De buitenstaander – Stephen King, een onofficieel vervolg

Begrijp me niet verkeerd door de titel maar de Buitenstaander is een verhaal wat op zichzelf staat. Tegelijk weet King weer eerder werk zo te vervlechten in dit boek dat het een feestje van herkenning is. Althans voor mij, ik vind de persoon die terugkomt erg leuk. Na de korte en krachtige novelle Verlichting is dit weer eens een ouderwetse dikke pil. Überhaupt vind ik dat in dit boek de oude King weer naar voor komt. Een kleine waarschuwing vooraf, het begint met een gruwelijke moord.. Ik geef verder geen verhaallijn spoilers in deze review dus veilig om te lezen.

stephen king boek

De buitenstaander

Flint city staat op z’n kop als het levenloze lichaam van een elfjarig jongetje wordt gevonden in het park. Hij is op gruwelijke wijze verminkt en vermoord. Alle bewijzen plus getuigenverklaringen wijzen in 1 kant. Die van de alom geliefde coach van het jeugd honkbalteam. Om nog zo’n gruwelijk moord te voorkomen moet de politie snel zijn, daarbij spelen er veel emoties mee. Want de coach heeft ook de zoons van de rechercheurs in zijn team gehad. Dit zorgt voor een grote publieke arrestatie midden op wat het hoogtepunt in de carrière van de coach zou zijn. Ze hebben hem te pakken! Al blijkt snel dat hij een waterdichte alibi heeft.. Wat is er aan de hand in de Buitenstaander? Hoe kan hij op twee plekken tegelijk geweest zijn?

Een uitgemaakte zaak

Het begin van het boek de Buitenstaander begint vanuit de arrestatie en de gruwelijke moord op de elfjarige jongen. Getuigenverklaringen, bewijs, een arrestatie met groots machtsvertoon en veel politiezaken. Ik kwam wat lastiger door het begin zoals ik wel wat vaker heb bij King zijn boeken. Dit is een dikke pil dus er komen veel namen bij, met allemaal hun verhalen en King neemt de tijd om het verhaal op te bouwen. Achteraf gezien is het prima en ben ik blij dat ik gewoon doorgelezen heb.

Hij weet als geen ander om weer naadloos over te gaan van een ietwat taai politie verhaal naar de bovennatuurlijke toon in een verhaal. Het is voor mij tegenwoordig niet helemaal duidelijk welke kant zijn boeken opgaan, hij balanceert graag op die grens van menselijke gruwels en bovennatuurlijke dingen. Het liefste laat hij beide werelden ook in elkaar opgaan zodat je als lezer zelf moet gaan kiezen wat voor jou goed en slecht is. De buitenstaander weet die grens ook te laten overlopen.

de buitenstaander

Terugkeer

In het verhaal is er overduidelijk bewijs dat de coach een gruwelijke moord heeft gepleegd, maar tegelijk is er ook een waterdicht alibi. De gemoederen lopen hoog op in Flint city en we krijgen een nare blik in wat de gruwelijkheden van mensen kunnen zijn. Verdriet, woede, onbegrip, aannames, de gekte van een kudde. In het verdriet wat er heerst sijpelt er langzaam een extra nare bijsmaak die toeneemt in het verhaal. Als daar dan voor de tweede keer iets opvallends gebeurd weet ik waar we heengaan in de Buitenstaander. De nare bijsmaak begint zich te vormen tot een beklemmend en naar gevoel.

Als de zaak zo bizar en groot wordt komt daar mijn heldin uit de Mr. Mercedes trilogie; Holly naar de Buitenstaander! Deze dame die we hebben zien groeien van bang musje naar sterke vrouw die haar eigenaardigheden omarmt. Karaktertrekken die nu ook King weer graag herhaalt. Niet nodig wat mij betreft, we kennen Holly. We weten dat ze sociaal onhandig is, niet de knapste maar wel een natuurlijke charme heeft. Dat ze moeite heeft met (oog)contact en heel veel neurotische trekjes bezit en psychische uitdagingen die haar bezig houden. Je zou haar de stempel vanuit het autistisch spectrum kunnen geven.

colin wilson het land der blinden

Vlechtwerk

Het geeft ook niet, King heeft gekozen voor een niet gangbare held, frontvrouw en ik snap dat daar waar uitleg voor nodig is. Ze is een complex persoon met niet gangbare keuzes en karaktereigenschappen. In dit boek zien we haar weer groeien en eigenlijk begint het verhaal voor mij dan leuk te worden. Zo leuk dat stoppen met lezen moeilijk is. Holly gaat samen met de hoofdpersonages van de Buitenstaanders deze vreemde zaak aan. Ik vind het evenwicht in King zijn boeken tussen mannen en vrouwen altijd zo heerlijk gelijk. Er zijn zoveel verschillende personages dat alles wel aan bod komt.

Zoals ouderwetse King betaamt vormt zich een groep in de Buitenstaander, met een geloof in iets. In die groep is er een wankele schakel en een sterk gelovige. Samen maakt dat tot een boeiende balans. Voor mij is het middenstuk het beste in dit boek. Als er nog vragen zijn, mysterie, een zoektocht en als de groep samen het avontuur induikt. Het einde is grootst, redelijk goed ook! Dit boek valt wat mij betreft niet in de categorie “Slechte keuzes voor het einde in een King”. Voor de mensen die niet bekend zijn met deze boeken; Stephen King staat erom bekend dat zijn eindes vaak niet de beste keuzes hebben.

de buitenstaander

Nare bijsmaak

Hij weet als geen ander weer een boeiende band te scheppen tussen Holly en Ralph. Geen cliché liefde of band, nee echt iets tussen hun zoals alleen kan nadat ze hebben meegemaakt wat er in de Buitenstaander gebeurd. Dat vind ik heel fijn altijd en verfrissend. Wel spoken de laatste regels door mijn hoofd en ik kan ze nog niet helemaal loslaten.. Er staat niks raars maar toch weet King op hele subtiele wijze ontzettende verwarring te zaaien in mijn hoofd. Wat bedoelt hij en waarom krijg ik die nare bijsmaak weer. Die ene regel.

Nog een paar leuke opvallende dingen uit het boek; Holly heeft een fitbit! Heel herkenbaar voor mij als mededrager. De beeldmerken en uitspraken zoals de rottende cantaloupe, het oneindige heelal en de verdwijnende voetstappen zijn erg goed gevonden en geven een leuke extra dimensie aan het verhaal.

De Buitenstaander of The Outsider is ook verfilmd en te zien bij Ziggo/HBO. Ik heb dit niet gezien dus kan geen vergelijking geven. Maar 1 ding weet ik wel.. Het boek is altijd beter.

Linkjes met de Buitenstaander

Specificaties De Buitenstaander

Auteur: Stephen King | Vertaald door Annemarie Lodewijk | Uitgever: The House Of Books | Maart 2020 | 9789044359930 | 592 pagina’s | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

de buitenstaander
Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.