Van aap tot sapiens – het verhaal van de mens

“Hoe zijn wij eigenlijk ontstaan mama” vroeg Jinte, mijn dochter van 7. Oef… dat is nogal een vraag voor het slapengaan. Ze had het mij al vaker gevraagd en ik heb toen wel wat uitgelegd over verschillende ideeën daarover, het christelijk geloof, het afstammen van de apen, hoe de eerste mens leefde, etc. Mijn dochter nam geen genoegen meer met dit ietwat wazige verhaal van mij, dus we hebben Van aap tot sapiens erbij gepakt.

Van aap tot sapiens

Van aap tot sapiens

Lang, lang geleden brachten onze voorouders hun tijd slingerend in bomen door. Heel wat eeuwen later bouwen we nu auto’s, robots en computers. Wat is er in de tussentijd precies gebeurd?

In dit boek leer je hoe onze samenleving van nu is ontstaan. Hoe holbewoners veranderden in wijze Romeinen, dappere Vikingen, verlichte wetenschappers en rijke zakenmannen. En hoe we onderweg veel belangrijke ontdekkingen en uitvindingen deden: van de eerste man die zich verbrandde aan een vuurtje tot de eerste mens op de maan. Een boek vol striptekeningen, humor en onweerstaanbare weetjes.

Het boek is geschreven voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Maar dit ligt natuurlijk niet helemaal vast. Zo is mijn dochter zeer geïnteresseerd in wereldoriëntatie en begrijpt zij moeilijkere teksten al goed. Kijk dus vooral naar je kind.

Twee voorbeelden

Speelse opzet

De speelse opzet van Van aap tot sapiens maakt het boek geweldig goed leesbaar voor kinderen. Het is geen ‘droge geschiedenisstof’, maar het bevat wel echt interessante informatie. Ik vind het sterk aan dit boek dat de illustraties en striptekeningetjes de basistekst ondersteunen en aanvullen. De balans is goed. Dit maakt dat ik dit boek ook zeker zou aanraden voor leerkrachten die rijke teksten zoeken voor hun groep. Helpend hierbij vind ik dat de illustraties in zwart-wit zijn afgebeeld. Dit maakt dat ze niet overheersen en dat de kinderen de tekst blijven lezen.

Zeer sterk aan het boek vind ik de infographics. Een voorbeeld hiervan is het afgebeelde cirkeldiagram op bladzijde 10. In 1 pagina laten auteur Bent-Erik Engholm en illustrator Jonna Björnstjerna zien hoe nietig de tijd eigenlijk is waar we het over hebben. Het boek start dan ook met informatie over het begrip ’tijd’. Want 70.000 jaar geleden is een niet te bevatten begrip voor kinderen, en zeg nou zelf… voor volwassenen eigenlijk ook niet. Chapeau dus ook voor de illustrator die op de laatste bladzijde de tijdlijn van de geschiedenis van de mensheid, de homo sapiens, in 1 blad weet weer te geven.

Infographic begrip tijd

Korte teksten in Van aap tot sapiens

Mijn oudste dochter, Nine van 9 jaar oud, smult ook echt van Van aap tot sapiens. Zij kan goed lezen, maar ze heeft een gruwelijke hekel aan lange teksten. Soms baal ik daar als echte liefhebber van kinderliteratuur van, maar er bestaan gelukkig steeds meer inhoudelijke graphic novels. Van aap tot sapiens bevat korte teksten met een titel. Deze titel is terug te vinden in de inhoudsopgave. Op het eerste gezicht leek mij die inhoudsopgave wat overbodig, omdat de titels niet altijd volledig de inhoud van de tekst weergeven. Toch betrap ik mij er regelmatig op om er even in te kijken.

Een voorbeeld van toch even opzoeken is de link die ik wilde leggen tussen dit boek en het thema wat wij momenteel op school behandelen. Schoolbreed werken we over ‘Wat is leven?’ gekoppeld aan de kinderboekenweek gi-ga-groen. Wij behandelen alle thema’s vanuit verschillende perspectieven en proberen ook aan dit thema geschiedenis te koppelen. En ja hoor, ‘klimaatcrisis’ is een kopje. Op bladzijde 38 van het boek lees ik dan ook dat 75.000 jaar geleden onze voorouders hebben moeten vluchten uit het noorden van Afrika in verband met kou en zware regens. Een klimaatcrisis is van alle tijden dus.

Van aap tot sapiens

Veel geleerd uit Van aap tot sapiens

Zomaar wat weetjes:

 • Wist je dat de neanderthalers zo’n 30.000 jaar geleden volledig verdwenen, omdat er een ander soort mens ten tonele verscheen? Hierover gaat ook het boek Lied van de vreemdeling.
 • Vroeger wist de mens veel over veel dingen. Wij weten over veel dingen een beetje. Als groep kunnen wij tegenwoordig meer, maar als individu waren de mensen toen ‘slimmer’.
 • Een gouden regel vind je bijna in alle religies. ‘Als ik wil dat jij aardig bent voor mij, dan ben ik aardig voor jou’.
 • 9.000 jaar geleden hadden de grootste steden rond de 10.000 inwoners. Dat kunnen wij ons nu niet meer voorstellen!

Wie o wie gaat dit lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek.

Ik heb al meerdere invalshoeken genoemd voor het gebruiken van het boek Van aap tot sapiens, waaronder mijn twee eigen kinderen. Mijn beide meiden hebben een zeer grote interesse voor wereldoriëntatie. Toch hebben ze allebei een heel eigen stijl van leren. Jinte, de jongste, houdt van veel praten over informatie. We hebben het boek dus ook al vaak erbij gepakt. Ik heb er uit voorgelezen en we hebben doorgepraat over de plaatjes. Hier is het boek uitermate geschikt voor.

De verschillende godsdiensten worden aangehaald in het boek, op een beschouwende wijze. Er wordt geen oordeel aan gegeven. Het gebruiken van dit boek op een christelijke school is iets wat je goed moet overwegen en voorbereid moet doen. Ik werk zelf als directeur van een christelijke basisschool en ik zou het zeker in mijn bibliotheek zetten. Juist omdat kinderen breed geïnformeerd mogen worden en je de Bijbel er heel goed naast zou kunnen leggen om te zien waar verschillen en overeenkomsten zitten. Juist dan ben je bezig met rijke teksten in je school en kun je dit verbinden aan burgerschap, identiteit en godsdienst. Alleen het eerste, korte, deel gaat over het afstammen van apen en de evolutie van het ‘rechtop’ lopen. Al gauw daarna gaat dit over in de verdere geschiedenislijn.

Specificaties Van aap tot sapiens

Auteur: Bengt-Erik Engholm | Illustraties: Jonna Björnstjerna | Vertaald door: Angélique de Kroon | Uitgever: Condor | 168 pagina’s | december 2021 | 9789493189423 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

17 reacties

 1. Wat een mooi boek,prachtig om met mijn kleinkinderen te lezen..die worden al echte boekenwurmen.

 2. Ziet er een prachtig boek uit. Ideaal voor onze school buitengewoon onderwijs waar de info graphics een echte hulp zouden zijn bij de uitleg van het boek!

 3. Ik zou het heel graag willen winnen voor mijn groep 6 en de aankomende groepen. Het boek waarom hebben we tenen met 366 vragen vinden ze enorm interessant en komt er vaak een vervolg kring gesprek met nog meer vragen. Dit zou ook meerdere interessante groepsgesprekken op leveren 🥳😁🤞🏻

 4. Benieuwd naar het boek en op basis van wat je er over verteld lijkt me het een interessante voor beide jongens hier dus doe graag mee!

 5. Wat een mooi boek. Zou deze heel graag willen winnen voor mijn 3 nieuwsgierige kinderen (en stiekem ook voor mezelf) 😉

 6. Mijn man is leerkracht geschiedenis en zou deze dus te gek vinden om samen met onze kids te kunnen ontdekken

 7. Een interessant boek voor jong en oud! “Wij zijn vroeger een aap geweest, mama!” werd er vorige week in huis geroepen… leuk en leerzaam om samen in dit boek te duiken!

 8. Leuk en interessant om met de kinderen te ontdekken waar wij van afstammen. Ook voor ouders erg leuk denk ik!

 9. Ik vind het heerlijk om met mijn kinderen door dit soort boeken te bladeren en allemaal nieuwe dingen te leren. zeker met dit druilerige weer!

 10. Als juf ben ik wel nieuwsgierig naar dit boek. En ik hoop mijn zoon ermee aan het lezen te krijgen, lijkt me wel interessant en leerzaam voor hem.

 11. Wat een leuke prentjes staan er bij! 🥰 ik doe graag mee voor mijn leergierige kinderen die heel graag boeken lezen!

 12. Voor mijn achtjarige meer-dan-nieuwsgierige dochter zou ik dit boek graag winnen. Om vervolgens natuurlijk ook enthousiast in de klas te kunnen delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.