Ik hartje de wereld, een kleurrijk feest van een encyclopedie

Ik ben gek op een goede encyclopedie. Als kind vond ik het al heerlijk om te dwalen en verdwalen in de pagina’s met diverse onderwerpen. Zowel volwassen- als bij een kinderencyclopedie. Alhoewel er vroeger niet zoveel toffe edities echt voor kinderen waren. Tegenwoordig is dat wel anders. En ‘Ik hartje de wereld’ is een waar feestje van landen, zeeën, planten, dieren en mensen rond de hele wereld! Verdwaal je mee in dit toffe boek?

kaft

Ik hartje de wereld

Ga op reis door onze veelzijdige, veelkleurige wereld. Als je ‘Ik hartje de wereld’ openslaat, kom je in een waanzinnige wereld terecht. Ónze wereld: mooier, kleurrijker en diverser dan ooit in beeld gebracht op papier. Op iedere spread ontdek je een ander aspect van onze geweldige planeet. Verwonder je over de adembenemende natuur op ieder continent. Verbaas je over de meest uiteenlopende bouwwerken die door mensenhanden zijn gemaakt. Of ontmoet mensen uit allerlei culturen en leer ‘hallo’ tegen ze te zeggen. Maar waan je ook tussen de grootste en kleinste, gevaarlijkste en schattigste en meest bizarre dieren. Vlieg vervolgens door de lucht, zwem onder water en ren over land. Likkebaard je ook bij alle lekkernijen die in verschillende landen worden bereid?

Onze land, zee en lucht barsten van kleur en leven.. er is zoveel om van te houden!

Blz 7

Grote liefde voor de wereld

Wauw is het eerste woord wat uit onze mond komt als ‘Ik hartje de wereld’ op de mat valt. Mijn dochter van 7 is flink onder de indruk van de glimmende zilveren kaft met reliëf elementen. En ook ik ben onder de indruk. Dit is zoals een encyclopedie hoort te zijn. Indrukwekkend en uitnodigend. Een boek wat opvalt in de kast en wat je regelmatig erbij wilt pakken. Het formaat is echt groot dus opvallen doet het boek zeker. Ook voor in de klas is dit dus een toffe eyecatcher.

Maar uiteraard is het innerlijk van een boek net zo belangrijk. En dat zit gelukkig meer dan goed bij ‘Ik hartje de wereld’. Elke pagina staat bomvol prachtige illustraties, fijne informatieve teksten, leuke weetjes en kleurrijke diversiteit. Wij zijn op de eerste bladzijde na de inhoud, een overzicht van onze wereld en continenten al zeker een half uur blijven hangen om te verdwalen in wat we zien.

In de Maori-taal staat Nieuw-Zeeland bekend als Aotearoa: het land van de lange, witte wolk.

Blz 77

Vertrekken vanuit huis

Of je nou vanuit je bank, stoel, tuin klas, bed en welke plek je dit boek ‘Ik hartje de wereld’ openslaat. Je maakt een reis over en door de wereld. Je begint met het thema Onze wereld. Hierin reis je over land, duik je in de oceanen, vlieg je door de lucht om vervolgens bij uitersten te komen. Wist je dat de hoogste wolken boven de 15 km zijn? Op bladzijde 17 leer je hallo zeggen in diverse talen, dit vind mijn dochter helemaal leuk. En samen zeggen we, of proberen we, hallo te zeggen in alle talen.

En ook de pagina die volgt, Regenboogplaneet, kan op een dikke wauw rekenen. In de kleuren van de regenboog zitten allemaal passende elementen in dezelfde kleur van over de hele wereld. Zo staan onder andere kaas, hommel, citroen ijs en de maanvis bij geel. Als ik nu buiten loop let mijn dochter op de kleuren en plaatst ze deze ook in haar denkbeeldige regenboogplaneet kleuren van dit boek. Leuk om te zien wat voor een effect een boek ook buiten de pagina’s kan hebben!

Er zijn meer mensen in de ruimte geweest dan op de bodem van de oceaan!

Blz 11

Gebouwen

Naast natuur, aarde, dieren en mensen is er ook aandacht voor gebouwen. Hier ben ik blij om want ik ben groot liefhebber van architectuur en toffe gebouwen. Ik heb van de geweldige gebouwen, de Taj Mahal, Vrijheidsbeeld, Windmolens, Eiffeltoren, De Kleine Zeemeermin, Het Witte Huis, Colosseum en de Sagrada Familia mogen aanschouwen. Dankzij ‘Ik hartje de wereld’ kan ik mijn dochter meenemen naar deze gebouwen en ze laten zien! Het Kemi Snowhotel staat wel hoog op mijn wishlist samen met nog meer toffe gebouwen.

Vroeger heb ik zelf veel kunnen reizen en nu is dankzij ‘Ik hartje de wereld’ het mogelijk om mijn dochter mee te nemen langs mijn reizen. En om samen een wishlist te maken van wat we nog zouden willen zien. Als de wereld weer wat rustiger is met betrekking tot corona en als mijn beide dochters wat ouder zijn gaan we meer reizen. Voor nu helpt dit heerlijke boek om ons mee te nemen!

Ik hartje de wereld is geweldig

Wauw, wauw, wauw: wij kunnen hier kort en krachtig over zijn. Ik hartje de wereld is gewoon wauw. Het boek is qua uiterlijk al indrukwekkend, qua vormgeving hartverwarmend en aangenaam prikkelend. En qua inhoud is het onwijs divers en compleet. Zo waren we in het begin vooral gericht op de werelddieren en gebouwen. Zo viel laatst opeens de bladzijde “Een feest aan voedsel” open. Wij eten divers thuis dus mijn dochter herkende veel. Nu is het leuk dat ze dit echt kan linken aan bepaalde landen, waarvan ze ook opeens hoi kan zeggen in die taal.

Ik hartje de wereld is een aanrader voor thuis en op school/de opvang. Verdwaal in alle toffe onderwerpen, reis vanuit je huis en vergroot je kennis en perspectief! Door meer over de wereld te leren veranderd onze kijkwijze, perspectief, en daardoor ontstaat er naar mijn idee meer begrip en dus ook liefde naar elkaar. En liefde voor onze verschillen! Anders zijn is iets om te koesteren en de diversiteit die wij rijk zijn als wereld wordt prachtig weergeven in dit boek.

Specificaties Ik hartje de wereld

Auteur/illustrator/ontwerp: Tania McCartney | Uitgever: Lemniscaat | Vertaald door Johanna Rijnbergen | 88 pagina’s | 9789047712763 | September 2021 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.