Diep in het bos, een kunstig zoekboek met dieren

Kom je mee verdwalen in een bos vol met dieren? Sommige dieren zijn nieuwsgierig en laten zich graag zien. Maar anderen zijn wat nieuwsgieriger en daar moet je goed naar zoeken. Maar pas op voor de indringer! Diep in het bos is een prachtig, misschien wel het mooiste, zoekboek wat ik tot nu toe in mijn handen hebt gehad. Philippe Jalbert heeft met minutieus gemaakte pentekeningen een geweldig kunstig zoekboek gemaakt. Ben je op zoek naar een tof cadeau of aanvulling voor in je boekenkast of klas? Dit zou zomaar het einde van jouw zoektocht kunnen zijn.

Diep in het bos natuur dieren zoekboek voorkant cover kader philippe jalbert de eenhoorn prentenboek

Diep in het bos bevat schitterende, bijzonder minutieus gemaakte pentekeningen van Philippe Jalbert. Het prentenboek komt in een rijkelijk groot formaat. Ontdek spelenderwijs alle mannelijke en vrouwelijke namen van bosdieren. Ga samen op zoek naar meer dan 100 dieren en indringers in een fascinerend en mysterieus bos.

Twee eekhoorns willen hun jong vinden. Verwoed zoeken ze tussen de bladeren van het bos. Ze komen allerlei dieren tegen, maar er is geen spoor van hun eigen jong. Waar zouden ze zich toch verschuilen? Help de eekhoorns en verwonder je tijdens je zoektocht over de machtig mooie omgeving met al zijn bewoners.

Diep in het bos is een zalig zoek- en telboek waarbij je lekker tot rust komt in de natuur. Het kleurenpalet is rustig, zwart-wit met af en toe een oranje knaller. Leer diverse namen van dieren en misschien ontdek je wel wat geheimpjes.

Philippe Jalbert (1971) staat bekend om zijn prachtige kinderboeken. We hebben er al meerdere op onze boekenblog mogen recenseren:

Al vanaf binnenkomst zijn wij gefascineerd door Diep in het bos. Tijdens het foto’s maken kon mijn jongste dochter ook echt niet wegblijven. En dat snap ik. Zelf hou ik erg van pentekeningen. Het fascineert me hoe iemand door enkele “simpele” strepen tot een prachtig kunstig plaatje kan komen. Ik kom niet verder vaak dan een stokpoppetje. Uiteraard is het verre van simpel, zeker in dit boek. Het formaat is imposant en de pagina’s zijn tot elke mm gevuld.

En dan valt het kleurenpalet ook heel erg op. Dit is zwart-wit met de hoofdrolspeler van die pagina’s in knallend oranje. Wat een heerlijke combinatie. Voor mensen die denken dat een zoekboek niet leerzaam is, in het geval van Diep in het bos gaat die vlieger niet op. Dit boek is zeker heel leerzaam op verschillende vlakken. Allereerst door alle dierennamen die gebruikt worden. Ook de diverse vrouwelijke en mannelijke vormen komen aan bod. Daarnaast zit er een verhalend aspect in en is het ook een telboek. En dankzij de prachtige tekeningen prikkelt het ook nog eens onwijs de fantasie. Mijn dochter begint eigen verhalen te vertellen waarbij diverse emoties de revue passeren.

Diep in het bos past prima binnen thema’s als: bos, dieren, natuur, tellen en zoeken.

zoekboek telboek de eenhoordn jalbert dieren

Bij een zoek- en telboek denk je misschien niet meteen aan prikkelende fantasie. Maar dat is wel wat ik zie gebeuren bij mijn dochter van 4 jaar. Maar ook bij mezelf! Het zoeken in pentekeningen is zo anders dan dat we gewend zijn. Soms zit een dier verstopt in penstrepen die net even wat anders geplaatst zijn. Niet direct zichtbaar vanuit elke hoek, maar eenmaal gevonden en het dier komt echt tot leven. Omdat er een spannend en mysterieus element in zit van de indringers, plus het feit dat het echt soms goed zoeken is, vind mijn dochter het spannend om soms te speuren in de prenten. Wat zit er toch allemaal verstopt in Diep in het bos?

Op de eerste prent zijn een hert, hinde en hun kalfje aan het uitrusten. Hierbij verzint mijn dochter een lief verhaal over een familie die moe zijn en hun schoen niet kunnen vinden die ze gezet hebben (ik schrijf deze recensie ten tijde van, hoe raad je het, Sinterklaas en piet). Maar al snel gaat ze over in een emotie van spanning want ergens is een indringer verstopt! Heel toevallig is dit dezelfde indringer als die kortgeleden bij ons om de hoek is ontsnapt (die groene giftige jongen die in het nieuws is geweest).

Diep in het bos is meer dan een kunstig zoek- en telboek. Het prikkelt de fantasie, roept diverse emoties en gevoelens op, is educatief over de dierenwereld en laat ons echt avonturen beleven.

Diep in het bos is al geschikt voor jonge kinderen door het tel element. Op speelse wijze tel je door het boek heen. Je kan dus al door voorlezen jonge kinderen meenemen. Ga samen zoeken, tellen en dieren bekijken. Mijn dochter is 4 en voor haar is het echt een perfect boek. Mijn oudste dochter van 9 vindt de diverse dierennamen weer heel boeiend. Ze kan al zelf lezen en door de korte regels is dat natuurlijk ideaal.

Het zoeken zelf is wel uitdagend. Je moet intens gaan speuren in de pentekening naar wat anders is. Soms heb je echt even een andere hoek nodig, een verandering van perspectief om de verstopte dieren te vinden. Al train je jezelf wel door het boek heen. Het zal vooral in de eerst prent even wennen zijn. Ook is het mysterieuze element erg leuk en uitdagend. Want wat en waar is die indringer toch?

Kom je er nou echt niet uit? Achterin staan de antwoorden.

Wat ons betreft is Diep in het bos echt een pareltje. Ik geniet als volwassene van de uitdaging en het kunstige aspect. Mijn jongste dochter wordt helemaal geprikkeld in haar fantasie. En mijn oudste dochter ziet een toffe uitdaging in het zoeken en leert graag de nieuwe namen van dieren. Het is een prachtig imposant boek die eigenlijk niet mag missen thuis, in de klas of op de opvang! En een heerlijke afwisseling op het eeuwige zoeken naar die man in zijn rood-wit gestreepte shirtje.

We hebben al veel diverse soorten tel- en zoekboeken voor kinderen mogen recenseren op onze boekenblog. Hieronder een korte selectie. Wil je alle boeken hiervan zien? Vul dan de zoekterm in!

Telboeken

Zoekboeken

Illustraties en tekst: Phillipe Jalbert | Uitgever: De Eenhoorn | Vertaald door Elly Simoens | Augustus 2023 | 9789462917224 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.