ZZP’en voor dummies: alles wat je als zzp-er moet weten

ZZP’en voor dummies is de tweede editie van een boek vol tips en informatie voor mensen die als zzp-er gaan werken. Als je uit loondienst gaat of deels als zzp-er gaat werken, zijn er best wat zaken die je moet regelen en waar je over na moet denken. ZZP’en voor dummies, geschreven door Robert Jan Blom, is daarin een handig boek wat je door de verschillende onderdelen heen helpt. Zelf werk ik sinds een paar maanden ook als zzp-er, dus was ik extra benieuwd naar dit boek.

ZZP'en voor dummies

ZZP’en voor dummies

Voordat ZZP’en voor dummies start staat er een spiekbrief over de beste motieven om als zzp-er te gaan werken. De belangrijkste stappen voor je als zzp-er werkt en 10 belangrijke beslissingen die je moet nemen. De toon is gezet! Er zijn best wat dingen waar je over na moet denken als je begint als zzp-er, maar als je dat wat gestructureerd aanpakt, is het goed te doen.

Er zijn allerlei redenen waarom mensen als zzp-er gaan werken, waarbij de meest genoemde reden zelfstandigheid is. En zonder personeel betekent een focus op het werk zelf en een laagdrempelige start.

Robert Jan Blom

Planmatig aan de slag

Voordat je start als zzp-er is het slim om te onderzoeken of je qua persoonlijkheid past bij het zzp-schap. Bijvoorbeeld omdat je veel zelfstandiger werkt, maar ook omdat je meer risico loopt. Lukt het om opdrachten te krijgen, betalen de klanten je op tijd, wat doen concurrenten enz. In ZZP’en voor dummies lees je daar meer over, en kun je door een ondernemingsplan ook een aantal risico’s in kaart brengen en wellicht verkleinen. Zo kom je goed beslagen ten ijs en weet je wat je gaat doen en hoe.

Als je het lastig vindt om een plan te maken, kun je ook gebruik maken van advies vanuit de Kamer van Koophandel. En veel hangt ook af van hoe groot/hoe klein je plannen zijn. Kun je bijvoorbeeld naast je eigen baan of vanuit huis aan de slag? Of heb je een startkapitaal nodig om goed te kunnen starten en moet je een lening aanvragen bij een bank. Met dit soort keuzes bepaal je jouw eigen ondernemingsplan. ZZP’en voor dummies laat zien waar je allemaal aan moet denken.

ZZP'en voor dummies

De administratieve kant

Een belangrijk onderdeel van ZZP’en voor dummies gaat over de administratieve kant van het ondernemerschap. En dat is misschien ook het onderdeel waar je zelf minder van weet: de meeste mensen ondernemen vanuit inhoudelijk kennis en ervaring, en dan komen de administratieve taken ‘erbij’. Het gaat dan om de administratie van de onderneming, maar ook wat je privé nodig hebt, verzekeringen en belastingen. Mijn eigen ervaring is ook dat dat wel even wat tijd kost om goed te overzien en te begrijpen.

ZZP’en voor dummies is een handig boek als je wilt starten als zzp-er. Het geeft een mooi overzicht van alles waar je rekening mee moet houden. Daardoor kun je goed voorbereid beginnen aan mooi ondernemers avontuur!

Specificaties ZZP’en voor dummies

Auteur: Robert Jan Blom | Uitgeverij: BBNC | Februari 2023 | Aantal bladzijden: 291 | 9789045358505 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5


Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.