Op het verkeerde moment, een thriller debuut van Heleen Smit

“Je rijdt in een sneeuwstorm over een stil bosweggetje. Er ligt iets op de weg. Zou jij stoppen?” Met deze vraag ben ik de debuut thriller, Op het verkeerde moment, van Heleen Smit ingegaan. Wat zou ik toch doen? Ik zou denk ik dezelfde keuze maken als Sophie, de hoofdpersoon uit het boek. Graag ga ik uit van de goedheid van een mens, maar of dat voor Sophie nou zo goed uitpakt…

Op het verkeerde moment

Op het verkeerde moment

Je rijdt in een sneeuwstorm over een stil bosweggetje. Er ligt iets op de weg. Zou jij stoppen? Sophie Hofman doet het wel. Ze rijdt op het verkeerde moment op een plek die haar leven gaat veranderen. Ze stapt uit om te kijken wat er op de weg ligt. Het blijkt een gewonde man te zijn. De man dwingt haar hem te helpen en zuigt haar mee in een zaak waarbij haar rol verdergaat dan die van een toevallig slachtoffer..

Ik boog over het stuur en tuurde naar de donkere hoop die afstak tegen al het wit. De verleiding om door te rijden was groot.

blz 9

Verschillende delen

Op het verkeerde moment bestaat uit verschillende delen. Het is niet 1 verhaal van 1 gebeurtenis. Dat Sophie uitstapt en vervolgens in een achtbaan van gebeurtenissen terecht komt, is een ding wat zeker is. Het is een soort van domino effect waarbij een keuze een reeks van gebeurtenissen in gang zet. Een klein tikje, het komt op gang en het gaat steeds sneller. Ik vind dat wel aangenaam aan dit boek. Mijn favoriete deel is het midden, en dat heb ik niet vaak bij een boek. Meestal is een begin heel sterk, of een einde. Maar bij dit boek is dat het midden voor mij.

Ik heb namelijk een complexe band met Sophie. Op sommige momenten vind ik haar leuk, en op andere momenten mis ik die klik. Dat bedoel ik niet negatief. Je kan gewoon genieten van een boek en hoofdpersoon, zonder altijd een klik te voelen. Het zou wat zijn als ik in alle hoofdkarakters van alle boeken die ik lees, volledig zou kunnen inleven. Dat zou saai zijn. Sophie is een sterke meid en het is aangenaam om haar verhaal te lezen. En de diversiteit aan gebeurtenissen laten goed haar personage zien.

Thema’s

Er zitten mooie thema’s in het verhaal verweven zoals: liefde, overleven, familie, wraak, tweestrijd, vriendschap, verlies, opkomen voor jezelf en volhouden. Veel thema’s komen samen, sommigen verlopen logisch terwijl anderen juist een verrassende wending krijgen. De gebeurtenissen zijn niet licht en de karakters hebben allemaal zo hun leven geleid die ze gevormd hebben als persoon. Ongeacht afkomst, opvoeding of leefomgeving. In elke laag van de samenleving maken mensen heftige dingen mee. Dat heeft Heleen goed gedaan met dit boek.

Nederland

Ook word ik me bewust door Op het verkeerde moment, dat ik eigenlijk nog nooit een Nederlandse thriller echt heb gelezen. Dit is een genre waar ik soms een uitstapje naar maak, mijn voorkeur ligt bij fantasy en horror, en vaak waren dat Amerikaanse of Scandinavische schrijvers. Maar sinds mijn boekenblog en sinds ik De Crime Compagnie heb ontdekt als uitgever, is die thriller liefde flink aangewakkerd. En wat is het leuk om een Nederlandse thriller te lezen! Het voegt voor mij echt iets toe als ik lees dat ze onderweg naar Amsterdam zijn bijvoorbeeld.

Ook de karakters zijn gewoon lekker Nederlands en dat is leuk. Het maakt het allemaal iets “echter”. De gebeurtenissen in Op het verkeerde moment zijn spannend en Heleen haar schrijfstijl is vlot en rolt ook aangenaam door. Niet alles is voor mij even realistisch of geloofwaardig maar dat stoort niet. Dit boek is voor mij echt een “vakantieboek”, een verhaal om lekker te lezen.

Karakters

De karakters van Arend en Leo vind ik het meest interessant. Deze twee types boeien me om verschillende redenen. Het einde vind ik net iets te snel en afgekapt aanvoelen. Ik moet het misschien nog even laten bezinken ook. Maar je maakt zo onwijs veel mee in Op het verkeerde moment. Het is spannend, en dan voelt het einde voor mij niet helemaal voldaan. Alsof er nog een deel komt. Ook zou ik bepaalde liefdesontwikkelingen beter willen snappen. Is het echt? Ah, zoals ik vaak zeg, een boek wat je laat denken is een goed boek.

Met veel spanning en plezier heb ik Op het verkeerde moment gelezen en voor mij was het een heerlijke zomerread, ondanks de ijskoude setting met sneeuw. Misschien juist ook wel daarom, lekker een beetje fris terwijl ik in de zon aan het lezen was. Ik laat verder niet veel los over de gebeurtenissen zoals jullie merken, dat zou het boek kunnen spoilen. Ben je benieuwd? Dan zou ik het zeker lekker gaan lezen!

De Crime Compagnie is een toffe uitgever waarvan de boeken allemaal in een zelfde soort druk worden geprint. Herkenbaar, samenhangend en tot nu toe een garantie voor een spannende thriller geschreven door een vrouw. Eerder las ik Noorderlicht hiervan. En Heleen Smit haar nieuwe boek, In de knel leest medereviewer Chantal deze zomer! review volgt.

Specificaties Op het verkeerde moment

Auteur: Heleen Smit | Uitgever: De Crime Compagnie | Februari 2020 | 300 pagina’s | 9789461094124 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.