De laatste afrekening, een vervolg op zes seconden

Ons land is zoveel mooie YA en spannende jeugdboeken auteurs rijk! Ik ben echt van onze eigen bodem boeken gaan houden. Daniëlle staat voor mij vrijwel bovenaan. Haar manier van schrijven, haar kleuren in een verhaal spreken gewoon tot me. Tel daarbij boeiende karakters op en een heus Bakhuis universe, en je snapt dat ik zin heb in haar nieuwste boek. De laatste afrekening is een vervolg op Zes seconden. Een boek wat voor mij niet helemaal lekker eindigde.. Ik ben dus erg blij én nieuwsgierig of dit deel voor voldoening gaat zorgen.

hoofd De laatste afrekening

De laatste afrekening

Het is een jaar nadat de illegale feesten in Westerveen werden gehouden. Tess, Nina, Lars en Jordy kennen alleen de wilde verhalen over de Afrekening, omdat ze nog te jong waren voor een uitnodiging. Wanneer ze horen dat er aan de rand van het dorp een voormalige gevangenis op de lijst voor de sloop staat, besluiten ze eenmalig het Feest nieuw leven in te blazen. Maar dan komt de originele organisatie het Feest verstoren. Dit is een bloedspannend vervolg op Zes seconden, waarin tieners zich moeten afvragen hoever zij willen gaan.

Als het leven een feest is waarvoor je zelf de slingers moet ophangen, dan heeft Nina voor dat van haar de meest hysterische discolampen aan het plafond geknoopt.
~
Blz 14

De laatste afrekening

Vervolg Zes seconden

Zes seconden vond ik een spannende whodunnit thriller. Het las heerlijk weg en had weer die aangename Bakhuis levels van thriller en horror. Toch was ik wat verward door het einde en was ik niet geheel voldaan. Ik had meer verwacht, en die verwachtingen komen door de eerdere boeken van Bakhuis. Ik kan jullie wel alvast verklappen dat De laatste afrekening, een vervolg is die alles goed heeft gemaakt.

In het begin was ik even wat zorgelijk dat ik teveel vergeten was van deel 1. Deze heb ik nu niet voorhanden om te lezen, en mijn eigen review is uiteraard spoilervrij. Maar gelukkig is daar Bakhuis to the rescue. De laatste afrekening begint met een kleine en heldere recap en ik ben klaar voor dit vervolg! Het eerste deel had veel connecties met Alice in Wonderland en we starten dan ook met een mooie quote uit dit verhaal.

Thema’s

We gaan naar Westerveen, een klein dorp ergens in Nederland. Het eerste deel had ook dit dorp als toneel. In andere boeken van Bakhuis is Westerdam weer een locatie. Ik ben benieuwd of dat toeval is, of dat deze dicht bij elkaar in de buurt liggen in de Bakverse. De laatste afrekening is aanbevolen voor lezers vanaf 12 jaar. Het bevat thema’s als: vriendschap, familie, geheimen, overleven, machtsmisbruik, macht, angsten, drugs, liefde, gebroken gezinnen en opgroeien. Wat kan het verwarrend zijn om op te groeien en om dit nog lastiger te maken gooit Bakhuis haar fijne karakters allerlei pittige uitdagingen voor de voeten.

Ook nu speelt de urban legend, broodje aap verhaal, van het Zes seconden spel een grote rol. In die tijd van 6 tellen moeten er diverse opdrachten uitgevoerd worden. Doe je dit niet, dan kan je rekenen op minder populariteit en dat is iets wat iedereen juist wel wilt op de middelbare school. Daarnaast is er nog de grote Afrekening als rotte kers op de taart. Naast het gruwelijke spel geeft Bakhuis boeiend denkvoer mee. Want wanneer ben je verantwoordelijk? Is kijken en het zien maar niks doen ook niet een vorm van toch meedoen. Niks zeggen is ook iets zeggen.

Dat trage doet het ‘m. Precies daarom zijn oude horrorfilms altijd doodeng, omdat daarin de gemaskerde moordenaars ijzingwekkend traag blijven bewegen. Alsof ze weigeren zich in het zweet te werken, omdat ze denken: Ren maar. Ik krijg je toch wel te pakken.
~
Blz 134

hoofdstuk 1

Voldaan

Ik ben uiterst voldaan na De laatste afrekening. Dit is wat ik eigenlijk na het eerste deel verwacht en gehoopt had. Ik ben dan ook benieuwd of Bakhuis dit al wist tijdens het schrijven, dat er nog een deel zou volgen. Dit vervolg speelt zich in een kortere tijd af, is weer een spannend whodunnit verhaal waarbij je in meer laagjes duikt van het eerste deel. Daarbij zijn leuke iconische linkjes weer aangenaam aanwezig: hoi Ghostface, Squid game, Casa en zelfs een heus Godfathertje.

Hoofdkarakter Tess is een fijne screamqueen en ik sla het boek met een tevreden gevoel dicht. Alhoewel… Bakhuis weet wel weer een flinke toon te zetten voor een vervolg waarin nog veel meer mogelijk zou zijn. Is er een nieuwe villain in de maak? Of moet ik het (helaas) hiermee doen..?

De laatste afrekening

Boeken Daniëlle Bakhuis

Ik heb kennisgemaakt met Bakhuis dankzij de novelle: De laatste uren van Josephine Donkers. Dat boek smaakte direct naar meer en inmiddels ben ik fan van deze Nederlandse auteur. Daniëlle is begonnen met meer romantische boeken en daarna volgden al snel de door mij geliefde horror/thriller boeken van haar. Inmiddels ben ik fan van haar spannende verhalen en kunnen jullie met mijn reviews meelezen. Hieronder een handig overzicht van al haar boeken op volgorde van uitgave.

Reviews op StoerLeesVoer

zes seconden

Specificaties De afrekening

Auteur: Daniëlle Bakhuis | Uitgever: Ploegsma | Omslagontwerp: Buro Blikgoed | 2022 | 208 pagina’s | 9789021683409 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.