Au! Een boek met alle gangbare au-woorden

Wauw! Applaus voor Karst-Janneke Rogaar. Ik kan het nauwelijks geloven, maar in dit boek Au! zitten alle gangbare au-woorden op een leuke, humoristische verhalende wijze gestopt. De voorganger Keizer Ei is inmiddels bekroond met twee vlaggen & twee wimpels. We knauwen ons gauw in dit nieuwe avontuur van deze auteur.

au!

Au!

Paul de pauw is enorm trots op zijn blauwe veren.
Elke morgen voor de dag en dauw klautert hij op de heg voor applaus.
Maar op een dag gebeurd er iets waus.
Een flits, een knal en Paul galmt: AU!
Hij wordt gewekt door een astronaut met een hoofd als een kauwgombal.
Algauw volgt er een authentiek avontuur dat Paul nauwelijks kan bevatten.

De ou en de au. Welke gebruik je ook alweer en wanneer? Na het lezen van dit boek weet je voortaan automatisch wanneer je de ‘au’ moet gebruiken. In dit humoristische verhaal van Paul de pauw staan namelijk alle gangbare au-woorden, en geen enkele ‘ou’. Wauw, wat een plausibel idee!

Wauw

Ik heb Keizer Ei helemaal gemist. Au! had ik gekozen door de titel en de cover, een astronaut met een pauw in mooie aubergine paarse tinten. Ook leek het me tof voor mijn dochter die begint met lezen en schrijven om een boek vanuit een andere invalshoek aan te kunnen bieden. Maar dat dit boek zo ontzetten wauw zou zijn, had ik niet verwacht! Een authentiek verhaal, vanuit unieke invalshoek wat barst van de originaliteit!

Niet alleen de tekst is van Karst-Janneke Rogaar, ook de illustraties zijn van haar hand. Een complete leefwereld is wat ze ons aanreikt en dat is tof! Het kleurenpalet is een diversiteit van paars, rood en blauwtinten. Dit zorgt voor een herkenbare en unieke vibe. Tekstueel wordt gebruik gemaakt van twee kleuren. De au-woorden zijn anders gekleurd dan de rest van de tekst. Komen we verder in het verhaal, dan wisselen we van duo tinten in de tekst.

Authenthiek

De vormgeving, teksten, opmaak, en inhoud zorgen voor een oprecht authentiek boek. En het leuke is dat ik merk dat mijn dochter zo in de wereld van Karst-Janneke Rogaar wordt gezogen, dat ze geeneens doorheeft dat ze ook nog eens leert. “Mama de astronaut heeft een au hè? Op zoveel levels is die zin leuk en passend in het geheel van dit boek. Achterin zit overigens ook een lexicon met alle woorden op een rijtje, plus bladzijdes.

De woorden variëren van makkelijk tot moeilijk en ook dat vind ik prachtig. Zowel als moeder en als pedagogisch professional. Boeken verrijken onze woordenschat en ik ben voorstander van “moeilijke” woorden, ook voor jongere kinderen. Uiteraard aangevuld met begrijpbare taal, en dat is precies wat Karst-Janneke ook doet. Lekker de taal verrijken van de lezers. Zo kwam ik uit bij heraut. Mijn dochter vroeg om uitleg en ik wilde vertellen dat dit een monsterachtig wezen uit de middeleeuwen was. Maar ik was niet zeker. Google leert ons dat een heraut een aankondiger was bij middeleeuwse toernooien en oorspronkelijk een legeraanvoerder. “Ah net zoals in de Efteling, mama, die met de trompet gaat toeteren en dan iets zegt?” I rest my case, leren is leuk en divers vanuit verschillende perspectieven dankzij dit boek!

Aurora

Aurora is 1 van mij favoriete au-woorden. De klank en betekenis kloppen gewoon. Net zoals het boek Au! Van voor tot achter klopt dit verhaal helemaal voor ons. Dagpauwoog is overigens het woord wat mijn dochter tof vindt. En wat dacht je van verpauperen, lauweren, Kaukasus, bauxiet en tautologie.. Zoveel moois. Karst-Janneke Rogaar is van origine een illustrator maar haar creatieve geest weet ook andere projecten te verrijken. En wat mij betreft is ze ook taalkundig een aanwinst! Op naar oe, ui, ie, eu.. gewoon omdat ik uitkijk naar meer leren taalkundig voor kinderen op deze manier!

Misschien denken sommige lezers dat ik een beetje waus ben geworden omdat ik niks over het verhaal zelf miauw. Ik kan alleen maar aanraden om het algauw zelf aan te schaffen en in deze authentieke wereld te rauzen.

Specificaties Au!

Auteur en illustraties: Karst-Janneke Rogaar | Uitgever: Kluitman | 9789020672121 | Juni 2021 | 64 pagina’s | Vanaf 7 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.