Vos & ik, een betoverend debuut van een biologe

Catherine Raven is biologe en woont in de wildernis van het bergachtige Montana, één van de staten van de Verenigde Staten. Er gaan soms weken voorbij dat ze geen andere mensen ziet, maar aan dieren geen gebrek. Zo krijgt ze elke middag bezoek van Vos, waarover ze schrijft in Vos & ik. Als wetenschapper weet ze dat ze dieren geen menselijke eigenschappen hoort toe te dichten (antropomorfisme), maar bij Vos lijkt er geen ontkomen aan.

Prachtig verhaal over dier, mens en natuur

Met oog voor detail en veel achtergrondkennis beschrijft Raven in Vos & ik de wildernis. Niet alleen de vos, maar ook andere dieren zoals eksters en woelmuizen komen voorbij. Planten worden ook beschreven zoals alleen een bioloog dat kan. Raven schrijft ook over haar werk. Zo geeft ze veldcursussen. Interactie met mensen vindt ze soms lastig. Raven lijkt zich meer thuis te voelen in haar huisje, waar ze alleen, maar niet eenzaam is.

Ze woont op een perfecte plek om dieren en natuur te bestuderen. Raven probeert objectief te zijn in wat ze ziet, want in de biologie is het een doodzonde om dieren te vermenselijken. Het heet antropomorfisme als je dat wel doet. Voor wilde dieren geldt nog extra dat het niet de bedoeling is. Bij huisdieren doen we het stiekem allemaal wel. Maar wat nu als je een wild dier, zoals een vos, langzaamaan opneemt in je kennissenkring? Er ontstaat een innerlijke strijd en zoektocht bij Raven.

Het doel van mijn turfwerk was voorkomen dat mijn gedachten trucs met me uithaalden. Dat overkomt iedereen, dat je gedachten trucs met je uithalen; goochelaars zouden anders geen droog brood verdienen. Als je haar de kans geeft, legt de natuur je in de luren. Ze is een meestergoochelaar. Gelukkig had ik een wetenschappelijke ondergrond en wist ik hoe ik mijn intuïtie in toom moest houden.

Catherine Raven

Vos & ik leest als een sprookje voor volwassenen

Raven gebruikt regelmatig mooie en originele vergelijkingen zoals Vos die ‘plat als een haardkleedje’ op niet meer dan twee meter van haar vandaan ligt. Een ander mooi voorbeeld is de zomercipres vergelijken met een mini-kerstboompje. “Als het onkruidveldje een bos was (en voor woelmuizen was het dat) hoorde zomercipres tot de middelhoge bomen. Doordat het de bosbodem in de schaduw zette en deze hooggelegen woestijn vochtig hield verschafte zomercipres de woelmuizen koelte en schaduw.”

Vos & ik is dus heel beeldend en goed geschreven, waardoor het naast leerzaam vooral leuk is om te lezen. En om voor te lezen. Catherine Raven zelf leest Vos regelmatig voor uit het wereldberoemde boek De kleine prins. Ik lees soms ook wel eens voor aan mijn eigen kleine vosje Josje. Het is een fijne manier om je stem te gebruiken als je alleen woont. Hieronder hoor je een stukje uit het boek.

Raven schrijft haast sprookjesachtig, zoals je hoort. Je zit echt in het verhaal. Ik bleef maar doorlezen. Het lezen gaf echt een bepaalde rust die ik niet snel ervaar bij boeken; een soort mini-vakantie. Vos & ik is een mooi debuut van Raven, dat gaat over de verschillen en overeenkomsten tussen mensendieren en andere dieren. Het gaat over thema’s als gehechtheid, vriendschap, wat natuurlijk is en wat normaal, en over communicatie. Echt een aanrader wat mij betreft!

Vos & ik daadwerkelijke omslag

Ten tijde van lezen en reviewen las Mandy een vooruitexemplaar. Door haar enthousiasme en het fijne boek is de review al af en online. Maar inmiddels is de daadwerkelijke kaft en boek uit. Bij deze de foto’s!

Specificaties Vos & ik

Auteur: Catherine Raven | Vertaler: Henny Corver | Uitgever: Atlas contact | Eerste druk: juli 2021 | 9789045043913 | 320 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.