Soms als ik een vlinder zie – een mooi muzikaal prentenboek

Oh wat zijn we direct al onder de indruk van de voorkant van dit prentenboek! Een klein jongetje dat verwondert opkijkt naar een prachtige vlinder. Soms als ik een vlinder zie is een bijzonder prentenboek. Er staan namelijk liedjes in die lezen als een verhaal. Ze zijn geschreven door Boudewijn de Groot en Jaco van der Steen. Bij het boek hoort ook een Spotify Playlist. Een muzikaal boek vol verhalen, verbeelding en fantasie. En dit alles is heel mooi geïllustreerd door Mark Janssen, want als we erin bladeren kunnen we niet wachten om in de verhalen te duiken!

Soms als ik een vlinder zie

Soms als ik een vlinder zie – fantasievolle liedjes in verhaalvorm

In het boek vinden we kleine fantasievolle verhalen over de belevingswereld van de dieren. Over vliegen die rondvliegen en een kat in de schaduw. Over merels met hun eigen wil en mediterende uilen. Maar het gaat natuurlijk ook over ons als mens. Hoe we soms verlangen naar iets anders of hoe we leren genieten van de natuur. Hoe we eventjes kunnen stilstaan en ons kunnen verwonderen. Bijvoorbeeld als we een vlinder zien, een giraffe die heel wijdbeens staat of een zebra zomaar op straat.

Soms als ik een vlinder zie is het laatste verhaal van het boek. Een verhaal over je stoutste dromen, waarin je het liefste ook een fladderende vlinder zou willen zijn. Of zou je dan juist liever lekker stil zitten op een mooie bloem in de zon? Maar de vlinder zou zich te veel vervelen, zo lezen we.

Dus als je ergens in de zon een fladderende vlinder ziet
dan weet je: die heeft veel plezier
die verveelt zich niet

Uit: Vlinder
De giraffe

Boudewijn de Groot en Jaco van der Steen

De liedjes zijn gemaakt door twee namen met een grote dosis ervaring in de muziek. Boudewijn de Groot (1944) heeft een uitgebreid oeuvre en is naast zanger en muzikant ook acteur, producent en componist. Een bekend nummer is natuurlijk Avond – Ik geloof in jou en mij. Bekijk onder de review zeker eens de prachtige cover van Meau. Zijn teksten zijn eigenlijk kleine kunstwerken.

Sinds 2015 werkt Boudewijn de Groot samen met muzikant, zanger en componist Jaco van der Steen. Een muzikale duizendpoot, zo lezen we. Boudewijn de Groot vroeg hem de muziek te schrijven voor Soms als ik een vlinder zie. Bij het luisteren van de liedjes valt een sfeer op van vrolijkheid, klein geluk en verwondering. Een bijzondere samenwerking dus!

zebra

Verwondering en verbeelding

Voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar is dit prentenboek geschikt om voor te lezen. Vooral duik je dan samen in de mooie prenten waarop van alles te zien is. Illustrator Mark Janssen weet de sfeer van de liedjes nog weer naar een hoger niveau te tillen. De illustraties verrassen, maken je vrolijk en hebben een enorme verbeeldingskracht.

Een favoriet is het verhaal Kiezen, over de seizoenen en hoe ze allemaal iets bijzonders hebben. Dit wordt zo mooi weergegeven in de illustraties. Meerdere van de boeken van Mark Janssen zijn terug te vinden op StoerLeesVoer en de moeite waard om te bekijken. Ook in onze verzamelblog met favoriete illustratoren wordt hij genoemd!

Een mooie aanrader dus om bij weg te dromen, dit verhalenboek Soms als ik een vlinder zie. Een leuk cadeau voor liefhebbers van mooie muziekteksten en sfeervolle illustraties! Bijzonder is ook de medewerking van de kleindochter van Boudewijn de Groot, Aysha Meis. Zij zingt het nummer Het lied van de merel heel melodieus en sfeervol.

Beluister via Spotify:

Specificaties Soms als ik een vlinder zie

Tekst en muziek: Boudewijn de Groot en Jaco van der Steen | Illustraties: Mark Janssen | Uitgeverij Lemniscaat | 9789047714927 | september 2022 | 38 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Soms als ik een vlinder zie
footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.