Je werk of je leven?! – een boek over werkplezier

In veel organisaties wordt serieus werk gemaakt van werkplezier. Je werk of je leven?! kan jou als leidinggevende, maar ook als werknemer, helpen om de goede stappen daarin te zetten. Want om mensen echt werkgeluk te laten ervaren moet je meer doen dan alleen wat fruit neerzetten of een wekelijkse yogasessie organiseren. Ik werk als schoolleider bij een stichting voor primair onderwijs. We hebben in ons nieuwe vierjarenplan werkplezier als speerpunt. Dus dit boek komt op precies het goede moment!

Je werk of je leven

Je werk of je leven?!

Je hebt je droomjob te pakken, maar toch wringt er iets: je baas is niet meteen inspirerend en motiverend. Of het is andersom: je job boeit je eigenlijk niet, maar je collega’s maken het wel de moeite waard om je uren te komen kloppen. Wat doe je als je niet (meer) met de volle goesting gaat werken? Blijf je in je vertrouwde omgeving? Of zoek je beter andere oorden op? De dilemma’s zijn groot en de neiging om alles bij het oude te laten is dikwijls sterk. Daar zoomt Je werk of je leven?! dan ook dieper op in.

Toch is het een goed idee om aan je werkgeluk te werken. Welzijnsexpert Ann De Bisschop legt uit hoe het nieuwe werken productief én aangenaam kan worden. Tijdens de coronacrisis hebben we vastgeroeste gewoontes overboord gegooid, maar onze nieuwe gewoontes zijn daarom niet altijd beter. We moeten het evenwicht vinden tussen resultaten behalen, verbinden met collega’s én tot rust komen buiten de werkuren.

Soms moet je gaan om toch werkgeluk te vinden

Lukt het echt niet meer om te aarden bij het bedrijf waar je werkt? Geeft je job je niet meer de voldoening die je zoekt? Of zorgt je baas ervoor dat je met tegenzin naar het werk sloft? Dan geeft professor arbeidseconomie Stijn Baert in Je werk of je leven?! aanwijzingen om het over een andere boeg te gooien en te ontsnappen uit je gouden kooi.

Leef niet om te werken. Werk ook niet om te leven. Beschouw werk in de eerste plaats als een belangrijk deel van je leven. Dit boek toont je hoe. Op een heel toegankelijke, prettige wijze worden er heel concrete tips gegeven om aan de slag te gaan met je werkgeluk. Zoals gezegd, ideaal voor leidinggevenden, maar daarnaast ook om je eigen werkgeluk in handen te nemen en af te gaan dwingen. Je hebt namelijk altijd een keuze! In 18 overzichtelijke hoofdstukken nemen de auteurs je mee langs onderzoek, praktijkvoorbeelden en concrete tips.

Je werk of je leven!? is Vlaams

Zoals je in bovenstaande tekst kunt herkennen is Je werk of je leven!? een boek uit Vlaanderen. Dit merk je in het woordgebruik en bij de start van het boek ook in het onderzoek dat is gedaan. Daar komen we als Nederland trouwens positiever uit dan in Vlaanderen, met name omdat in Nederland meer wordt gedaan aan professionalisering. Laat je niet afschrikken door de Vlaamse saus over dit boek, want de basis is hetzelfde. Ik heb al veel vakliteratuur van uitgeverij Pelckmans mogen lezen en dit is echt van enorm toegevoegde waarde op de literatuur die beschikbaar is in Nederland. Heel goed dus om af en toe over de grens te kijken en daar een boek open te slaan!

De tips die worden gegeven in dit boek zijn echt heel praktisch toepasbaar. Wat mij het meest is bijgebleven is het hoofdstuk over het meten van het werkplezier in je organisatie. Eens per 2 jaar een medewerkerstevredenheidsonderzoek doen geeft de informatie (a) vaak te laat en (b) veel te globaal. De ‘high five’ methodiek die beschreven wordt ga ik direct toepassen in mijn werk. Zie fragment hieronder:

Goede tip, high five, meten van werkervaringen

Opmaak van het boek

Je werk of je leven?! leest echt heel prettig. Dit komt voor mij door het lettertype, de korte hoofdstukken en het prettige kleurgebruik. De groentinten komen door het hele boek terug. Er is veel gebruik gemaakt van witruimte, waar overzicht door ontstaat. Het is fijn om een boek als dit te kunnen lezen, even weg te kunnen leggen en weer op te kunnen pakken. Dit maakt dat je het gemakkelijk onder werktijd leest, of juist in je vrije tijd thuis. Geen heel ingewikkelde vakliteratuur, maar direct toepasbaar in je praktijk.

Bij gedeeltes die wel meer diepgang vragen is er gebruik gemaakt van QR codes. Op deze manier kun je het juist moment kiezen om bijvoorbeeld het achterliggende onderzoek te lezen. Dit houdt het boek overzichtelijk en handzaam, maar zorgt wel voor de benodigde achtergrond. Gelijk vanaf het begin zit ik in het verhaal, door de aansprekende schrijfstijl van de auteurs.

Meer vakliteratuur?

Wil je meer vakliteratuur lezen over leiderschap, net als Je werk of je leven?! ? Kijk dan eens hier:

Specificaties Je werk of je leven?!

Auteur: Stijn Baert en Ann De Bisschop | Uitgever: Pelckmans | november 2023 | paperback | 320 pagina’s | 9789463376983 | meer informatie via je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.