Aladdin Er was eens… De Djinn uit de fles

‘Aladdin loopt door de straten en steegjes van Istanbul, die grote stad in Turkijke. Hij is zestien, Aladdin, maar hij lijkt tachtig.’  Zo begint het eerste verhaal in de bundel verhalen over Aladdin.  De bekende straatjongen uit het Istanbul van vierhonderd jaar geleden. Net als zoveel mensen is hij naar de stad gegaan om werk te zoeken en het niet te vinden. Ja, als zakkenroller, maar daar vertelt Aladdin zijn moeder liever niet over. Dan vindt hij een oude stoffige fles die hij afstoft en voila, daar ineens is de geest uit de fles. Of liever gezegd, de Djinn is uit de fles. En samen met die Djinn beleeft Aladdin allerlei avonturen en leert hij dat je niet teveel moet wensen. Een verhaal met een moraal: heerlijk.

Aladdin

Achttien avonturen en een prinses

Die avonturen kennen we natuurlijk uit de bekende animatiefilm (wie is er niet groot mee geworden). Deze film is recentelijk opnieuw gemaakt, maar nu met echte mensen en wat minder cliché’s. Onwijs mooi natuurlijk, maar soms kun je die verhalen ook gewoon vertellen. Of voorlezen. Sjoerd Kuyper heeft in deze uitgave van Aladdin de bewerking voor zijn rekening genomen. Het resultaat is een verhalenbundel die aantrekkelijk is om te zien en om te lezen. Er zitten verwijzingen in naar de verhalen van  Duizend- en- één nacht. Uiteraard komt de geest uit de fles, probeer hem en zijn grapjes er maar eens terug in te krijgen. Ook komt er een grappige sultan voorbij, een gemene grootvizier en natuurlijk een beelschone prinses, Badroel Badoer. Is de Jongste ook weer blij. De verhalen zijn ook zo heerlijk mystiek. Uiterst geschikt voor deze donkere dagen dus.

Aladdin

Negentien illustratoren en een schrijver

Deze bewerking van Sjoerd Kuyper van Aladdin leest als een trein. En dat is maar goed ook, want ook hij moet, net als Koos Meinderts in ‘De Schelmenstreken van Reinaert de Vos’ de aandacht van de lezer delen met negentien illustratoren. Je móét dus wel goed zijn, want anders wordt je zo weggevaagd. Ook dit keer zien we negentien verschillende manieren waarop je de verhalen kan uitbeelden. Achttien keer via de platen in het boek en éénmaal in de kaft.

De illustratoren hebben ieder hun eigen stijl meegenomen en dat blijkt een verrijking voor hoe je prinsessen, djinn’s en straatjongens kunt illustreren. Wederom een geschenk voor iedereen die tekenles geeft. Dit prentenboek is met zorg gemaakt door Uitgeverij Hoogland & Klaveren, de vormgever had volgens mij plezier in het maken van dit boek. Er is ruimte voor de letter waardoor het prettig leest en het binnenwerk is mooi verzorgd met kapitalen in kleur.

Specificaties Aladdin     

Schrijver/bewerker: Sjoerd Kuyper | Illustratoren: Sylvia Weve, Daan Remmerts de Vries, Ludwig Volbeda, Ingrid&Dieter Schubert, Annette Fienieg, Fleur van der Weel, Sanne te Loo, Hanneke Siemensma, Mies van Hout, Charlotte Dematons, Philip Hopman, Piet Grobler, Annemarie van Haeringen, Thé Tjong-King, Harmen van Straaten, Carll Cneut, Martijn van der Linden, Noëlle Smit

Uitgever: Uitgeverij Hoogland&Van Klaveren | november 2019 | 37 pagina’s | 9789089673053 | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Aladdin
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.