Het kindcentrum – een integraal en inclusief streven

Sinds januari heb ik een nieuwe baan. Het kindcentrum is dan ook een fantastisch boek, omdat ik precies daar ben gaan werken. Dit betekent dat ik zowel directeur ben van de basisschool als van de kinderopvang in het dorp waar ik werk. Daar creëren we een doorgaande lijn van 0 tot 13 jaar. Baby’s komen bij ons, al een paar weken na de geboorte. Tieners verlaten ons, namelijk als ze groep 8 hebben doorlopen. We zijn momenteel bezig binnen onze stichting (van meerdere Integrale Kindcentra) om inclusiviteit te definiëren en te realiseren. Dit boek gaat daarbij helpen!

Het kindcentrum

Het kindcentrum

‘Niemand wil kinderen wegsturen en hen iedere dag in een busje naar school laten gaan. Ook als je weet dat de kinderen in het speciaal onderwijs liefdevol en deskundigheid worden ontvangen, dan nog is een inclusieve samenleving, die niemand uitsluit, een ideaal.’
(flaptekst Het kindcentrum)

In deze uitgave bekijkt Frank Studulski inclusief onderwijs door de bril van het integraal kindcentrum (IKC). In de praktijk noemen verschillende IKC’s zichzelf al ‘inclusief IKC’. Uit een eerste inventarisatie (2021) bleken al 325 scholen te werken aan inclusie. Er zijn mooie voorbeelden te vinden. Gedreven mensen geven hier stap voor stap vorm aan. Bijvoorbeeld met kleinere initiatieven, soms door bestuurlijke afspraken en fusies tussen opvang en onderwijs. Maar het ontbreekt aan landelijke richtlijnen, ook voor de bso. Daarnaast worstelen gemeenten nog met de verschillende afstemmingskaders. Ook de jeugdzorg, die vaak bij een IKC betrokken is, kent nog genoeg uitdagingen.

Inclusieve pedagogiek

Studulski onderzoekt wat een inclusieve pedagogiek kan zijn. Werken aan een inclusief IKC vraagt volgens hem om een onvoorwaardelijke positieve attitude naar alle kinderen, gestoeld op het accepteren van diversiteit. Tegelijkertijd verkent hij de randvoorwaarden. Die voelen wat oncomfortabel aan. Een inclusief IKC betekent ook passende of inclusieve kinderopvang.

De titel van het boek sluit af met een uitroepteken en een vraagteken. Het kindcentrum: integraal en inclusief?!. Het ontwikkelen van een IKC is (soms) al een opgave; een inclusief IKC vraagt een nieuwe overdenking. Wij staan pas aan het begin, in andere landen is het ook gelukt. Aan de slag!

Opzet van het boek

Het kindcentrum is een boek met een duidelijke opzet. Er is een leeswijzer opgenomen in de inleiding, waardoor je ook tijdens het lezen keuzes kunt maken welk hoofdstuk je gaat doornemen. Mijn advies is wel om het boek de eerste keer van voor naar achter te lezen. Er zit namelijk een logische opbouw in die ook voortbouwt op het voorgaande.

De inleiding is een stevig fundament voor de rest van het boek. Daarbij wordt onder andere ingegaan op de oorsprong van de wens naar inclusiviteit en de verschillende vormen van kindcentra. Daarbij worden direct al kleine voorbeelden gegeven van samenwerkingsvormen. In hoofdstuk 1 wordt ingegaan op inclusieve pedagogiek. Daarnaast worden ook de verschillende functies binnen een IKC toegelicht en daarin ook de samenwerkingsmogelijkheden.

In hoofdstuk 2 van Het kindcentrum wordt ingegaan op inclusieve kinderopvang. Daarna in hoofdstuk 3 de jeugdhulp. Veelal wordt jeugdhulp betrokken bij een integraal kindcentrum. Door alle actoren dezelfde taal te laten spreken kun je echt samenwerken aan integraliteit en inclusiviteit. De samenwerking met de gemeente en het samenwerkingsverband wordt besproken in het volgende hoofdstuk. Dit vond ik met name een interessant hoofdstuk, omdat in ‘je eentje’ een inclusief kindcentrum zijn best ingewikkeld is. Je hebt de andere partijen nodig.

Inspirerende praktijkvoorbeelden

De theoretische onderdelen worden afgewisseld met heel inspirerende praktijkvoorbeelden. Hierin worden verschillende kindcentra beschreven die stappen hebben gezet in integraal en inclusief werken. In hoofdstuk 5 wordt ingegaan op de wijze waarop je meer inclusiever kan gaan werken. Dit aan de hand van een Ontwikkelinstrument. Daarna wordt ingegaan op executieve functies en ook de huisvesting van een inclusief IKC. In het laatste hoofdstuk van Het kindcentrum staan tien tips voor een rijke schooldag.

Het kindcentrum is een prettig leesbaar boek

Het kindcentrum leest als een speer. Er zit namelijk een heel fijne afwisseling in tussen de praktijk-voorbeelden en de inhoudelijke hoofdstukken. Ze vullen elkaar goed aan, waarbij de voorbeelden zorgen voor kleur en een ‘plaatje’ in mijn hoofd tijdens het lezen. Ik heb hierbij veel aan de tabellen die zijn opgenomen, waarin de verschillende gradaties worden aangegeven van inclusiviteit en mate van samenwerken.

Wil je na Het kindcentrum meer lezen over onderwijs of opvang? Kijk dan eens hier:

Ben jij werkzaam op een kindcentrum? Dan is dit boek echt een aanrader. Het geeft een theoretische basis en praktische voorbeelden voor stapsgewijs groeien naar meer inclusiviteit.

Specificaties Het kindcentrum

Auteur: Frank Studulski | Uitgever: SWP | 168 pagina’s | november 2023 | 9789085602606 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.