Het kleine heelal, een fonkelend verhaal over vriendschap

Of ik het net verschenen boek Het kleine heelal zou willen lezen en reviewen. Ja natuurlijk! Ik ben gek op kinderboeken. En alles wat ik lees is meteen een tip voor de schoolbibliotheek. Ook mijn eigen dochters probeer ik het leesvirus mee te geven. En als er dan een pakketje binnen valt helpen ze graag mee uitpakken. Wat voor cadeautje is het dit keer? We bekijken samen de kaft met prachtige illustraties van Evelien Jagtman. Waar zou dit boek van Annejan Mieras nou eigenlijk over gaan…?

Voorkant het kleine heelal met SLV rand

Het kleine heelal

Raaf heeft vette pech. Ze is geschorst van school, haar vader heeft oponthoud met zijn sleepwagen en tot overmaat van ramp is er een lekkage in hun appartement. Met haar moeder gaat ze daarom tijdelijk in een oude caravan op een camping wonen. Daar is in de herfst niet veel te beleven.
Hoewel… wat doet Nicolaas, de zoon van de campingbaas, in het mysterieuze bos achter de caravans? En waarom doet haar moeder zo geheimzinnig over haar vader?

Raaf

In dit nieuwe boek van Annejan Mieras speelt Raaf duidelijk de hoofdrol. Raaf is een meisje van 10, bijna 11. Omdat er lekkage is in het appartement, waar ze met haar ouders woont, zijn ze tijdelijk verhuisd naar vakantiepark Het kleine heelal. Papa is niet mee, hij heeft oponthoud… Raaf en mama wonen daar in stacaravan Corry aan het Kometenlaantje. Het klinkt als een sjieke camping met sterren en gezelligheid. In werkelijkheid ziet alles er wat vergeten en ook verouderd uit. De schrijfstijl van Annejan maakt dat je dit helemaal voor je kunt zien. Zo helder en gedetailleerd als zij dit heeft beschreven. Dit is dan ook kenmerkend voor haar schrijfstijl, het zet je fantasie aan.

bladspiegel hoofdstuk 6 denk aan de deur met kleine illustratie van een lieveheersbeestje

Het boek beslaat een ruime week uit het leven van Raaf. Een week op een sneue camping in een benauwde caravan met verschoten gordijnen. Dan wordt Raaf ook nog geschorst van school. Geschorst omdat het haar allemaal teveel werd in de klas. Ze had weer eens dingen gezegd die ze alleen maar wilde denken. Haar telefoon werd afgepakt. Als de juf dan ook nog begint te schreeuwen drukt Raaf haar handen tegen haar hoofd. Die dag gaat het van kwaad tot erger tot ze door de mevrouw Knol wordt geschorst. Ze wordt naar huis gestuurd met de opdracht elke dag iets op te schrijven dat beter kan. Maar beter is niet altijd beter. Goed is vaak ook goed genoeg.

Kosmos bos

En zo zit Raaf de hele dag in de caravan van Het kleine heelal. Samen met haar schildpad Zoef. Veel is er niet beleven. De camping supermarkt is alleen in de ochtend open. Als ze daarheen gaat om sla voor Zoef te halen ontmoet ze Nicolaas, de tiener-zoon van de camping eigenaar. Hij zit alleen maar te lezen achter de kassa, te lezen over niets in het boek Het mysterie van niks en oneindig veel snot*. Tot ze hem ’s middags voorbij de caravan ziet lopen. Raaf besluit hem te volgen het kosmos bos in. Daar heeft Nicolaas een geit en staat een zelfgebouwde sterrenkijk hut. Echte vrienden worden Raaf en Nicolaas niet maar iets anders is er niet te doen op camping Het kleine heelal.

Ik had met Raaf te doen

Een boek vol verbindingen. En ook anders leren kijken naar gebeurtenissen en elkaar. Gedetailleerde teksten waardoor je fantasie wordt aangesproken. Diepere lagen als je ze wilt zien. Onduidelijkheden rondom de vader van Raaf waardoor zij, en de lezer, met veel vragen blijft zitten. Raaf mist haar vader ontzettend en haar moeder geeft niet echt antwoorden. En dan is ze ook nog veel alleen op zo’n saaie camping. Ik had met Raaf te doen en was blij dat ze uiteindelijk wel meer duidelijkheid kreeg. Een fijn leesbaar avontuur waarbij een meisje tegenslag overwint.

Lees ook het geheime heelal

illustratie bij hoofdstuk 4 meer zin in kaas. geïllustreerd is Zoef de schildpad van Raad
Zoef de schildpad van Raaf

Ten slotte ben je nu vast benieuwd geworden naar Het kleine heelal! Hieronder beluister je alvast het eerste hoofdstuk voorgelezen door de Lemnicast.

Specificaties Het kleine heelal

Auteur: Annejan Mieras | Illustraties: Evelien Jagtman | Uitgeverij: Lemniscaat | 9789047713005 | 2023 | 200 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.