Wat wil je echt? Op weg naar een baan die echt bij je past

Wat wil je echt? is een overzichtelijk en handig boek om te onderzoeken hoe je naar je eigen baan kijkt. Als je twijfels hebt bij je werk, kan dat aan verschillende aspecten liggen. Soms betekent dat dat je op zoek moet naar een andere baan en soms is het iets wat je kunt aanpassen in je huidige werk. Auteur Sandra Klijn is gepromoveerd op het onderwerp persoonlijke energie op het werk. En daarmee dus ook expert op dit thema. Voor mijzelf een belangrijk onderwerp: in werk gaat (vaak) veel tijd zitten, dus dan is het ook belangrijk dat je je er prettig voelt. In Wat wil je echt? duiken we de verschillende onderdelen in die een baan maken of breken. Dat is een individuele inschatting, dus het is echt een boek om je aan het denken te zitten over je eigen situatie.

Wat wil je echt?

Een mismatch

Als je niet blij bent in je baan, ligt dat volgens Wat wil je echt? op hoofdlijnen aan een van de volgende drie onderdelen:

  1. de functie zelf (die is te laag of te hoog gegrepen)
  2. de werkzaamheden (je ervaart geen voldoening of werkplezier in de werkzaamheden, of er is te hoge werkdruk)
  3. het bedrijf (de cultuur, de collega’s met wie je werkt of bijvoorbeeld de leidinggevende).

Om te weten waar de mismatch voor jou zit, moet je natuurlijk weten wat je belangrijk vindt in/op het werk. Daarvoor heeft Klijn het loopbaan-navigatiesysteem ontwikkelt, ook wel het PE@W-model. Het bestaat uit drie simpele vragen, die niet zo makkelijk te beantwoorden zijn. Ze gaan over wie je bent, wat je wilt en hoe je dat bereikt. Wat wil je echt? geeft vervolgens op allerlei manieren handvatten en voorbeelden om deze vragen te beantwoorden.

Sandra Klijn

Wie ben je?

Een belangrijk onderdeel in Wat wil je echt? gaat over de persoonlijke energie op je werk, het onderwerp van Klijns promotieonderzoek. Als je weet hoe jouw fysieke, emotionele, mentale en spirituele energie op het werk er nu uit ziet, maar ook hoe je jezelf oplaad, geeft dat veel informatie. Over je huidige baan, maar ook hoe je dat in de toekomst graag zou willen.

Als je wilt onderzoeken wat je wilt, gaat het om de kernwaarden. Waar word je echt blij van? Wat is belangrijk voor je in het werk? Deze kernwaarden kunnen best uiteenlopend zijn, dus het is belangrijk om te kijken hoe je ze kunt samenbrengen in je werk.

Wat wil je echt?

Als je jouw persoonlijke waarden en belang weet, dan kun je ook kijken naar de context van de baan. Wat is de omgeving, welke collega’s heb je, hoe is je leidinggevende? En past dit met jouw waarden en wat je uit een baan wilt halen? Door al deze factoren af te pellen, kun je uiteindelijk een strategie of een plan maken richting je ideale baan. Want hoe fijn is het om te werken in een omgeving je prettig vindt, aan een onderwerp waar je echt je toegevoegde waarde in kunt brengen? Dat geeft veel voldoening en energie.

Ik heb zelf al een aardig proces doorgemaakt richting mijn ideale baan, voordat ik Wat wil je echt? las. Al na een paar maanden heb ik mijn nieuwe baan opgezegd en werk ik nu als zzp-er. Daar zit al heel wat zelfonderzoek en gesprekken met anderen in. Wat ik prettig vind aan het boek is dat het heel goed leesbaar is, en gestructureerd verschillende aspecten van je werk afpelt. Ik denk dat je zelf snel aan een paar factoren denkt, die je graag anders wilt. Maar door Wat wil je echt? kijk je breder en werk je beter voorbereid naar een volgende stap. Daarin heeft Wat wil je echt? dus een mooie toegevoegde waarde.

Wat wil je echt?

Specificaties Wat wil je echt?

Auteur: Sandra Klijn | Uitgeverij Boom | Mei 2023 | 9789024455898 | 176 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5

Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.