet de benaming ‘round characters’ alle eer aan met het neerzetten van een bijzondere protagonist die onmiddellijk je hart verovert.

“Het is inderdaad zo dat degenen die we tegenkomen ons kunnen veranderen, soms zo diepgaand dat we daarna nooit meer dezelfde zijn, tot onze naam toe.”

Blz 30

De grote oceaan; emigreren naar Canada

Wanneer in 1976 de regering van Tomil Modu ten val komt besluit de familie van Pi te emigreren naar Canada. Op 21 juli 1977 laden ze alle verkochten dieren in en vertrekken ze op avontuur. Na 4 dagen varen gebeurt het ondenkbare. Het vrachtschip Tsimtsum vergaat. Pi is de enige menselijke overlever. Hij komt terecht in een reddingssloep samen met Richard Parker (een Bengaalse tijger van 3 jaar), een volwassenen mannelijke hyena, een Granthengst (een zebra van ruim 200 kg) en jus d’orange een volgroeide orang-oetan. Ze zullen het samen moeten redden op een minimale leefruimte ten midden van de alles overheersende oceaan en dit wel 227 dagen lang. 

Het verhaal van Het leven van Pi komt eindelijk op tempo. De avonturen van Pi op de reddingssloep zijn wonderbaarlijk beschreven. Zijn eerbied naar zijn omgeving en zijn geloof in God zorgen voor overleving maar bij de lezer zijn het deze dingen die tot verbeelding spreken. Dit deel werd heel lang gezien als onfilmbaar. Maar in december 2012 slaagde Ang Lee erin om het leven van Pi te verfilmen. Waar Yann Martel de emoties en gedachten van Pi perfect weergeeft slaagt Ang Lee erin om de acties van Pi te belichten.

“Richard Parker sprong me niet na. De roeiriem die ik als knuppel had willen gebruiken, dreef rond. Ik hield me eraan vast en greep de reddingsboei, die de vorige gebruiker had achtergelaten. Het was angstaanjagend om in het water te liggen. Het was zwart en koud en woedend. Ik voelde net alsof ik aan de voet van een instortende muur stond. Het water sloeg telkens over me heen. Het deed pijn in mijn ogen, het trok me naar de diepte. Ik kan haast geen lucht krijgen. Zonder die reddingsboei had ik het geen minuut volgehouden.”

Blz 111

Hospitaal Benito Juárez, Tomatlán Mexico

19 februari 1987 wordt Pi ondervraagt door Tomohiro okamoto van de dienst scheepvaart. Het verhaal zit zo vol met wonderen dat ze Pi niet geloven. En zo begint Pi een ander verhaal te vertellen. Een verhaal zonder dieren. De verhalen van Pi verklaren niet waarom het schip zonk maar Pi had toch nog 1 vraag: welk verhaal heeft uw voorkeur? En deze vraag stel ik jullie ook graag.

Mijn besluit: een prachtig meeslepende roman die echter niet als een snel tussendoortje gelezen kan worden. Een verrijking voor de Geest en een meerwaarde voor introspectie. Een klassieker voor de eeuwigheid die nooit zal gaan vervelen en nooit als verouderd zal worden bestempeld.

“Dus u wilt een verhaal dat u niet verbaast. Dat bevestigt wat u al weet. Waarvoor u niet hoger of verder of anders gaat kijken. U wilt een vlak verhaal. Een onbeweeglijk verhaal.”

Blz 301

Specificaties Het leven van Pi

Auteur: Yann Martel | Vertaald door Gerda Baardman & Tjadine Stheeman | Uitgever Pometheus | November 2015 | 317 pagina’s | 9789044630763 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Deze recensie is geschreven door Tine, 33 jaar, uit België! StoerLeesVoer leest over de grenzen heen. Al Tine haar vrije tijd gaat naar lezen of naar projecten rondom boeken die ze met haar kinderen doet. Zelf leest ze ook al van kinds af aan veel. Graag wil ze mensen inspireren met haar recensies en zal altijd eerlijk haar leeservaring delen.

Footer1
Delen is enorm lief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.