Atlas van de Tweede Wereldoorlog, een totaaloverzicht in kaart

Atlas van de Tweede Wereldoorlog in meer dan 100 kaarten is een handig naslagwerk. Dat een totaaloverzicht biedt over de Tweede Wereldoorlog. Of nou ja, bijna dan. Ik neem het in ieder geval nog wel even snel op als ik de film Pearl Harbor op wil zetten. En toch wil checken hoe het nou echt zat.

Atlas van de Tweede Wereldoorlog in meer dan 100 kaarten naslagwerk

Atlas van de Tweede Wereldoorlog

Met oog voor de aanloop van de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen ervan. Behandelt dit boek van Richard Overy en zijn team thematisch het verloop. Hierbij ligt de nadruk op de militaire gebeurtenissen voor, in en na de Tweede Wereldoorlog. Dit totaaloverzicht is chronologisch opgezet en geschreven vanuit het Britse perspectief in Atlas van de Tweede Wereldoorlog. Echter, het heeft oog voor alle continenten en allerlei soorten gebeurtenissen. Ook als het Verenigd Koninkrijk er niet bij was betrokken.

Het resultaat hiervan is een geheel waarin in de kaarten duidelijke lijnen en symbolen staan. Bij de kaarten staan tijdlijnen en gekaderde teksten die het geheel verduidelijken. Ook taalkundig is het boek zeer toegankelijk. Hoewel het boek niet kinderlijk is geschreven, is het al voor brugklassers te gebruiken. Er staan mooie foto’s en aansprekende citaten in, zodat deze atlas van de Tweede Wereldoorlog meer is dan een boek met (militaire) kaarten.

Overzichtelijk naslagwerk

Hoewel deze Atlas van de Tweede Wereldoorlog geen nieuwe informatie bevat. Is het wel een totaaloverzicht van de militaire geschiedenis van deze oorlog. De grote hoeveelheid informatie is overzichtelijk en goed leesbaar gebundeld. Dit is het eerder genoemde totaaloverzicht. Dat is een belangrijk pluspunt. Je hoeft niet door kleine almanakken of onhandig grote atlassen heen bladeren. Daardoor krijg je al snel het gevoel dat je voldoende basisinformatie hebt over een onderwerp.

Atlas van de Tweede Wereldoorlog in meer dan 100 kaarten naslagwerk

De afmetingen van 30,9 x 26,1 x 2,7 centimeter zijn voor een totaaloverzicht. Wat de Atlas over de Tweede Wereldoorlog wil zijn, prima. Door de grootte van het boek kun je als vormgever veel informatie kwijt zonder dat het een chaos wordt. Tegelijkertijd is het boek ook weer niet zo groot, dat je het niet goed kunt opbergen.

ijzeren gordijn

Keuzes in dit bijna totaaloverzicht van de Atlas van de Tweede Wereldoorlog

Waarom noemde ik Atlas van de Tweede wereldoorlog dan toch een ‘bijna’ totaaloverzicht? Omdat er ook keuzes moeten worden gemaakt. De jappenkappen worden niet of nauwelijks genoemd. Er zijn ook geen foto’s hiervan in het boek opgenomen. Dit in tegenstelling tot de jodenvervolging in Europa. Al mis ik Kamp Vught in een kaart bijvoorbeeld. Niet verwonderlijk want het blijft een atlas waarbij de nadruk ligt op militaire geschiedenis. In dat opzicht is het zo goed als een totaaloverzicht. Zeker omdat het een titanenarbeid is om al die informatie goed voor het voetlicht te brengen.

Atlas van de Tweede Wereldoorlog in 100 kaarten is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is een totaaloverzicht. Over de aanloop, verloop en afwikkeling van de Tweede Wereldoorlog.

Specificaties Atlas van de Tweede Wereldoorlog

Schrijver: Richard Overy e.a. | Uitgever: Lannoo | 1 oktober 2019 | Aantal pagina’s 289 | ISBN: 9789401464048 | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Atlas van de Tweede Wereldoorlog in meer dan 100 kaarten naslagwerk
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.