Keizer ei, alle korte ei-woorden in één spannend verhaal

Ik zit momenteel midden in het proces waarbij mijn oudste dochter aan het leren lezen en schrijven is. De kleine en grote letters heeft mijn oudste dochter onder de knie. Ze zit nu in de fase dat ze haar eigen woorden en verhalen wil opschrijven. Het is jammer dat onze taal niet fonetisch is zoals het Fins. Zeker met de klanken van ei (of ij), au (of ou) is het soms zo lastig want wanneer gebruik je welke? Karst-Janneke Rogaar heeft een zeer originele manier bedacht voor een tof ezelsbruggetje met haar met Vlag en Wimpel 2021 bekroonde Keizer ei.

hoofd Keizer ei

Keizer ei

De korte ei en de lange ij. Veel kinderen (en volwassenen) breken er elke dag hun hoofd over: welke gebruik je nou wanneer? Gelukkig is er nu een perfect redmiddel. Dit humoristische en fantasierijke verhaal is hét ezelsbruggetje om voor altijd alle twijfel te omzeilen. Want alle woorden met de korte ei staan in dit unieke boek, terwijl er niet één ij in voorkomt! Vanaf nu wordt het kiezen tussen de twee simpelweg een ‘eitje’ dankzij Keizer ei!

Vanuit een ander perspectief

Leren kan zo leuk zijn, maar voor een ander kan leren een echte strijd zijn. Geen enkel persoon is gelijk en de manier van iets leren hebben we redelijk tot een werkende basis op scholen gebracht. Oké, de manier waarop wisselt ook weer per soort onderwijs. En inmiddels zijn er ook vele vormen van ander soort ondersteuning omdat er zoveel verschillende soorten kinderen zijn die op andere manieren weer beter leren. Een belangrijke basis is wel dat kinderen zich fijn en veilig moeten voelen om optimaal iets te kunnen leren. Keizer ei is wat mij betreft een heerlijk ongedwongen en veilige basis.

Een leuke basis waarbij je vanuit een ander perspectief die lastige ei en ij wereld instapt. Want het is echt niet makkelijk onze Nederlandse taal. Het is zo rijk aan klanken, regels en uitzonderingen.. Keizer ei is bovenal een tof en uniek avontuur. Tekst en tekeningen zijn van Karst-Janneke Rogaar en dit boek is bekroond met Vlag en Wimpel 2021. Alle korte ei-woorden zitten in één verhaal. Doordat je op avontuur gaat met Heid en Teit blijven alle ei-woorden hangen in de hersens van kinderen waardoor hopelijk mooie ankertjes worden uitgegooid.

Mooie taal

Ik hou van onze taal en onze woorden. Maar ik hou ook van andere talen. Schrijf ik vlekkeloos Nederlands? Nee zeker niet. Ik heb last van de Engelse ziekte en soms verzaak ik in mijn snelheid om net even wat verder na te denken over die d of t. Boeken leren mij vaak nieuwe mooie woorden en dat is iets wat ik voor kinderen ook heel belangrijk vindt. Je woordenpalet maakt jou als mens echt rijker. Hoe meer manieren je leert om jezelf te verwoorden, hoe sterker je bent. Keizer ei zit vol toffe woorden. Makkelijke én moeilijke en dat vind ik zo heerlijk aan dit boek.

Misschien dat sommige mensen zich laten afschrikken door een kinderboek met lastige woorden. Maar door de unieke invalshoek van dit boek is het zo leuk om kennis te maken met die nieuwe ei-woorden. Bovenal is Keizer ei een spannend avontuur, een speelse manier om te leren. Kinderen laten zich graag verrijken door een boek zoals deze. Mijn dochter is in ieder geval gefascineerd door de wereld in dit boek en tegelijk zie ik dat ze nu weet dat pleister echt met een korte ei is, want die gaan mee op avontuur in dit boek!

In de klas

Ik mocht kennismaken met Au! Dat is de opvolger van Keizer ei. Ik vind zelf de kleuren fijner in Au! We hebben het boek best wel eens thuis gelezen en toen wilde mijn dochter het meenemen naar haar klas. Inmiddels zijn we vele maanden later en de juf leest regelmatig uit dat boek voor en is er eigenlijk nog niet mee klaar. Ik heb dan ook besloten om beide boeken van Karts-Janneke Rogaar cadeau te doen. Hoe tof is het dat een boek zoveel kinderen bereikt die én een tof avontuur voorgelezen krijgen én er ook nog eens van kunnen leren. Wat mij betreft is dit boek onmisbaar in de klas! Een unieke samenkomst van plezier en onze lastige taal onder de knie krijgen.

Ga op avontuur met Heid en Teit en vanaf nu wordt het kiezen tussen ei en ij een eitje. Alhoewel… Mijn dochter was wat in de war over de naam Teit… Ze legt automatisch een connectie met tijd omdat dat een bestaand en veelgebruikt woord is bij haar. Dit wordt dus nu als Teit geschreven. Onze taal en uitzonderingen..:).

au!

Specificaties Keizer ei

Tekst en illustraties: Karst-Janneke Rogaar | Uitgever: Kluitman | April 2020 | 64 paginas | 9789020672114 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.