De gelukkige leraar – een handboek voor leerkrachten

Vorig jaar ging ik een weekend weg op een verwenweekend voor leerkrachten. Voor je hier hele verkeerde beelden bij bedenkt, het was een mindfulness weekend. Een weekend weg met leerkrachten die net als ik in een burn-out zaten, of niet lekker in hun vel en/of moeite hadden om goed voor zichzelf te zorgen als leerkracht. Daar ontving ik van Maike Douglas-Westland haar boek de gelukkige leraar. Maar waarom lag hij dan toch zo lang in de kast?

Van een opgebrande student – naar de gelukkige leraar

Ten tijde van het weekend zat ik nog midden in mijn burn-out. Ik genoot van de meditaties en yoga oefeningen. En van de goede gesprekken en oefeningen die we kregen. Toen ik thuis kwam ging de gelukkige leraar netjes in de boekenkast op de stapel tbr. Een stapel die in die tijd alleen kromp doordat ik boeken aan mijn blogteamleden gaf om te reviewen en de boeken die ik echt zelf wilde doen die bleven liggen.
De gelukkige leraar mocht blijven want ik had er natuurlijk wel zin in om te lezen en voor de zomervakantie voelde ik dan eindelijk dat het tijd was om het boek erbij te pakken. Ik was bijna klaar met mijn studie en de re-integratie en zat steeds beter in mijn vel. Tijd dus voor wat zwaardere leeskost dan kinderboeken en prentenboeken!

Een handboek voor studenten en leerkrachten

Maar zo zwaar is die leeskost helemaal niet bleek. Maike schrijft op een heel fijne manier waardoor je als het ware mee wordt gezogen in haar hoofd en belevenissen. Daarbij zijn het niet alleen haar belevenissen, maar heeft ze ook verschillende andere mensen aan het woord gelaten waardoor er een fijne afwisseling ontstaat vanuit verschillende perspectieven. Ze noemt alles gewoon zoals het is en neemt je mee in haar eigen leerproces waarin haar leven langzaam de vorm krijgt zoals hij nu is. De gelukkige leraar in combinatie met een druk gezinsleven en een eigen website.

Dat laatste was voor mij zo enorm waardevol. Ik krijg wel eens via via te horen dat er mensen in mijn omgeving het maar raar vinden dat ik ook een blog heb. Of het (min of meer) onderhield tijdens mijn burn-out. Maar er zijn onwijs veel leerkrachten met een eigen blog of die een ander eigen bedrijf hebben. Juist die afwisseling maakt mij een blije energievolle juf waardoor ik met liefde voor het vak de kinderen kan begeleiden in hun ontwikkeling. Daarbij heeft de een als uit de hand gelopen hobby tuinieren/sporten of knutselen en voor mij is dat bloggen.

de gelukkige leraar

Rechten en plichten

In de gelukkige leraar lezen we over Maike haar reis om lekker in haar vel te zitten met tips om ook goed voor jezelf te zorgen. Dat begint al met weten wat je wilt en natuurlijk het goed kennen van je rechten en plichten. Wist je bijvoorbeeld dat een directeur niet mag weigeren als jij zorgverlof vraagt voor een ziek kind? Wel heb je als plicht dat je alles in het werk hebt gesteld om te proberen om wat anders te regelen voor de opvang van je zieke kind.

startende leerkrachten

Maike heeft nog meer goede tips beschreven in haar boek en daarmee is dit boek niet alleen geschikt voor leerkrachten die al jaren voor de klas staan, maar ook voor studenten en beginnende leerkrachten.

De gelukkige leraar is een boek over kansen pakken en keuzes maken, maar bovenal een boek dat je laat inzien dat je goed voor jezelf moet zorgen. Want pas als je goed voor jezelf kan zorgen, kan je dit voor anderen doen!

En wil jij ook een keer mee op het verwenweekend? Ik raad je hem echt aan! Kijk op de website van juf Maike voor meer informatie!

Specificaties de gelukkige leraar

Auteur: Maike Douglas-Westland | Uitgeverij Pica | 9789493209305 |  juni 2021 | 148 pagina’s | meer informatie bij de lokale boekhandel of hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

de gelukkige leraar
Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.