Het Terschelling ABC – een prentenboek over het eiland

Wij komen bijna elk jaar op Terschelling. Heerlijk uitwaaien op het strand, fietsen door de duinen en genieten van het eilandleven. Als je tegen mij Terschelling zegt dan denk ik aan cranberries, halmen en de veelal gastvrije bevolking. Zo gastvrij dat Marloes Fopma mij zonder aarzelen een exemplaar van het Terschelling ABC meegaf om te reviewen voor op onze boekenblog.

Het Eilandmeisje

Het Terschelling ABC is een prentenboek dat volstaat met geschiedenisverhalen over het eiland. Het zijn hoofdletters, mijn juffenhoofd vind dat iets minder, maar het boek is niet alleen voor kinderen geschreven. Juist ook volwassen mensen zullen dit prentenboek willen lezen, doorbladeren en de verhalen lezen van het Eilandmeisje. Marloes Fopma is namelijk bekend als Verhalenjutter van Terschelling. In haar winkeltje in Midsland-Noord kun je prachtige boeken vinden over het eiland, kleding kopen en luisteren naar haar verhalen. Je kan haar laten voorlezen en je kan mee met het Eilandmeisje op avontuur. Op wandelingen en fietstochten neemt ze je mee over het eiland met eilander vertellingen.

Het Terschelling ABC

In de nacht van 14 februari 2019 – zo gaat de legende – blies een noordwester storm over het eiland. In de duisternis, terwijl de vuurtoren de golven oplichtte, spoelde er een fles aan. Het juttershart van Eilandmeisje ging sneller kloppen. Wat zou de inhoud te vertellen hebben? Ze ontkurkte de fles en met veel geraas buitelden er letters en dialecten over het witte zand. Na vele dagen jutten lukte het haar om alle verhalen in een boek te vangen, en zo is het Terschelling ABC ontstaan.

Het Terschelling ABC

Het boek is geschreven voor jong en oud en bij iedere letter van het alfabet is er iets te vinden over Terschelling. Wist je dat er op het kleine eiland maar liefst 3 dialecten worden gesproken? Het Westers, Meslânzers en het Aasters. En ook daar leer je woorden of zinnen van in dit rijke verhalenboek!

Een rijke geschiedenis

In het Terschelling ABC lezen we over wrakken die aanspoelen zoals ankers. Wil je daar meer over weten dan raad ik je aan om naar het Wrakkenmuseum te gaan, ook leuk voor kinderen! De C is natuurlijk voor de cranberries die rijkelijk geplukt kunnen worden in het najaar. Vele lokale bewoners maken er jam en gebak van. Maar er is nog veel meer te koop met deze rijk aan vitamine C vrucht.

We lezen over de eendenkooien en het grazen van vee op de Groede. Natuurlijk is de J voor het jutten wat je nog steeds kunt doen. Leuk detail op de prent zijn de My Little Pony’s die begin januari 2019 massaal aanspoelden op het strand.

Het valt op dat er veel ruimte is voor de flora en fauna van het eiland. Maar er is ook ruimte voor rampen en de tweede wereldoorlog. De Tiger-stelling is nog steeds te bezoeken voor een uniek kijkje onder de grond.

Illustraties

Grote complimenten voor Frans Schot die met prachtige aquarelprenten het eilandleven wist vast te leggen in Het Terschelling ABC. Frans ging als kind al naar Terschelling op vakantie en in de jaren zeventig verhuisde hij naar het eiland voor de liefde. Hij heeft ruim dertig jaar gewerkt in het museum ’t Behouden Huys op het eiland. Ook een aanrader om te bezoeken met kinderen!

Met ruimte voor kleine details zoals de My little pony’s. Een prachtige illustratie van boskabouter Paulus is van Jean Dulieu een pseudoniem van Jan van Oort. Maar Frans heeft rechts een gaai heel mooi neergezet.

Tekst en illustraties complementeren elkaar in dit boek. Zonder de tekst krijg je het gevoel niet achter de prent, en zonder de prent krijgt de tekst niet een volledig beeld.

Marloes schrijft als ondertitel: Om de liefde voor Terschelling te delen. En die liefde deel ik met haar, want wat heeft Terschelling een grote geschiedenis te vertellen en wat is het een prachtig eiland om tot rust te komen.
Let op dat sommige verhalen in Het Terschelling ABC voor jonge kinderen wat eng kunnen zijn, of de prenten. Bekijk zelf wat je kind aan kan.

Per verkocht boek doneert Eilandmeisje 30 cent aan de KNRM. Zo zijn we met z’n allen ‘Redder aan de wal!’

Specificaties Het Terschelling ABC

Auteur: Marloes Fopma | Illustraties Frans Schot | Uitgeverij: Eilandmeisje | 9789090324951 | november 2019 | te koop bij lokale ondernemers op Terschelling en online via eilandmeisje.nl

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Het Terschelling ABC
Footer2
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.